logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka z silnikiem Loncin

Waldi 7611 12 Maj 2017 23:23 110673 26
REKLAMA
  • #1 16472830
    Waldi 7611
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam Serdecznie!
    Zastanawiam się nad zakupem kosiarki z silnikiem Loncin. Do tej pory użytkowałem GGP z OBI zakupiona ponad 10 lat temu, ale stwierdziłem że chyba nie warto przepłacać prawie drugie tyle, bo Honda 135 po 10 latach się kończy a poza silnikiem wymieniłem i spawałem już prawie wszystko.
    Także wole dać 1100zł za nie znane, niż za słabszy (bo według danych Loncin ma 10,4 Nm a Honda 160 GCV 9,4Nm), 1800zł z silnikiem Hondy i wymienić po 5ciu latach na nowe.
    Nie znalazłem żadnych negatywnych wpisów na temat silnika Loncin, także proszę o posta jeżeli ktoś ma złe/ dobre doświadczenia.

Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16488476
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Ocena: 141
    Tak naprawdę to w chińskich silnikach nie dowiemy się na 100% jaką moc i ile Nm mają,o opinie ciężko że są to mało popularne silniki ale tańsze od B&S,z drugiej strony mamy to w sobie że jak nam się coś popsuje co niby miało być dobre to ciężko nam się do tego przyznać a dodając że te silniki są niezbyt drogie to najczęściej ich nie naprawiamy tylko wymieniamy kosiarki
  • #3 16488574
    Waldi 7611
    Poziom 10  
    Kupiłem za 300zł przechodzoną GGP z Hondą 135 od znajomego który pracuje w serwisie Hondy, także podzieliłem zdanie jednego z Forumowiczów który miał ten sam problem i tak samo zrobił:)

Ciężko ocenić ile mogła przechodzić ale tak na moje oko nie więcej niż kilkadziesiąt godzin. Docelowo służyła będzie jako rezerwowa, jak kupie coś fajniejszego, może traktorek ( w tym temacie jestem zielony, bo myślę o czymś do 3000zł używane, jak ktoś ma jakieś sugestie będę b. wdzięczny za pomoc w wyborze, koszę około 25arów) i się zepsuje, bo już nie raz było tak że w połowie koszenia trzeba było wziąć na warsztat.
    Natomiast tylko Honda daje tuleje do cylindra ( dowiedziałem się od gościa z Hondy) reszta np Loncin ma zwykły żeliwny cylinder i na pewno nie pożyje tyle co Honda. Powiedział jeszcze że B&S, jakby mogli,robili by cylinder z plastiku...
  • #4 16488627
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 549
    Ja dodam tylko że kolega z Hondy, albo niema pojęcia o tym co Ci mówi, albo celowo wciska kit.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16488854
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    Waldi 7611 napisał:
    Docelowo służyła będzie jako rezerwowa, jak kupie coś fajniejszego, może traktorek ( w tym temacie jestem zielony, bo myślę o czymś do 3000zł używane, jak ktoś ma jakieś sugestie będę b. wdzięczny za pomoc w wyborze, koszę około 25arów) i się zepsuje, bo już nie raz było tak że w połowie koszenia trzeba było wziąć na warsztat.

https://pilarz.org/viewforum.php?f=54
    https://pilarz.org/viewforum.php?f=23
  • #8 16499354
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Szkoda tylko że na tym forum polecanie sprowadza się tylko do jednej marki która jest przereklamowana, takich sprzętów średniej jakości jest mnóstwo na rynku, fajnie to zrobili i nieświadomy klient wpada w pułapkę, ci sami ludzie i cały czas wałkowanie tego samego tematu, ja bym tego forum poważnie nie traktował.
  • REKLAMA
  • #10 16499452
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    Waldi 7611 napisał:
    Mowa o marce Honda czy Loncin?

Chyba jednak o Oleo-mac.
  • #12 16504806
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    To są ludzie w większości związani z Oleomakiem i jego pochodnymi, czy zmowa? Na pewno coś w tym jest, jeżeli wywodzą się z jednej opcji i popierają cały czas to samo, aż do znudzenia, co nie ma przełożenia na stan faktyczny, nawet ci, którzy nie maja pojęcia o czym piszą, też zaczynają popierać to samo, gdyż patrzą co piszą inni i myślą że to tak trzeba robić, ja osobiście nigdy bym tego nie kupił ze względu że sprzęty są inne tańsze i nawet lepsze.
  • #13 16505750
    Waldi 7611
    Poziom 10  
    Twierdzisz że objawia się tu coś w rodzaju oleomanii:)? Pewnie coś w tym jest. Ja też na początku szukałem czegoś tańszego, ale skłaniam się w kierunku oleo maca, Ale zastanawia mnie w czym jest różnica poza serwisem, dostępnością części i dobrymi opiniami, może to jest to, czym powinniśmy się sugerować. Ostatnio byłem oglądać Vege z Loncinem 196 i koleś spytał czy zbieram trawę, czy mulczuję, bo jak zbieram, od razu zaciągnął mnie do Grassa i powiedział że to jest najlepsza kosiarka do zbierania trawy:). Poza tym nie chce sobie pluć w brodę jak coś się zj..ie że zaoszczędziłem 350zł. Olek, Grass, Vega wydaje się wszystko to samo, ale w tej chwili interesują mnie tylko okolice noża, bo nie chce wyskrobywać trawy i ziemi z zakamarków, w Grasie wyglądało to ok. Poza tym, chyba tylko olek daje 3 lata gwarancji.
  • #14 18002966
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Jeśli chodzi o kosiarki to World z Grassa jest lepszy od Oleomaca, Vegi bym nie brał. W tym przypadku nie liczyłbym na gwarancję, bo i tak pewnie nikt ci jej nie uzna i będzie to wina użytkownika. Idąc dalej tropem for internetowych to, to wspomniane forum jest opłacane przez firmy za dobre opinie. Ktoś za to dostaje gratyfikacje aby czuwać nad promowaniem swoich sprzętów i nie jest to tylko jedna Firma ale więcej. Nawet niewygodne posty są tam szybko usuwane żeby nikt się nie połapał że jest coś nie tak. To forum nie ma nic wspólnego z bezstronnością, tylko szkoda, że nieświadomych ludzi robią w balona.
  • #15 18004497
    Marcin1_Marcin1
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Powiem tak. Na wielu forach jak ludzie słyszą hasło "silnik Loncin" to się zaraz zaczyna narzekania, że to Chiński, że słaby, że nie wiadomo jaka moc... Tymczasem to jest jeden z największych producentów siników w Chinach. Produkuje modele do prawie wszystkiego czego się tylko da. Od motocykli po kosiarki do trawy. Zresztą wielu dobrych producentów wkłada silniki Loncin do swoich sprzętów (przykłady: https://cedrus.com.pl/kosiarka-spalinowa-cedrus-kcl21sp-4w1 albo: https://cedrus.com.pl/odkurzacz-do-lisci-weibang-loncin-g160f) i jakoś nikt nie narzeka. Moim zdaniem nie ma czego bać. Dopóki nie kupuje się silnika marki "silnik" to nie powinno być problemu.
  • #16 18036778
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Z tą "dobrą"kosiarką Cedrus to przesadziłeś,te kosiarki są raczej byle jakie
  • #17 18073883
    Lucas81
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    To forum https://pilarz.org/index.php to omijaj szerokim lukiem - polecaja tak jak napisal kolega zagorski-tomasz - to co maja u siebie w sklepie :)
    a co do pierwszego posta - nie porownuj mocy Hondy do w/w modeli :D - Honda podaje moc pod pelnym obciazeniem (rzadko ktore firma to robi) z tlumikiem, filtrami innymi komponentami (jak dobrze pamietam to chyba wg normy SAE J1349 od 2007) - wiekszosc podaje bez obciazenia ;)

https://www.honda-sklep.pl/
  • #18 18085276
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Trzeba sprostować wypowiedź o forum, nie to co mają w sklepie tylko kto im zapłaci a to jest różnica, silniki Loncin też mają swoje wady, ale są tańsze ob B&S i wcale nie są takie bezawaryjne. Z tego co pamiętam to chyba w tamtym roku trzeba było czekać na koła zamachowe do silników 224cc jakieś trzy tygodnie bo w całej Polsce nie było więc nie jest tak słodko.
  • #19 18138231
    walterm
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Ja właśnie pożegnałem kosiarkę z silnikiem 196ccm i to nie z powodu awarii silnika tylko po prostu pękł mi plastikowy bak na paliwo, zaznaczam pękł tak sobie bez żadnej przyczyny, bez uderzenia itp., w serwisie powiedzieli że te plastikowe baki na paliwo to zmora chińskich silników i pękają bez przyczyny, za wymianę 300zl, ale ponieważ plastik to badziew gwarancji nie dają, czyli jak nie pęknie przez rok to sukces, no cóż wolę wywalić te kosiarkę niż modlić się o fart z każdym zalaniem paliwem.
  • #20 18223817
    wojtacho
    Poziom 2  
    Szukam kosiarki z silnikiem Loncin z napędem na ok. 300-400 m2 trawnika. Do tej pory używałem Varioluxa z OBI przez 12 lat, i gdyby korpus kosiarki nie przerdzewiał, to stary B&S śmiga, że żal wyrzucać, padł mi też napęd na ostatnich koszeniach więc kombinowanie z naprawami nie ma sensu. Pomóżcie wybrać jakąś rozsądną markę, aby pochodziła kolejne 10 lat.
  • #21 18228805
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    AL-KO Highline 46.8 SP-A w tych pieniądzach nic lepszego nie znajdziesz w wręcz droższe i gorsze
  • #22 18231465
    wojtacho
    Poziom 2  
    zagorski-tomasz napisał:
    AL-KO Highline 46.8 SP-A w tych pieniądzach nic lepszego nie znajdziesz w wręcz droższe i gorsze

Dziękuję za odpowiedź.
    Naczytałem się na różnych forach, że Al-Ko mają delikatne napędy , a i obudowa jest mało stabilna, loncin 125cm nie ma łożyska na wale, ani tulei żeliwnej, choć podobno to też niezły silnik. Myślałem o silniku 159 cm3. 1P65FA , znalazłem takie modele : World GRL 460S HW 4w1 Loncin, czy Oleo mac GV 48 TK ALLROAD4, Tego Worlda niektórzy bardzo chwalą, nie mam pewności co to za firma. Proszę o porady, może to Al-ko , sam nie wiem. Pozdrawiam
  • #23 18243966
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Najpierw sam sobie odpowiedz jaką chcesz kosiarkę, tzn. jakiej klasy ma być, AL-KO Highline jest kosiarką ułatwiającą życie, może stać w pionie, świetnie zbiera trawę, ma spory kosz, piasta noża jest ślizgowa, nóż jest fabrycznie zakładany zbierająco-mulczujący. Napęd trzeba umieć użytkować i nie ma napędów bezawaryjnych więc nim się nie przejmuj, ja osobiście szedł bym w kierunku maszyny funkcjonalnej, jak chcesz normalną kosiarkę weź Worlda, działki masz 400 m, więc jest to niewiele.
  • REKLAMA
  • #24 18244236
    Lucas81
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Co chcesz powiedziec przez "napęd trzeba umieć użytkować i nie ma napędów bezawaryjnych" - jak uzytkowac? sa napedy ktore szybciej sie psuja lub wolniej - zalezy od jakosci wykonania i materialow uzytych.
  • #25 18250277
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    Tak dokładnie w większości napędy żle użytkowane prędzej ulegają uszkodzeniu, dobry sprzedawca powinien tłumaczyć takie rzeczy a jak ktoś będzie nie właściwie użytkował to sam sobie winien, oczywiście typowo chińskie napędy w badziewnych chińskich kosiarkach potrafią padać same z siebie po roku lub nawet wcześniej ze względu na słabą jakość użytych materiałów do ich produkcji i samej kosiarki, zębatki, tryby w kołach, osie itp.
  • #26 18261355
    wojtacho
    Poziom 2  
    Szukałem w okolicy serwisu Al-Ko i nie znalazłem. Na stronie Al-ko pokazuje dilerów firmy, ale w rzeczywistości albo firmy nie ma, albo serwis Husqvarna. W okolicach Torunia generalnie bieda. Nie brakuje serwisu Stihl, Husqvarna, Stiga, Weibang. Przeglądy trzeba robić (gwarancyjne) i nie wyobrażam sobie jeździć po 60 km do autoryzowanego serwisu. Pomyślałem o takim modelu: WEIBANG WB455SC, co o tym sądzicie?
  • #27 18265411
    zagorski-tomasz
    Poziom 16  
    wojtacho napisał:
    WEIBANG WB455SC, co o tym sądzicie?

Jak za te pieniądze chińska kosiarka to nic specjalnego, małe tylne koła, tylne i przednie z bieżnikiem w który włazi trawa i zostaje później np. na kostce, parciany kosz też do dobrych nie należy, ciężko się go czyści.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat kosiarki z silnikiem Loncin, porównując ją z innymi markami, takimi jak Honda i Oleo-Mac. Wiele osób zauważa, że silniki Loncin są tańsze, ale budzą wątpliwości co do ich trwałości i jakości. Pojawiają się opinie, że Loncin produkuje silniki do różnych zastosowań, a niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z tymi silnikami. Krytyka dotyczy również jakości materiałów, takich jak plastikowe zbiorniki paliwa, które mogą pękać. Użytkownicy poszukują kosiarki odpowiedniej do powierzchni 300-400 m², z uwagą na trwałość i dostępność serwisu. Wspomniane modele to AL-KO Highline, World GRL 460S HW, Oleo-Mac GV 48 TK ALLROAD4 oraz Weibang WB455SC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA