logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompka pieca CO zapowietrza się po czym woda w piecu gotuje.

puchacz2420 17 Sty 2018 23:15 13560 15
REKLAMA
  • #1 16969722
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Ocena: 42
    Witam. Piec Defro Optima Plus zamontowany do ogrzewania domu o powierzchni 180 m2. Jest to zwykły piec bez podajnika tzw. śmieciuch. Obieg ma krótki. Na wyjściu z pieca zamontowany zawór różnicowy oraz pompka omijająca ten zawór i dojście do wymiennika ciepła a następnie powrót do kotła. Zbiornik wyrównawczy umieszczony nad piecem około 1,5 metra pod sufitem. Problem mam taki że co jakiś czas zapowietrza się pompka spada ciśnienie i dochodzi do zagotowania wody. Dzisiaj wymieniłem zawór różnicowy i jakby lepiej ale po około 8-u godzinach palenia znowu mi pompka zapowietrzyła się natomiast nie doszło już do zagotowania wody gdyż może zadziałał zawór różnicowy. Wszystko funkcjonuje bardzo dobrze do puki pompka nie dostanie powietrza. Skąd to powietrze w takim małym układzie? Jak dokładnie odpowietrzyć ten układ? a może jest inna przyczyna? Może ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki......
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16970153
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    puchacz2420 napisał:
    Witam. Piec Defro Optima Plus zamontowany do ogrzewania domu o powierzchni 180 m2. Jest to zwykły piec bez podajnika tzw. śmieciuch. Obieg ma krótki. Na wyjściu z pieca zamontowany zawór różnicowy oraz pompka omijająca ten zawór i dojście do wymiennika ciepła a następnie powrót do kotła. Zbiornik wyrównawczy umieszczony nad piecem około 1,5 metra pod sufitem. Problem mam taki że co jakiś czas zapowietrza się pompka spada ciśnienie i dochodzi do zagotowania wody. Dzisiaj wymieniłem zawór różnicowy i jakby lepiej ale po około 8-u godzinach palenia znowu mi pompka zapowietrzyła się natomiast nie doszło już do zagotowania wody gdyż może zadziałał zawór różnicowy. Wszystko funkcjonuje bardzo dobrze do puki pompka nie dostanie powietrza. Skąd to powietrze w takim małym układzie? Jak dokładnie odpowietrzyć ten układ? a może jest inna przyczyna? Może ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki......

Obieg kotła CO jest podłączony do naczynia wyrównawczego? Od strony powrotu? Czy to układ zamknięty bo piszesz że spada ciśnienie?

Jaka jest moc kotła CO? Jaka jest moc wymiennika? Jaką utrzymujesz temperaturę na kotle? Jaką temperaturę utrzymujesz w obiegu grzejnikowych przy wyjściu z wymiennika? Ten szary zbiornik na zdjęciu to naczynie wyrównawcze?
  • #5 16970283
    puchacz2420
    Poziom 6  
    To naczynie szare to to zbiornik wyrownawczy podłączony bezpośrednio do kotła. Kocioł o zakresie mocy cieplnej od 8 do 25 kw. Nie umiem odczytać moc na wymiennik więc napiszę co widzę. .Max work Press (bar) 30, max work temp 230 , min work temp -190, test presję bar 64, volume litery 0.7. Jest jeszcze coś HTA (m2)/weight (kg)- 0,9/5,3.
  • REKLAMA
  • #8 16970330
    Henio65
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Naczynie wyrównawcze musi być podłączone w najwyższym punkcie instalacji.Nie mierz wysokości od pieca tylko choćby,, 1cm" nad najwyższym punktem instalacji.Pompka nie zapowietrza się to tak tylko się wydaje bo zapowietrza się układ a pompka pracuje z całych sił.
    Ponadto pompka może być na powrocie to ona zacznie pracę w odpowiednim momencie z opóź ieniem kiedy zajdzie potrzeba.
  • #9 16970334
    Sstalone
    Poziom 31  
    Kolego, masz "bombę" w domu. Kto Ci to robił? Sam sobie odpowiedz, jak i gdzie ma się wydostawać para z kotła podczas gotowania wody?

Instalacja do natychmiastowej przeróbki... podłączenie naczynia wyrównawczego.
  • #10 16970387
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Ok. Co do zbiornika to jest ok. Jest okolo 70 cm nad najwyzszym punktem. Napalilem i rozgrzalem piec do 76 stopni no i przy 70 zapowietrzyl sie uklad pompka pracowala na sucho. Odpowietrzylem na pompce i narazie spokuj . Ustawilem temperaturę na kotle 55 stopni i jest narazie nic sie nie dzieje. Popale tak z 2-3 dni i podniosą znowu temperaturę na 75 zobaczę czy znowu się zapowietrzy. Narazie dzięki za pomoc...pozdrawiam..

Dodano po 9 [minuty]:

To racja Stallone. Tylko gdzie teraz podpiąć ten zbiornik wyrownawczy. Stale jak zagotuje wodę to wyrzuca przez zbiornik wyrownawczy...
  • #11 16970464
    Henio65
    Poziom 16  
    Spuść Pan wodę z układu i napełniaj od nowa.Po napełnieniu już masz powietrze w układzie bo którędy ujdzie.Nie wierzysz zamontuj kranik w najwyższym punkcie i uwierzysz a ja upomne się o swoje.Hej
  • Pomocny post
    #12 16970501
    Sstalone
    Poziom 31  
    puchacz2420 napisał:
    To racja Stallone. Tylko gdzie teraz podpiąć ten zbiornik wyrownawczy. Stale jak zagotuje wodę to wyrzuca przez zbiornik wyrownawczy...

Prosto z kotła od góry z holendra do naczynia wyrównawczego od góry rurą stalową calową zachowując spadek do kotła, czyli najpierw wyjście z kotła do naczynia wyrównawczego, a dopiero potem wyjście w bok na dotychczasowy układ z pompą. Najłatwiej to zamiast tego trójnika po holendrze wkręcić trójnik taki jak wyjście z kotła przelotowo, na górze dać redukcję na 1 cal i rurą do naczynia, a do boku trójnika podłączyć ten dotychczasowy układ. Dół naczynia wyrównawczego podłączyć pod powrót kotła, przelew z boku naczynia do zlewu.

Tu masz opisane https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1900517.html
  • #13 16970526
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Ok..dzieki. Heniu. Jutro to zrobię i napiszę jaki jest efekt. W najwyzszym punkcie mam zawór odpowietrzajacy i może jest za słaby i nie wystarcza to zamienię na zwykły zawór zamykający...dzięki.
    Załączniki:
    • Pompka pieca CO zapowietrza się po czym woda w piecu gotuje. 1516275027957-826261985.jpg (447.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 16970878
    Henio65
    Poziom 16  
    Spuścić trochę wody otworzyć zawór otpowietrzający a wcześniej przedłużyć wężykiem i napełnić nadsłuchując jak uchodzi powietrze.
  • #16 17010471
    puchacz2420
    Poziom 6  
    Cześć. Sorry że nie odezwałem się ale po usterce zaraz musiałem wyjechać. Temat jest zakończony. Heniowi dzięki za podpowiedzi proste i wykorzystałem to . Piec pracuje jak ta lala. Sstalone również dzięki bo to naprawdę jest zastanawiające ale po założeniu zaworu jak Henio 65 opisał wszystko jest ok. Na wiosnę po sezonie przerobię jak Sstalone pisał. Żona nie narzeka, piec nie gotuje. Dzieki dla was ....Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Defro Optima Plus, który zapowietrza się, co prowadzi do spadku ciśnienia i zagotowania wody. Piec jest zamontowany w systemie grzewczym z naczyniem wyrównawczym umieszczonym 1,5 metra nad piecem. Po wymianie zaworu różnicowego sytuacja się poprawiła, ale problem z zapowietrzaniem powraca. Uczestnicy dyskusji sugerują, że naczynie wyrównawcze powinno być podłączone w najwyższym punkcie instalacji, a także proponują odpowietrzenie układu oraz sprawdzenie podłączenia naczynia. Użytkownik po zastosowaniu wskazówek zauważa poprawę w działaniu pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA