logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić podgrzewaną matę 30x15 cm na dwie mniejsze do motocykla?

arkosw 02 Maj 2017 11:23 798 5
REKLAMA
  • #1 16449530
    arkosw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam. Problem nie dotyczący samochodów lecz motocykla, ale to jest mało istotne. Jako iż jeżdżę na dlugie trasy na swoim enduro, nawet w bardzo zimne dni, pomyślałem o dołożeniu (oprócz podgrzewanych manetek) podgrzewane siedzisko. Znalazłem tylko jedną taką matę najprawdopodobniej od chińczyków, na aledrogo :) Wchodzę w aukcje czytam wszystko pięknie ładnie wymiary 30x15cm, biorę metr idę do garażu przykładam do siedzenia i rozczarowanie :/ Dla jednej osoby było by okej, ale dla pasażera juz nie wystarczy bo mata jest za krótka. Kupić dwie nie ma opcji bo motocykl nie wyrobił by z naładowaniem aku.
    Tak to wygląda
    Jak podzielić podgrzewaną matę 30x15 cm na dwie mniejsze do motocykla? Jak podzielić podgrzewaną matę 30x15 cm na dwie mniejsze do motocykla?
    Moje pytanie to czy można zrobić z tego dwie maty 15x15cm ? Tak aby jedną umieścić przy baku a drugą z tyłu siedziska. Tylko jak ją wtedy połączyć gdy ją rozetnę ?
    Np. Coś takiego ?
    Albo jakiś inny sposób ?
    Nie wiem na jakiej zasadzie to działa stąd ten glupi rysunek w paincie :/ :D
  • REKLAMA
  • #2 16449549
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Zasada bardzo prosta a mianowicie przepływ prądu przez drut oporowy powoduje jego grzanie. Tak Ci nie pomożemy musiałaby być rozpruta ta mata i opisane lub zrobione dokładne zdjęcie jak połączony ten drut w środku tej maty.
  • REKLAMA
  • #3 16449555
    arkosw
    Poziom 12  
    Znalazłem jeszcze coś takiego. Matę zamówiłem będzie u mnie piatek/ poniedziałek. Gdy dostanę się do tej siatki i wysle zdj, bedziecie w stanie mi pomóc, jest to możliwe ?
    Jeśli nie to bedzie musiało zostać tylko dla kierowcy :/

Dodano po 7 [minuty]:

To działa na takiej zasadzie ze z jednej strony maty jest podłączone zasilanie a z drugiej masa i to zaczyna grzać od środka na boki ? Coś jak grzałki w papierosach elektrycznych ?
  • REKLAMA
  • #4 16449582
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Jeżeli z jednej strony jest masa z drugiej plus i te druciki są równolegle połączone to można ją ciąć, jeżeli szeregowo to nie można.
  • REKLAMA
  • #5 16449591
    arkosw
    Poziom 12  
    Zaczekam aż paczka do mnie dotrze przyglądnę sie temu lepiej ewentualnie powysyłam zdjęcia i wtedy pomyślę czy Ciąć czy nie :)
  • #6 16449921
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Nic nie tnij bo mata będzie do wyrzucenia. To jest drut oporowy i nie jest z miedzi. Połączysz to i kilka razy usiądziesz i się przerwie w miejscu łączenia.
REKLAMA