logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jest powodem problemów z kartą graficzną Radeon RX480?

Lowcakonopi 12 Kwi 2017 14:53 639 1
REKLAMA
  • #1 16408130
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Witam właśnie jestem po wymianie nowej karty graficznej i zasilacza.

Problemów jest kilka a mianowicie, praktycznie nie kręcące się wentylatory karty graficznej (raz na jakiś czas lekko się ruszą, ale to naprawdę tylko kilka obrotów).

System niby uruchamia się normalnie, lecz nie mogę wgrać programów załączonych do płyty,
    a mianowicie zaraz po wymaganym restarcie komputera nie wyskakuje żadna kontynuacja tej instalacji a kiedy kliknę na ikonkę nowego programu,
    od karty nic się nie dzieje, mogę tak klikać godzinami i nic.

Kolejny i chyba największy problem jest taki że nie są wyświetlane wszystkie elementy prawidłowo,
    tj. gdy odpalę jakiś program, brakuje np kilka funkcji/ikonek ?.
    Wiem że one są bo gdy najadę w miejsce gdzie powinny być i kliknę tam, to wszystko działa, lecz ich nie widać,
    oraz gdy uruchomię jakąś grę to zaczyna strasznie zacinać komputer a niektóre gry w ogóle nie chcą się włączyć.

Mój stary PC to: HP 500-326.

karta graficzna oraz zasilacz jaki kupiłem to:
    ASUS ROG STRIX OC Radeon RX480 AMD Gaming Graphics Card 8GB
    Corsair 650 Watt VS650 Standard ATX PSU/Power Supply

Bardzo proszę o pomoc , w sprawach komputera jestem początkujący i nie mam pojęcia co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 16409393
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Podaj pełną specyfikację komputera (procesor, pamięć, płyta, dysk, system), albo chociaż potwierdź czy się zgadza:

Płyta główna: MSI MS-7906(Orchid-S) A78 (4 x DDR3-1800)
    Procesor: AMD A8 6500 FM2 (3.5GHz - 4.1GHz turbo) +
    Pamięć: 6GB RAM
    Karta graficzna: HD 8570D
    Dysk: HDD 1TB SATA 7200rpm

+ Radeon RX480 8GB
    + Corsair 650W VS650

Chociaż podejrzewam że to po prostu niekompatybilność karty graficznej z płytą główną.
    Niestety komputery takie "gotowce" często tak mają, płyta główna obsłuży nie wiele więcej od tego co ma już zamontowane.

Możesz jeszcze sprawdzić w BIOS`ie czy jest opcja wyłączenia zintegrowanej karty graficznej, możliwe że się ze sobą "gryzą".

Lowcakonopi napisał:
    ... praktycznie nie kręcące się wentylatory karty graficznej (raz na jakiś czas lekko się ruszą, ale to naprawdę tylko kilka obrotów). ...

Nowe karty graficzne posiadają pół pasywne układy chłodzenia, wentylatory zaczynają swoją pracę kiedy karta graficzna osiągnie wyznaczoną przez producenta temperaturę.
REKLAMA