logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd?

Grzegorz740 15 Lut 2019 12:13 2895 22
REKLAMA
  • #1 17779571
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 553
    Witam.

W wolnej chwili zabrałem się za przestrojenie radia jak w temacie.
    Korzystałem z opisu jaki znalazłem na stronie Audiospa. W załączniku prześle instrukcje z jakiej korzystałem.

Po wymianie kondensatorów na wartości podane w instrukcji radio nie odbiera żadnych stacji. Kondensatory wstawiłem prawidłowo, nie zaszła żadna pomyłka. Sprawdzałem kilka razy i nie doszukałem się pomyłki.

Ściskanie, rozciąganie cewek nic nie daje. W głośniku słychać tylko szum.

Czy wartości kondensatorów są prawidłowo podane w instrukcji? Bo moze to jest przyczyna problemu z przestrojeniem. A jak nie to gdzie jest błąd? Co robię źle?

Może bardziej doświadczeni koledzy będą w stanie mi pomóc ogarnąć temat. Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.
    Grzesiek
    Załączniki:
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_6.jpg (376.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_5.jpg (682.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_4.jpg (762.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_3.jpg (649.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_2.jpg (854.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd? Przestrajanie Diora R-208 Sudety, R-206, R-207 Śnieżka, R-510 Taraban 3, Junior, Jubilat_1.jpg (662.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17779963
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 277
    Podczas wymiany konensatorów często zdarza się uszkodzenie dławika Dł1 w obwodzie emitera T2. Sprawdź omomierzem.
  • REKLAMA
  • #4 17780351
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Spróbuj dobrać kondensator od heterodyny. Zamiast tego 12p wlutuj teraz 8,2p-10p lub poniżej 8p albo powyżej 12p. Aż trafisz, że zacznie coś odbierać. Testuj od strony druku potem wlutujesz normalnie jak trafisz. Do każdego radia trzeba podejść indywidualnie.
  • #5 17780966
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    diantus napisał:
    Podczas wymiany konensatorów często zdarza się uszkodzenie dławika Dł1 w obwodzie emitera T2. Sprawdź omomierzem.

Jutro postaram się to sprawdzić. I dan znać czy dławik nie jest uszkodzony.

Dodano po 11 [minuty]:

marian1981.02 napisał:
    Spróbuj dobrać kondensator od heterodyny. Zamiast tego 12p wlutuj teraz 8,2p-10p lub poniżej 8p albo powyżej 12p. Aż trafisz, że zacznie coś odbierać. Testuj od strony druku potem wlutujesz normalnie jak trafisz. Do każdego radia trzeba podejść indywidualnie.

Zobaczę czy mam takie kondensatory. Jak nie to po niedzieli podskoczę do sklepu i kupię kondensatory z przedziału jaki podałeś. No chyba ,że kupie trymer i nim będę regulował do momentu aż złapie stację radiową.

Jeśli bym kupował trymer to taki aby regulował pojemność od 4p do 10p? Jeśli są takie trymery. W przypadku gdyby nie było takiego to jaki trymer musiałbym kupić?

Z trymerem o tyle byłoby lepiej ,ze można płynnie regulować i jak znajdzie stacje to wylutowywuję trymer mierzę ustawiona pojemność i wstawiam taki kondensator. Ale chyba i tak kupię trymer i kondensatory. Jeszcze zobaczę.

Coś w tym może być ,że do każdego radia trzeba podejść indywidualnie :) .

Dodano po 2 [minuty]:

xpira napisał:
    Czy przestroiłeś tak jak na tym filmie, ja tak przestroiłem i działa świetnie :D . https://www.youtube.com/watch?v=QGJinydHtwY

Nie próbowałem przestroić według tego filmu. Jak zawiodą mnie inne metody to spróbuję według tego filmu:) .
  • #6 17782258
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Grzegorz740 napisał:
    od 4p do 10p?
    Może być ale to jest minimum. Jak nie będzie to coś większego do 15p, 20p. Zawsze można jeszcze dodać kondensator równolegle. Trzeba kombinować.
  • #7 17783403
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    marian1981.02 napisał:
    Grzegorz740 napisał:
    od 4p do 10p?
    Może być ale to jest minimum. Jak nie będzie to coś większego do 15p, 20p. Zawsze można jeszcze dodać kondensator równolegle. Trzeba kombinować.

Na razie znalazłem takie kondensatory: 2.7p ; 6,8p ; 10p. Na razie z nimi pokombinuje. Mam nadzieję ,ze te kondensatory wystarczą. Jak się nie uda to kupię trymery i może się uda za pomocą nich przestroić.

Na razie dzięki za poradę. :) . Jak coś to jeszcze będę pisał.

Dodano po 15 [godziny] 49 [minuty]:

marian1981.02 napisał:

Kondensatory 2,7p ,6,8p 10p nic nie dały. W takim razie muszę kupić kondensatory o których wspomniałeś.
  • #8 17784907
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jak dalej nic nie będzie to znaczy, że masz coś uszkodzone.
  • #9 17786077
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    marian1981.02 napisał:
    Jak dalej nic nie będzie to znaczy, że masz coś uszkodzone.

Jakieś sugestie co może być uszkodzone? Diody, tranzystory w głowicy FM?

Średnie odbiera. Nawet odpowiadając na to co napisałeś słucham jakieś zagranicznej rozgłośni.
  • #10 17786215
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A przed przestrojeniem coś się działo jak kręciłeś gałką, zmieniał się chociaż szum?
  • #12 17787197
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 277
    Wymień kondensator C63 (10n). Jego przebicie czy upływność powoduje brak odbioru FM.
  • #13 17787250
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    marian1981.02 napisał:
    A przed przestrojeniem coś się działo jak kręciłeś gałką, zmieniał się chociaż szum?

Przed przestrojeniem odbierał jedną stację, pewnie lustrzane odbicie.

Dodano po 59 [sekundy]:

leonard666 napisał:
    Witam.
    Pierwsze co bym zrobił to pomiar napięć na tranzystorach głowicy. Tranzystory BF oraz kondensatory ceramiczne były bardzo zawodne.

Dobrze, pomierzę napięcia na tranzystorach i dam znać o wynikach pomiarów.

Dodano po 40 [sekundy]:

diantus napisał:
    Wymień kondensator C63 (10n). Jego przebicie czy upływność powoduje brak odbioru FM.

Dobrze wymienię owy kondensator.
  • REKLAMA
  • #14 17787355
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jak grało to nie wymieniaj żadnych dodatkowych kondensatorów ani tranzystorów. Albo gdzieś zrobiłeś zwarcie nieświadomie albo próbuj jeszcze dobrać ten kondensator.
  • #15 17788436
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    marian1981.02 napisał:
    Jak grało to nie wymieniaj żadnych dodatkowych kondensatorów ani tranzystorów. Albo gdzieś zrobiłeś zwarcie nieświadomie albo próbuj jeszcze dobrać ten kondensator.

Jedynie co to podmieniłem kondensator C63 10nF bo akurat miałem.Ale to nie przyniosło rezultatu. Miałem też trymer 20p i go wstawiłem ale regulacja tez nie przyniosła efektu. To zabrałem się za przegląd płytki PCB.

Za wymianę tranzystorów się nie zabierałem bo po dokonaniu pomiarów nienapicia wszystko było ok, napięcia się zgadzały ze schematem.

Poświeciłem sobie lampką na płytkę PCB gdzie jest zespół głowicy i znalazłem niewielkie zwarcie ścieżki i jedna nóżkę kondensatora nie przylutowaną. Po usunięciu zwarcia i przylutowaniu kondensatora radio zaczęło odbierać fale. Popełniłem błąd. Przyznaję się do tego :) .

Będę musiał jeszcze chyba cewkami trochę podstroić - czyli rozciągać i ściskać je.Co o tym myślisz?

Trymer zostawię jakby nim trzeba było jeszcze trochę podstroić. Bo teraz mam ustawione tak ,że radio odbiera falę. Czy go wlutować i wstawić kondensator jaki był czyli 12p?

Jedynie jaki pozostał problem to taki ,ze nie mam odpowiedniego wyposażenia potrzebnego do przestrajania radioodbiorników. Jedynie co posiadam to multimetry cyfrowe i analogowe. I tu moze być problem z dokładnym przestrojeniem radia.
  • #16 17788538
    bc550c
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Najlepiej powstawiaj trymery w obwody bo ciężko będzie ogarnąć bez tego pasmo i dokładnie zestroić. Wtedy masz możliwość zmiany indukcyjności i pojemności. Zmiana indukcyjności oczywiście przez ściskanie i rozciąganie cewek. Przerabiałem problem w odbiorniku azymut i dopiero wtedy udało się uzyskać pełne i ładne pokrycie pasma. Bez tego od dobierania pojemności płytka by ścieżki pogubiła.
  • #17 17788585
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Grzegorz740 napisał:

Będę musiał jeszcze chyba cewkami trochę podstroić - czyli rozciągać i ściskać je.Co o tym myślisz?
    No tak. Trzeba pokryć całe pasmo. Jeśli nie masz sprzętu to posługuj się drugim radiem z wysokim FM, najlepiej z oryginalną skalą.
  • #18 17790769
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    marian1981.02 napisał:
    Grzegorz740 napisał:

No tak. Trzeba pokryć całe pasmo. Jeśli nie masz sprzętu to posługuj się drugim radiem z wysokim FM, najlepiej z oryginalną skalą.

OK. Dzięki. Zrobię tak jak napisałeś.
  • #19 17790815
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Grzegorz740 napisał:

Jedynie jaki pozostał problem to taki ,ze nie mam odpowiedniego wyposażenia potrzebnego do przestrajania radioodbiorników. Jedynie co posiadam to multimetry cyfrowe i analogowe. I tu może być problem z dokładnym przestrojeniem radia.

Załatw sobie RTL-SDR za 50zł i masz już analizę widma w.cz.

Do sprawdzania częstotliwości heterodyny w sam raz bo nie wprowadza absolutnie nic do obwodu.
    Stawiasz antenkę od tunera blisko radia i patrzysz gdzie "stoi" częstotliwość generatora.

Można zestroić bardzo dokładnie.
    Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd?
    Przykładowy odczyt częstotliwości generatora w.cz G4-107.

Heterodyna będzie wyglądać podobnie ale z mniejszą amplitudą.

Radiem FM ciężej zestroić bo nie wyłapie się zakresu gdzie heterodyna jest powyżej 108MHz.
  • #20 17793451
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    pawelr98 napisał:
    Grzegorz740 napisał:

Jedynie jaki pozostał problem to taki ,ze nie mam odpowiedniego wyposażenia potrzebnego do przestrajania radioodbiorników. Jedynie co posiadam to multimetry cyfrowe i analogowe. I tu może być problem z dokładnym przestrojeniem radia.

Załatw sobie RTL-SDR za 50zł i masz już analizę widma w.cz.

Do sprawdzania częstotliwości heterodyny w sam raz bo nie wprowadza absolutnie nic do obwodu.
    Stawiasz antenkę od tunera blisko radia i patrzysz gdzie "stoi" częstotliwość generatora.

Można zestroić bardzo dokładnie.
    Taraban 3 R-510 po wymianie kondensatorów nie odbiera stacji - błąd?
    Przykładowy odczyt częstotliwości generatora w.cz G4-107.

Heterodyna będzie wyglądać podobnie ale z mniejszą amplitudą.

Radiem FM ciężej zestroić bo nie wyłapie się zakresu gdzie heterodyna jest powyżej 108MHz.

Dzięki. Myślałem o tym i faktycznie dobre jest to rozwiązanie. Tylko jeszcze trzeba sprawdzony soft do tego najlepiej działający pod Win 7.
  • REKLAMA
  • #21 17794755
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    SDRsharp i gotowe.
    Chyba najpopularniejszy program używany z tym tunerem.

Pod win7 pracuje normalnie, nie trzeba żadnych kombinacji.

Do strojenia obwodów wejściowych warto kupić niedrogi transmiter FM i wpuścić na wejście audio sinusoidę. Będzie stały sygnał i elegancko się wtedy stroi na słuch.
  • #22 17797228
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    pawelr98 napisał:
    SDRsharp i gotowe.
    Chyba najpopularniejszy program używany z tym tunerem.

Pod win7 pracuje normalnie, nie trzeba żadnych kombinacji.

Do strojenia obwodów wejściowych warto kupić niedrogi transmiter FM i wpuścić na wejście audio sinusoidę. Będzie stały sygnał i elegancko się wtedy stroi na słuch.

Dzięki.
  • #23 17815179
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Radio przestrojone działa. Przyczyną nie odbierania fal było niedokładne przylutowanie jednej z nóżek kondensatora i niewielkie zwarcie między ścieżkami PCB.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Grzesiek podjął się przestrojenia radia Taraban 3 R-510, jednak po wymianie kondensatorów radio nie odbierało żadnych stacji. Użytkownik sprawdził poprawność montażu kondensatorów, ale problem pozostał. Uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie dławika w obwodzie emitera, dobór kondensatora od heterodyny oraz pomiar napięć na tranzystorach głowicy. Po wymianie kondensatora C63 oraz znalezieniu zwarcia na płytce PCB, radio zaczęło odbierać fale. Użytkownik planuje dalsze strojenie za pomocą trymerów oraz cewkami. Na koniec potwierdził, że radio działa poprawnie po usunięciu usterek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA