logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECU silnika nie widzi sygnału prędkości audi a4b6 1,8T BEX 2003r. Błąd 16885 CAN

zarebaluk 08 Maj 2017 09:16 4866 3
REKLAMA
  • #1 16462632
    zarebaluk
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Problem jest w tym, że nie działa tempomat, czujnik sprzęgła i hamulca OK, przyczyną problemu jest brak sygnału prędkości do sterownika silnika, z tego co się zorientowałem to sygnał idzie po CAN (auto z 2003r., brak czujnika prędkości na skrzyni, prędkość idzie z ABS, licznik pokazuje prędkość ok). Myślę, że trzeba coś zmienić w sofcie sterownika, mam dostęp do programatora, myślę, że eeprom oraz mapy byłbym w stanie zczytać, tylko jeszcze nie wiem w którym miejscu szukać sygnału w pamięci. Myślałem również, aby pójść w inną stronę mianowicie wyciągnąć sygnał prędkości z czujnika GALA, tylko nie wiem na który pin sterownika się wpiąć, oraz czy sterownik, który działa na CAN widziałby prędkość z GALA.

Obecnie błąd w sterowniku ECU silnika: (powraca po przejechaniu krótkiego dystansu)
    16885 - Vehicle Speed Sensor: Implausible Signal
    P0501 - 004 - No Signal/Communication
  • REKLAMA
  • #2 16597986
    rafalbazar
    Poziom 11  
    I co naprawione to ? Mam ten sam problem
  • REKLAMA
  • #3 16598114
    zarebaluk
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Jeszcze niestety nie, błąd zapala się po przejechaniu ok 50km, myślałem aby chociaż wykodować błąd aby na desce nie raziło, ale jeszcze nie podchodziłem do tematu
  • #4 16621073
    rafalbazar
    Poziom 11  
    Daj znać jak to rozszyfrujesz
REKLAMA