logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno

krzkap 03 Maj 2017 19:46 933 8
REKLAMA
  • #1 16452673
    krzkap
    Poziom 2  
    Witam, mój sprzęt to MSI GE600. Wiem że stary.
    Posiada standardowe specyfikacje dla tego modelu to jest:
    Intel Core i3-330M
    ATI Radeon HD5730
    2X DDRIII 2GB
    SATA 320GB

Problem leży w tym że od dłuższego czasu (6miesiecy) laptop posiadał epizodyczne momenty gdy uruchamiał się nawet godzinę, po czym działał jakby na zwolnionych obrotach. Ale od dwóch dni działał wyłącznie w ten sposób. Postanowiłem coś na to poradzić. Zacząłem od próby aktualizacji sterowników i tu stała się rzecz niesamowita ponieważ po aktualizacji AMD rzeczony program przestał działać, a przy próbie uruchomienia wyskakiwał błąd. Zdecydowałem się najpierw przenieść dane i zbootowałem pendrive, wiadomo w jakim celu. No i tu pierwszy mega poważny zgrzyt, mianowicie uruchomienie BIOSu. Po pojawieniu się ekranu startowego wcisnąłem del i nic, po kilku kolejnych próbach i pozostawieniu kompa samego na pół godziny pojawiło się okno BIOSa, który strasznie się przycina. Zmieniłem uruchamianie systemu na floopy disk zapisałem ustawienia i uruchomiłem ponownie komputer. Tym razem stwierdza po upływie dłuższego czasu po prostu się wyłączyć. Tak że nie mogę go teraz ani przeinstalować ani uruchomić. Oczywiście próbować będę ale na razie bez skutków.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić w tej sytuacji poza zmianą na nowy (sprawa prosta nie stać mnie na aż taki wydatek).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16452702
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Witam.
    Jak wyglądają temperatury podzespołów laptopa?
    Kiedy była wykonywana konserwacja chłodzenia laptopa? Czy chłodzenie działa prawidłowo?
    Czy bez dysku laptop zachowuje się tak samo?
    Potrafisz posługiwać się multimetrem, lutownicą? Masz podstawową wiedzę z zakresu elektroniki?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 16452870
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    krzkap napisał:
    Zmieniłem uruchamianie systemu na floopy disk

W MSI GE600 w BIOS jest widoczna stacja dyskietek? Powinno być raczej coś w stylu Removable drive. Daj screeny z ustawień, jeśli to możliwe. Takie objawy daje uszkodzony dysk, uszkodzone/niestabilnie działające urządzenie USB (w tym takie jak wbudowana kamera, która może być wewnętrznie podłączona do magistrali USB) lub uszkodzony jakiś element na płycie głównej (gniazda, ścieżki, luty, mostek południowy).
  • REKLAMA
  • #5 16454574
    krzkap
    Poziom 2  
    masterten napisał:
    Wyjmij dysk twardy i sprawdź czy wchodzenie w BIOS i bootowanie z pendrive'a zadziała normalnie.

Po wyjęciu płyty głównej wejście do BIOSa nadal trwa długo choć zaskakująco krócej ale sam BIOS zacina się niemiłisiernie. Przy próbie bootowania wysadłem po pół godziny oczekiwania w ekranie startowym .

Dodano po 5 [minuty]:

Dydelmax napisał:
    Witam.
    Jak wyglądają temperatury podzespołów laptopa?
    Kiedy była wykonywana konserwacja chłodzenia laptopa? Czy chłodzenie działa prawidłowo?
    Czy bez dysku laptop zachowuje się tak samo?
    Potrafisz posługiwać się multimetrem, lutownicą? Masz podstawową wiedzę z zakresu elektroniki?
    Pozdrawiam

Tak więc na mje oko komputer bardzo się grzeje. Rok temu wymieniałem wiatraczek bo stary uszkodziłem i przy okazji zmieniałem paste chłodniczą.

Bez dysku najwyraźniej zachowuje się tak samo.

Potrafie tylko lutownicą ale raczej brak mi podstaw z zakresu elektroniki.

Przepraszam że nie odpowadam wszystkim w jednym komentarzu ale mam tylko telefon dla którego to zbyt dużo.

Dodano po 5 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    krzkap napisał:
    Zmieniłem uruchamianie systemu na floopy disk

W MSI GE600 w BIOS jest widoczna stacja dyskietek? Powinno być raczej coś w stylu Removable drive. Daj screeny z ustawień, jeśli to możliwe. Takie objawy daje uszkodzony dysk, uszkodzone/niestabilnie działające urządzenie USB (w tym takie jak wbudowana kamera, która może być wewnętrznie podłączona do magistrali USB) lub uszkodzony jakiś element na płycie głównej (gniazda, ścieżki, luty, mostek południowy).

Tu sa zdjęcia z BIOSu nic więcej nie zdziałam gdyż komputer już się dalej nie uruchamia, po włączeniu po pewnym czasie się wyłącza. żadne urządzenie trzecie nie jest podłączone chyba że sam port jest spalony i powoduje zwarcie, kamera nie pomyślałem mogę ewentualnie ją odłączyć.
    Załączniki:
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 20170504_191612.jpg (80.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 20170504_191637.jpg (75.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 20170504_191700.jpg (71.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 20170504_191716.jpg (75.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16455853
    krzkap
    Poziom 2  
    Dziś udało mi się uruchomić komputer, mogę więc sprawdzić co trzeba, jeśli ktoś ma jakiś pomysł. Mógłbym go przeinstalować ale na razie poczekam i nie będę ryzykował, że już się nie włączy. Zastanawiałem się też nad aktualizacją BIOSa.
    Załączniki:
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 2.png (68.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GE600 - Laptop zawiesza się na ekranie startowym, BIOS działa wolno 1.png (59.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 16459621
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Przeinstalowanie nic nie da bo to nie problem z systemem. Objawy wskazują albo na przegrzewani procesora (u Ciebie temperatura w porządku) i Throtling (nie wiem czy jest stosowany w nowych procesorach Intela albo na niełączące jakieś urządzenie (dysk twardy, DVD) lub zimne luty na płycie głównej. Nie doradzę z BIOS - nigdy się nie spotkałem żeby objaw tego typu został naprawiony nowym BIOS ale może jeszcze niech ktoś się wypowie.
  • #8 16460248
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Zacznij od wymiany (z zaprogramowaniem oczywiście) kości BIOSu. Dalsze czynności uzależnione od efektu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16473711
    krzkap
    Poziom 2  
    Zainteresowałem się przegrzewaniem komputera i zacząłem po kolei odłączać komponenty jak stacja dysku, mikrofon, głośniki porty usb. Po odłączeniu wszystkich komputer o dziwo się włączył bez problemowo od razu powtórzyłem to pary razy żeby uniknąć jednorazowego artefaktu. Następnego dnia zacząłem włączać je po kolei i po każdym kolejnym włączałem komputer. Ostatecznie wyszło że przy podłączeniu jednego z portów usb i kamery komputer miał znowu problemu. Nie wiem skąd bierze się ten problem ale komputer działa teraz bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI GE600, który zawiesza się na ekranie startowym i ma wolno działający BIOS. Po kilku miesiącach sporadycznych problemów, laptop przestał się uruchamiać normalnie. Użytkownik próbował aktualizacji sterowników, co doprowadziło do błędów. Po wyjęciu dysku twardego i odłączeniu komponentów, laptop uruchomił się poprawnie, co sugeruje, że problem może być związany z uszkodzonymi portami USB lub innymi komponentami. Użytkownik zauważył, że laptop przegrzewa się, co może wpływać na jego działanie. Ostatecznie, po odłączeniu niektórych urządzeń, laptop działał bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA