logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC

pawelktr 02 Maj 2017 21:04 9474 18
  • #1 16450701
    pawelktr
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie, szukam routera LTE który ma wyjście/wyjścia na zewnętrzne anteny (na zewnątrz budynku) + dodatkowo anteny do wifi zewnętrzne a nie wewnętrzne (wbudowane w router) bo chciałbym mieć wifi w całym domu (parter + piętro) idealnie gdyby wifi było w standardzie AC choć nie jest to konieczne. Planuję kupić internet w Play-u. Lokalizacja to Ustroń, Belwederska. Do nadajnika mam w linii prostej około 1.1km. Jaką antenę zewnętrzną polecacie do tego ?
    Budżet jaki chciałem przeznaczyć na to to ok. 400 + antena 100-150zł
  • #2 16450866
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    A czemu mają być zewnętrzne anteny do WiFi? Dwukondygnacyjny duży dom pokrywa się zasięgiem na parterze routera a na piętro instaluje się dodatkowy AP połączony po LAN , kablem z routerem lub transmiterami PLC po sieci elektrycznej. Jaka to ma być oferta z Play? Abonament, na kartę? Robiłeś testy LTE Playa u siebie, jakie parametry sygnału w domu, z jakiego pasma LTE korzystasz i jakie prędkości? W Ustroniu Play ma pozwolenia na LTE1800, LTE2100 i LTE800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16451243
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    pawelktr napisał:
    Witam serdecznie, szukam routera LTE który ma wyjście/wyjścia na zewnętrzne anteny (na zewnątrz budynku) + dodatkowo anteny do wifi zewnętrzne a nie wewnętrzne (wbudowane w router) bo chciałbym mieć wifi w całym domu (parter + piętro) idealnie gdyby wifi było w standardzie AC choć nie jest to konieczne. Planuję kupić internet w Play-u. Lokalizacja to Ustroń, Belwederska. Do nadajnika mam w linii prostej około 1.1km. Jaką antenę zewnętrzną polecacie do tego ?

WiFI AC to tylko 5Ghz. 5Ghz dużo słabiej działa w domach jest mocniej tłumione na przeszkodach (np ścianach) niż 2.4Ghz. Anteny zewnętrze nie pomogą - nie pokryjesz zasięgiem 2-kondygnacyjnego domu. Sieć z "jedną kreską" może i zobaczysz wszędzie ale będzie toto chodziło bardzo wolno. Wraz ze spadkiem poziomu sygnału WiFi chodzi w coraz to niższych, wolniejszych trybach. Może się zdarzyć że owszem chodzi ale najwolniejszym trybie N, i praktycznie pójdzie 1mbit/s z dużym opóźnieniem. Dodatkowo, anteny o większym wzmocnieniu promieniują w węższym kącie. Wiec piętro wyżej/niżej może być odwrotnie od oczekiwań. Anteny w routerach mają wzmocnienie rzedu 2-4dbi. Na jednej murowanej ścianie stracisz kilkanaście db.

Jak napisał matek, jak chcesz mieć szybkie WiFi to stawiasz tyle punktów dostępowych połączonych kablem z głównym routerem, żeby wszędzie mieć wysoki poziom sygnału (nie w kreskach bo te zależą od inwencji programisty owych kresek) tylko w fizycznych jednostkach. Polecam appki do skanowania WiFI na telefony.

Jeśli zostaniesz przy WIFi N, to celuj w 2.4Ghz. Większa szansa pokrycia całego domu a i tak, w jakichś zakamarkach będzie działać wolno.
    Jak ma działać szybko to nie wiecej niż 1 ściana do routera.
  • #4 16452980
    pawelktr
    Poziom 8  
    Dzięki Panowie za wartościowe informacje.
    @matek451 - a jakie znaczenie ma czy to jest na abonament czy na kartę oferta? Czy obie mają inne parametry tj prędkość itp? Ja myślałem nad abonamentem bo znajomemu kończy się umowa na tel. i przedstawili mu ciekawą ofertę przedłużenia gdzie za niewielką dopłatą dostanie dodatkową kartę SIM na sam internet.
    Zewnętrzne anteny bo dom nie jest jakiś wielki i liczę że jak podłączę sporą antenę (którą już posiadam i tak ) to złapie mi sygnał na piętrze. Testów jako takich nie robiłem, ale w telefonie "na 1 kresce" łapie mi LTE na zewnątrz jest zdecydowanie lepiej - stąd chcę antenę zewnętrzną do LTE.

@m.jastrzebski - tu mnie zaskoczyłeś że 5Ghz ma słabszy zasięg niż 2.4Ghz, ale poczytałem trochę na ten temat i oczywiście masz rację- za co Ci serdecznie dziękuję.

To w związku z tym co byście polecili - jaki router/antenę?
  • #5 16453046
    matek451
    Poziom 43  
    W Play , na karcie RBM na Kartę usługa Darmowy Internet LTE bez limitu to koszt około 5 zł /m-c. W tej Formule Duet dodatkowa karta internetowa to koszt 25 zł/m-c, bez sprzętu. dodatkowe 10 zł/m-c za sprzęt( 24 raty) i jednorazowo za B310 opłata 49zł, B315 za 99 zł. Routery z LTE-A to dużo wyższe koszty, za B618 to 459 zł i 299 zł za B525, E5186. Jeśli wybierzesz bez sprzętu to zapłacisz 25 zł/m-c czyli 5 razy drożej jak za DIL. Na dodatek w DIL gwarantowane 100GB z pełna prędkością LTE dostępną u ciebie, potem możliwy lejek 2Mb/s ale nie jest obligatoryjny. W praktyce nawet i 200GB na maksa. W abonamencie sztywne 100GB i od razu lejek 1Mb/s. Kolega ci wytłumaczył, że wymiana anten zew. do WiFi to słaby pomysł na poprawę zasięgu w domu. nie interesują mnie kreski w telefonie tylko testy za pomocą Network cell Info z parametrami sygnału LTE, jakie to pasmo LTE, do tego test prędkości. test na zewnątrz i w domu. Od tego zależy wybór anteny. Jej koszt to około 200 zł. Router z LTE to koszt od 250 zł za B315, za LTE-A czyli z agregacją pasm około 400-500 zł za B525, te pochodzące z T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16453192
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    pawelktr napisał:
    tu mnie zaskoczyłeś że 5Ghz ma słabszy zasięg niż 2.4Ghz
    Im większa częstotliwość, tym fala trudniej przenika przez przeszkody. Za to na 5 GHz jest więcej kanałów do wyboru i mniejszy tłok. W gęsto zaludnionym bloku lepsze 5 GHz, w domu jednorodzinnym (sąsiedzi znacznie dalej) lepsze 2,4 GHz
  • #7 16453289
    pawelktr
    Poziom 8  
    @matek451 - dzięki wielkie za namiary na tą ofertę RBM - rozumiem, że chodzi o tą opisaną tutaj: http://aero2forum.pl/temat-lte-prawie-za-darmo-w-red-bull-mobile - jeśli tak to wychodzi jakieś 16-17zł/mc - to i tak super jak za nielimitowany LTE. Co do ostatniego posta to mam pytanie - czy warto Twoim/Waszym zdaniem wydać 2x tyle $ za router z agregacją pasm (LTE-A) ?
    Co do testów - będę mógł je wykonać dopiero gdzieś za tydzień - na pewno podzielę się tutaj wynikami. Co do pozostałych parametrów - będę łączył się z tym nadajnikiem: http://beta.btsearch.pl/bts/details/30771/
    Czyli router już zawężony do B315 lub B525 to została antena jeszcze :)
    Dzięki jeszcze raz Panowie - szukałem po necie różnych urządzeń/anten ale ich mnogość trochę mnie przytłoczyła, więc już mi pomogliście - jeszcze tylko dobór tej anteny i będzie all

Dodano po 5 [minuty]:

A, i jeszcze jedno - na wspomnianej wcześniej stronie facet napisał

Cytat:
    W praktyce LTE lata z prędkością około 18mbps, a wysyła dane tak z około 8mbps

Post jest nieco leciwy - czy coś się w tej kwestii zmieniło od tego czasu jeśli chodzi o prędkość?
  • #8 16477356
    pawelktr
    Poziom 8  
    Witam serdecznie ponownie.

Zrobiłem testy programem, który @matek451 mi polecił (Network Cell) i wrzucam screeny

Na zewnątrz:
    Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC
    Wewnątrz domu:
    Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC Router LTE z wyjściem na antenę zewn. + anteny wifi zewnętrzne najlepiej WiFi AC
    Co do routera to chyba najlepszym wyjściem będzie B525. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniej anteny, bo kompletnie się na tym nie znam.
  • #9 16477844
    matek451
    Poziom 43  
    Łaczysz się na zewnątrz z dwoma BTS-ami, na pierwszym screene na LTE800, na drugim to już inny BTS na dodatek LTE1800. W domu połączenie z tym drugim ale na LTE800. Jakie prędkości? trudno powiedzieć które to BTS-y, LTE Play na nich jest niezweryfikowane. trzeba by zrobić testy pod najblizszymi BTS-ami Play aby je zweryfikować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16477952
    pawelktr
    Poziom 8  
    Telefon widocznie przełączył mi się w międzyczasie - nie zauważyłem tego.
    Serio tak trudno antenę jakąś wybrać bez tego? Nie musi być ideał. Nie wiem po prostu jakie wzmocnienie, czy kierunkowa czy jakaś inna i tyle by wystarczyło

Czy coś takiego:
    http://new-electric.pl/pl/anteny-gsm-3g-4g-lt...20-dbi-gsm-umts-z-kablem-lmr240-15m-crc9.html
    czy może lepsze coś takiego:
    http://new-electric.pl/pl/glowna/851-antena-20dbi-kierunkowa-thunder-10m-crc9.html
    http://allegro.pl/antena-zewnetrzna-ultra-lte-4g-mimo-regulacja-kata-i6710106790.html

Nie wiem na jakie parametry zwracać uwagę.
  • #11 16478320
    matek451
    Poziom 43  
    Antenę dobrać łatwo jak ma się pełną informację a to pokazuja testy. Masz słaby sygnał w domu , na dodatek w pasmie LTE800, które jest wolniejsze niż LTE1800. Na LTE800 Play ma DL do 37,5Mb/s z 5MHz pasma w MIMO a na LTE1800 dwa razy tyle. Na BTS-ach w Ustroniu, Kotschego, Zabytkowa 23 i na Czantorii działaja te obydwa pasma ( do tego pewnie i LTE21000) . Wiadomo ze wybór anteny to Dual LTE1800 lub antena COMBO Dual LTE1800+LTE800 działajaca w tych dwóch pasmach do agregacji LTE1800 z LTE800. jesli ma być B525 z LTE-A. Ale to dopiero po zakupie routera, są odpowiednie programy które pozwalają na nim wymuszać te pasma i LTE-A 1800+800. 99% ludzi ich nie robi, kupuje ten szajs który podlinkowałeś i potem się dziwi. To są śmieci a nie anteny, a sprzedawcy to mistrzowie nachalnego marketingu . Opis tego złomu to stek bzdur. Nikt rozsadny nie kupuje anten u takich sprzedawców. Śmieci nie warte nawet 1 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16478452
    pawelktr
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie za sporą garść informacji. Widać, że całkiem "nieźle" znasz temat :) Masz rację 99% ludzi kupuje takie a nie inne anteny bo się po prostu nie zna - ja też nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie i po to powstały takie fora jak to - pewnie sporo osób w przyszłości trafi tu i pewnie nie jednemu się przyda.
    Skoro wiadomo że LTE1800 jest 2x szybsze to wiadomo że na tym muszę się skupić - czy LTE2100 jest jeszcze szybsze? Najbliższy BTS to ten, o którym napisałeś czyli http://beta.btsearch.pl/bts/details/30844/
    Czy mógłbyś podać jakiś przykład dobrej anteny? (najlepiej DUAL, która wykorzysta agregację?
    Program o którym pisałeś - do wymuszania konkretnego pasma - instaluje się bezpośrednio w routerze jak przypuszczam? Mógłbyś podać nazwę? Choć mając B525 - on będzie chyba łączył się i na LTE800 i LTE1800 i sumował prędkość - tak?
  • #14 16483311
    matek451
    Poziom 43  
    B618 to najbardziej zaawansowany router. Antena typ Sorensen, działa prawidłowo ale ja tego sprzedawcy nie polecam. Wielokrotnie pytałem go o jego anteny, kupiłem nawet COMBO LTE1800+800. Nie raczył odpowiedzieć na żadne fachowe pytanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 16494746
    pawelktr
    Poziom 8  
    @matek451 Zdecyduję się chyba na ten B618 bo ceny są zbliżone bo 525 jak się poszuka dobrze. Co do tej anteny - ten nadajnik jest w linii prostej 1,1km ode mnie i ma pasma LTE max 2100, w odległości ok. 5km jest natomiast inny nadajnik z pasmem LTE2600 - pytanie czy warto kupować antenę do 2600 w przypadku jak nadajnik jest 5x dalej? Czy częstotliwość zrekompensuje znacznie większą odległość?
    Co z antenami typu x-cross (http://allegro.pl/4g-lte-ultra-antena-x-cross-3g-2x16dbi-zte-huawei-i6147267832.html) są lepsze?
  • #16 16495221
    matek451
    Poziom 43  
    Podstawowe pytanie to czy działa BTS LTE2600 Play w Goleszowie, trzeba zrobić test telefonem pod nim. Po ECI można zweryfikować czy działa to pasmo. To są śmieci a nie anteny. Handlarze tacy jak Signaflex oferują chiński złom a opis aukcji to stek bzdur.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 16495238
    pawelktr
    Poziom 8  
    Rozmawiałem z tym sprzedawcą od http://allegro.pl/antena-mimo-lte-2x17-huawei-b525-e5186-mf283-8m-i6747939491.html - to nie są Sorenseny tylko ich produkcja podobno, więc nie wiem czy się pakować w to, poza tym ta konkretna nie agreguje z 2 pasm - do tego musi być COMBO 800+1800 (podobno w play-u na LTE2100 nie agreguje). Czyli co wybrać, sorensena jakiegoś albo cybertecha i nic więcej?
  • #18 16495471
    mk64
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    matek451 napisał:
    kupiłem nawet COMBO LTE1800+800.

Czy polecasz tę antenę?
  • #19 16495798
    matek451
    Poziom 43  
    On kiedyś sprzedawał je jako Sorenseny. Agregacja LTE1800+LTE800 daje niewiele, tak jak piszesz COMBO do niej, mam ją ale szału nie ma. Do LTE1800 używam Cybertecha. Musisz sam zadecydować, LTE1800 na antenie dual LTE1800MHz raczej bez problemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE z wyjściem na zewnętrzne anteny oraz zewnętrznych anten WiFi, preferując standard AC, aby zapewnić zasięg w dwukondygnacyjnym domu. Zostały poruszone kwestie dotyczące efektywności pasm LTE, z zaleceniem stosowania anten kierunkowych dla lepszego sygnału. Użytkownik rozważa oferty operatora Play, w tym różne modele routerów, takie jak B315, B525 i B618, oraz anteny do agregacji pasm LTE800 i LTE1800. Wskazano na znaczenie testów sygnału oraz na to, że anteny o wyższej częstotliwości (5 GHz) mają gorszy zasięg w porównaniu do 2.4 GHz. Użytkownik planuje przeprowadzenie testów sygnału i poszukuje rekomendacji dotyczących anten.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA