logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uzupełnianie poduszki powietrznej w hydroforze - PLC S7-1200

23 Kwi 2017 13:54 1905 8
  • #1 16430982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 16431113
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Projekt bardzo łatwy do zrobienia.
    Sygnały z czujników poziomu + przetwornik ciśnienia do kontroli i ewentualnej korekty.
    Ostatnio robiłem coś podobnego, ale ja kontrolowałem ciśnienie wody w sieci za zbiornikiem jak i poziom w samym zbiorniku.
  • #3 16431118
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    Witam.
    Zbiornik o jakiej pojemności? Jaka pompa?
    Narysuj schemat swojego rozwiązania obecnego oraz po przeróbce gdyż nie bardzo idzie zrozumieć co, gdzie, jak ;-)
    Nie lepszym rozwiązaniem było by zastosować napowietrzacz?
  • #4 16431153
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16431199
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    Technik.elektryk napisał:
    Generalnie to nie mam przekonania do sond chodzi mi o osady takie jak kamień za parę lat mogą świrować
    \
    To się je będzie czyścić, nie widziałem w polsce hydroforni która 10 lat przepracowała bez awarii. Logiczne jest, że albo pompa wysiądzie, albo wyłącznik ciśnieniowy, albo silnik albo jakieś duperelki dlatego sprzęt trzeba konserwować i naprawiać a sondy czyścić.
    Technik.elektryk napisał:
    Zbiornik ok. 20 tyś litrów pompa jeszcze w zamówieniu czekam na parametry

Pompa to będzie głębinowa, wirnikowa wolnostojąca czy jaka?
    Co to za zakład??
  • #6 16431213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16431355
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Stosuje się w górnej ściance zbiornika czujnik ultradźwiekowy mierzący odległość od lustra wody i elektrozawór dla powietrza. Jeżeli masz sporej wielkości ,,luk kontrolny" w 2/3 zbiornika, to możesz zastosować rozwiązanie czysto mechaniczne - zawór pływakowy podobny jak w spłuczce, tyle że o odwrotnym działaniu, są takie, który będzie dodawał sprężone powietrze.
  • #9 16435653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania dla automatycznego uzupełniania poduszki powietrznej w hydroforze, planując remont instalacji. Proponuje zastosowanie trzech sond pomiarowych oraz PLC S7-1200 do sterowania systemem. W odpowiedziach podano różne podejścia, w tym użycie czujników poziomu, przetworników ciśnienia oraz mechanicznych zaworów pływakowych. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność konserwacji sond oraz na problemy związane z osadami. Zasugerowano również zastosowanie czujników ultradźwiękowych oraz regulatorów SIMEX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA