logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Thalia 1,4 - 2004 - Ile kosztuje wymiana usczelki pod głowicą w Renault

puchacz2420 21 Maj 2017 16:49 13044 16
REKLAMA
  • #1 16488190
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Ocena: 42
    Witam. Ile może mnie kosztować wymiana uszczelki pod głowicą w silniku Renault Thalia 1,4 benzyna - 2004 rok. Wiąże się to oczywiście z wymianą wszystkich uszczelek które podlegają w demontażu głowicy. Mam wyciek oleju przy 185000 km a samochód mam od nowości. Może ktoś mi podać przybliżony koszt naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 16488406
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    Po objawach wnoszę że silnik 8 zaworowy , a wyciek oleju pod głowicą w tych silnikach to typowa dolegliwość . Bez planowania głowicy naprawa na krótką metę , w tyśiącu się na pewno zmieścisz .
  • REKLAMA
  • #6 16488505
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 283
    szymitsu21 napisał:
    jak ktoś robi takie coś i w tysiącu się mieści to pozdrawiam...
    uszczelki śruby rozrząd... jak ktoś to za tysiąc robi to podziwiam

Niby co ma rozrząd do UPG? Bardziej bym się martwił o olej i płyn.
  • REKLAMA
  • #8 16488586
    Daro122
    Poziom 31  
    Kolega szymitsu21 ma na myśli odpowiedzialność za wykonaną pracę , tak według sądowych batalii warsztat powinien zrobić wszystko co należy aby nie narażać klienta na straty , powinien w takim przypadku wymienić kompletny rozrząd . Nie ma znaczenia że był wymieniany dwa tygodnie temu . Jeżeli coś pójdzie nie tak i sprawa oprze się o sąd to warsztat poniesie wszystkie koszty z tym związane . Nie ma tu znaczenia że nie chciał cię golić , potem powiesz że nie byłeś świadomy a warsztat nie może tak powiedzieć .
  • #9 16488675
    sly_1978
    Poziom 20  
    Daro122 napisał:
    Kolega szymitsu21 ma na myśli odpowiedzialność za wykonaną pracę , tak według sądowych batalii warsztat powinien zrobić wszystko co należy aby nie narażać klienta na straty , powinien w takim przypadku wymienić kompletny rozrząd . Nie ma znaczenia że był wymieniany dwa tygodnie temu . Jeżeli coś pójdzie nie tak i sprawa oprze się o sąd to warsztat poniesie wszystkie koszty z tym związane . Nie ma tu znaczenia że nie chciał cię golić , potem powiesz że nie byłeś świadomy a warsztat nie może tak powiedzieć .

Możesz podać jakiś przykład ?
  • REKLAMA
  • #10 16488711
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1289
    Daro122 napisał:

I wszystko w temacie...

A przykład? posklada ktoś przedemną rozrząd zrobię głowice po czym za miesiąc wyjdzie szpilka napinacz, i nie powiem klientowi, że to wina poprzednika bo mnie wyśmieje,,, Dlatego robi się wszystko zgodnie ze sztuką co niestety kosztuje.
  • #11 16488946
    sly_1978
    Poziom 20  
    szymitsu21 napisał:
    Daro122 napisał:

I wszystko w temacie...

A przykład? posklada ktoś przedemną rozrząd zrobię głowice po czym za miesiąc wyjdzie szpilka napinacz, i nie powiem klientowi, że to wina poprzednika bo mnie wyśmieje,,, Dlatego robi się wszystko zgodnie ze sztuką co niestety kosztuje.

I za każdorazową naprawa głowicy montujesz nowy rozrząd, tak jak przy np. przy wymianie skrzyni biegów montujesz nowe sprzęgło ? No nie dajmy się zwariować.
  • #12 16489053
    Daro122
    Poziom 31  
    sly_1978 jak robimy każdy z nas wie , każdy sobie jakoś radzi , przez 30 lat pracy wyskakiwałem raz z kasy .
  • #13 16489170
    szymitsu21
    sly_1978 napisał:
    szymitsu21 napisał:
    Daro122 napisał:

I wszystko w temacie...

I za każdorazową naprawa głowicy montujesz nowy rozrząd, tak jak przy np. przy wymianie skrzyni biegów montujesz nowe sprzęgło ? No nie dajmy się zwariować.

Nie popadajmy w skrajność, mówię o sytuacji w której robił to inny warsztat i nie mam pewności kiedy.
  • #14 16490863
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    szymitsu21 napisał:

Czyli morał na przyszłość, naprawiać samochód w jednym warsztacie, bo wtedy oszczędzimy na profilaktycznych wymianach nieomal nowych części i nie będzie na kogo zwalić winę jak coś pójdzie nie tak?

:arrow: szymitsu21
    Jak ten rozrząd ty byś wymieniał dwa miesiące temu, to też byś go teraz wymienił?
  • #15 16490968
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Jeszcze sobie odprowadz podatki vat i dochodowy odejmij części, plyn i olej i wyjdzie może 300zl zarobku albo mniej. Jak nie masz kosztów to pol biedy a jak wynajmujesz lokal to nie wyżyjesz. Rynek jest zepsuty. Można zachować czystość i wlać stary plyn czy olej ale to bez sensu.
    Panowie na krusach z wlasnymi stodolami na wsiach nie płacący podatków pasują rynek a potem wszedzie jest za drogo.
  • #16 16491146
    szymitsu21
    psooya napisał:
    Jeszcze sobie odprowadz podatki vat i dochodowy odejmij części, plyn i olej i wyjdzie może 300zl zarobku albo mniej. Jak nie masz kosztów to pol biedy a jak wynajmujesz lokal to nie wyżyjesz. Rynek jest zepsuty. Można zachować czystość i wlać stary plyn czy olej ale to bez sensu.
    Panowie na krusach z wlasnymi stodolami na wsiach nie płacący podatków pasują rynek a potem wszedzie jest za drogo.

No to o tym mówię.
    A do poprzednika, jeśli ja bym to robił nie dawno założył bym sam pasek nowy.
  • #17 16493650
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Ocena: 42
    Dzięki bardzo. teraz wiem o co chodzi z tymi naprawami.. Rozrząd robił ten sam mechanik więc obyło się na 1000 zł. Silnik suchy i na razie spokój. Była to pierwsza usterka od nowości ciekawe co następnie wyskoczy.. Dzięki za pomoc. Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kosztów wymiany uszczelki pod głowicą w Renault Thalia 1,4 z 2004 roku. Użytkownik zgłosił wyciek oleju przy przebiegu 185000 km i zapytał o przybliżony koszt naprawy. Odpowiedzi wskazują, że wyciek oleju pod głowicą jest typowy dla silników 8-zaworowych. Koszt naprawy bez planowania głowicy może wynosić około 1000 zł, jednak zaleca się również oddanie głowicy do regeneracji, co może zwiększyć całkowity koszt. Użytkownicy podkreślają znaczenie wymiany wszystkich uszczelek oraz odpowiedzialności warsztatu za wykonane prace. Wspomniano również o konieczności wymiany rozrządu w przypadku naprawy głowicy, co może wpłynąć na całkowity koszt usługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA