logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Kartą - Po usunięciu sterownik radeon nie odpala obrazu, system sie l

ziggy1295 06 Gru 2020 18:04 420 4
REKLAMA
  • #1 19094503
    ziggy1295
    Poziom 4  
    Witam, usunąłem sterowniki z karty graficznej radeon rx 480 8gb i po zresetowaniu komputera nie wykrywa obrazu slychać jak windows się włącza lecz obrazu nie ma. Zaniosłem karte do kumpla i wziąłem od niego gforce gtx 970 4gb i normalnie moja karta działa u niego a u mnie działą ten gtx. Dzisiaj znowu zamieniliśmy sie kartami i problem jest ten sam po włożeniu karty radeon nie wyczytuje obrazu ani nie odpala sie na karcie zintegrowanej. Poniżej podam specyfikacje komputera

Procesor: intel i5 4590
    karta: radeon rx 480 8 gb asus
    płyta: acer acer h81h3-ad wersja biosa to : p21-b4
    8 gb ram
    dysk ssd
    dysk hdd

Dodam że robiłem juz reset biosa po wyjęciu baterii usunąłem wszystkie sterowniki nvidi przed włożeniem radeona. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19094510
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Zasilanie do karty podpięte?
    Jakim kablem podłączony monitor i czy aby do karty a nie płyty?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19094512
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    No nie odpali na zintegrowanej z włożoną dedykowaną.
    Do jakiego złącza podłączasz monitor i jakim kablem/przejściówkami podłączony?
  • REKLAMA
  • #4 19094544
    ziggy1295
    Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Zasilanie do karty podpięte?
    Jakim kablem podłączony monitor i czy aby do karty a nie płyty?

Tak zasilanie podpięte pcie-e2 a do monitora jest podpięty kabel hdmi.

Dodano po 13 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    No nie odpali na zintegrowanej z włożoną dedykowaną.
    Do jakiego złącza podłączasz monitor i jakim kablem/przejściówkami podłączony?

Monitor podłączam kablem hdmi do karty oczywiście.
  • #5 19096501
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Jaki system? Przydało by się podczas uruchamiania wymusić tryb wyświetlania obrazu w rozdzielczości VGA.

Dla win 7: Wciskasz na klawiaturze F8 od razu po włączeniu komputera i z listy wybierasz Włącz wideo o niskiej rozdzielczości.

Dla win 10: Wciskasz lewy shift od razu po włączeniu komputera, wchodzisz w Ustawienia uruchamiania i przyciskasz F3. Jeśli nie uda się wejść w to menu przez naciskanie shift - kilka razy wciśnij przycisk reset na obudowie podczas ładowania systemu operacyjnego i poczekaj na przejście ekranu naprawy. Tam wybierasz później opcje zaawansowane.
REKLAMA