logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenia do połączenia radiowego na 300m między budynkami?

patrykm211 04 Maj 2017 20:11 2757 7
  • #1 16454746
    patrykm211
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam świeżo dociągnięty światłowód do firmy. Niedawno wynająłem budynek oddalony od firmy na ok. 300m. Chciałbym tam mieć dostęp do internetu i serwera na firmie. Najchętniej przeciągnąłbym kabel, ale po drodze są nie moje działki i dlatego chcę pójść drogą radiową. Między budynkami są pola przez które biegnie rów, a wzdłuż rowu, co jakiś kawałek jest drzewo, więc czasem w linii prostej między budynkami mogą być z 2 drzewa. Moje pytanie brzmi, co będę potrzebować, aby połączyć te dwa budynki. Mam jedną antenę zewnętrzną z internetu mobilnego. Nie wiem czy jest możliwość jej wykorzystania. W każdym razie z tego co się orientuje będą potrzebne dwa AP no i dwie anteny. Czy pod AP można podłączyć bezpośrednio komputer, żeby była na nim sieć? Budżet jaki na to przewiduje to około 1000 zł, co polecacie?
  • #2 16454748
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Chociażby NanoStation, Ubiquiti.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16454876
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Lub też Tp-Link CPE210 czy CPE510 w zależności od zaszumienia (ilości sieci) w danym paśmie.
  • #4 16454926
    patrykm211
    Poziom 2  
    Dobra to już sporo wiem, a jak polecacie rozgałęzić tę sieć przez router do WAN i później komputery i reszta do LAN tak? To jaki router najlepiej wybrać dajmy na to do Ubiquiti NanoStation M5 Loco M5?
  • #5 16455021
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 824
    Jeśli to ta sama firma, może być wspólna sieć. Nie potrzeba wtedy routera tylko switch. Te dwa urządzenia radiowe pracują w trybie most (bridge) i tworzą jakby radiowy kabel między dwiema siedzibami.
  • #6 16455035
    patrykm211
    Poziom 2  
    Aha ok, a to wszystko łącze kablem prostym RJ45 tzn router ap, a w drugim budynku ap z switchem?
  • #7 16456301
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    patrykm211 napisał:
    Między budynkami są pola przez które biegnie rów, a wzdłuż rowu, co jakiś kawałek jest drzewo, więc czasem w linii prostej między budynkami mogą być z 2 drzewa.

Tam, gdzie zamierzasz te anteny wifi założyć, jest widoczność budynków, anteny będą się widziały, jest zachowana strefa Fresnela?
  • #8 16480113
    kazek31
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    kup 2 apeki i 2 anteny grid . Pierwszego apeka podłączasz do routera LTE albo ADSL robisz most z 2 apekiem . Do drugiego apeka podłącz komputer jak masz jeden lub swith jak masz więcej kompów w drugiej lokalizacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązań do połączenia radiowego między dwoma budynkami oddalonymi o 300m, gdzie nie ma możliwości przeciągnięcia kabla. Wskazano na potrzebę użycia dwóch punktów dostępowych (AP) oraz anten. Rekomendowane urządzenia to Ubiquiti NanoStation oraz TP-Link CPE210/CPE510, w zależności od warunków zakłóceń. W przypadku wspólnej sieci, zamiast routera, można zastosować switch. Użytkownik planuje podłączyć AP do routera LTE/ADSL i do drugiego AP komputer lub switch w drugiej lokalizacji. Ważne jest zapewnienie widoczności między antenami oraz zachowanie strefy Fresnela.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA