logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Merkury DSH 303A - naprawa UKF

Brivido 31 Maj 2017 16:35 9390 12
REKLAMA
  • #1 16504810
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Dawno tu nie pisałem jak i nie grzebałem w naszym sprzęcie. Po paru latach zabrałem się ponownie za "tylko przestrojenie" wspomnianego radia. Wcześniej odpuściłem. Teraz po żmudnym szukaniu przyczyny ciszy w głośnikach na zakresie UKF dotarłem do braku zasilania głowicy. Przyczyną okazał się już wyrobiony isostat od tego zakresu. Przez jego styki podawane jest zasilanie głowicy. No ale zatrzymałem się kolejny raz.

Szum na UKF jest jednolity, nie zmienia się pod wpływem kręcenia potencjometru strojeniowego. Napięcie warikapowe zmienia się ~3-30V (tym się później zajmę) na głowicy. Próbując ograniczyć niektóre potencjalne przyczyny, podmieniłem całą płytę WPF z innego Merkurego, ale objaw dokładnie ten sam (płyta też niepewna, pochodzi z Merkurego, w którym napięcie z zasilacza wynosi 30V zamiast 15, więc być może ona też jest uszkodzona.

Teraz co należy sprawdzić? Na zakresie AM działa ok.
    Merkury DSH 303A - naprawa UKF
  • REKLAMA
  • #2 16504969
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Zasilacz 15 V na T701 i T702 musi być sprawny. Odłącz przewód od kołka 715 zasilacza i sprawdź jego poprawność na obciążeniu zastępczym.
    Tor zwykle sprawdza się w kierunku odwrotnym niż przechodzi w nim sygnał ,czyli od końca . Zacznij od sekcji 13,14 przełącznika U . Podajesz sygnał na C241, C242 z generatora sygnałowego lub szukacza ( generator przykładowo na NE555, generator harmonicznych na bramkach ) , następnie C228, następnie C216, C202(10,7Mhz). Jeżeli wszędzie wynik jest pozytywny ,to defekt musi posiadać głowica UKF.
    W głowicy sprawdzasz na początek pracę heterodyny T103.
  • #3 16569969
    Brivido
    Poziom 34  
    OK, po "paru dniach" ogarnąłem wszystko. Problemem były niezbyt działające isostaty, czasem łączyły, czasem nie, efekt to brak zasilania głowicy. A jak już zasilało to nie łączyło coś innego. W drugim egzemplarzu podobna sprawa. Kupiłem na olx za 20zł sprawną płytkę. Po wymianie już z górki. Zaczął się grzać i kopcić rezystor R320, ale ustał. Po ustawieniu odpowiednich napięć przyszła pora na zestrojenie. Tylko znowu tym razem nie działa część AM... całkowita cisza, ale UKF przestrojony :)

Sekcja 13-14, nawet to jest zaznaczone na schemacie znalezionym w sieci, więc chyba to szerszy problem tych przycisków.

Merkury DSH 303A - naprawa UKF Merkury DSH 303A - naprawa UKF Merkury DSH 303A - naprawa UKF

Swoją drogą, czy to jest symetryzator?
    Czy każdy symetryzator jest dwustronny tzn można pod niego podłączyć i odbiornik i antenę na 75om jak i 300om

Merkury DSH 303A - naprawa UKF Merkury DSH 303A - naprawa UKF Merkury DSH 303A - naprawa UKF
  • #4 16570068
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    To jest kabel do anteny zbiorczej jak mi się wydaje - wtyczka 75 omów do gniazda w ścianie (jak masz jeszcze sprawną instalację anteny zbiorczej - o ile w ogóle), a płaskie wtyczki do gniazd antenowych radia - jedna do UKF, a druga AM.
  • REKLAMA
  • #5 16570189
    Brivido
    Poziom 34  
    Tak właśnie wpiąłem. Instalacje zbiorczą mam sprawną, niedawno robioną, ale na razie nie było lepiej niż na samym drucie. Sprawdzę jeszcze tam gdzie TV jeszcze działa.
  • REKLAMA
  • #6 16570992
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Lepiej chyba nie będzie, ja tak kiedyś miałem podpiętego Zodiaka. Albo był za silny sygnał albo tyle zakłóceń w instalacji. Buczał niemiłosiernie a jak już się coś odbierało bez buczenia to w tle było słychać inne audycje radiowe. Na druciku 30 cm odbiór był "igła", nawet radio FaMa z Wołomina odbierał w stereo.
  • #7 16571684
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Zgadzam się z przedmówcą - większość instalacji zbiorczych była kiepskiej jakości. U kilku znajomych widziałem nawet podłączoną antenę TV zamiast kabla - na pytanie dlaczego - "Bo sygnał jest lepszy niż ze zbiorczej...".
    U mnie gdy jeszcze byłą instalacja zbiorczej anteny TV co prawda coś tam odbierał, ale radia słuchać się nie dało - sygnał słaby, zaszumiony, i czasem nawet na "Trójce" zanikało stereo. Na kawałku drutu było lepiej.
  • REKLAMA
  • #8 16571890
    Brivido
    Poziom 34  
    Nie no, jak jeszcze się bawiłem innym aplitunerem to sygnał miałem bardzo dobry ze zbiorczej, ale to bez żadnych urządzeń pomiędzy, także być może ten symetryzator/konwerter jest uszkodzony. I po prostu zbiera sygnał z przewodu jako anteny, bo po odpięciu od instalacji nic się nie zmienia, a wszystko jest tak samo jak na zwykłym drucie.
    Bardzo się wszystko rozjedzie jak podepnę radio bezpośrednio pod 75om?
  • #9 16572597
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    Gorącą żyłe przewodu wbij w jeden ze styków gniazda UKF a oplot kabla do przyłącza masy gniazda AM.
  • #10 16577747
    Brivido
    Poziom 34  
    Fakt, dzięki. Właśnie doczytałem ostatnio, że transformatory na wejściu są z odczepem i można tak podłączyć i tak właśnie tu jest, odczep na masie jest.

Mam starą antenę telewizyjną na ścianie w stylu http://www.dipol.com.pl/antena_asp-8w_lux_ze_wzmacniaczem_lna-177_A0024.htm i drugą http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_44-21-60_tri_digit_dvb-t_uhf_A2670.htm
    Nada się któraś czy tłumi pasmo radiowe?
  • #11 16577915
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Pod tą pierwszą podpiąłem kiedyś Condora będąc na wakacjach na wsi bo wejście pasuje.
    Czy było lepiej? Chyba nie, bo stacji z Warszawy (ok. 60km.) nie bylem w stanie odebrać, jedynie audycja w tle szumu.

Są dedykowane anteny do odbioru radiowego i wyglądem znacząco różnią się od tych co Pokazałeś.
  • #12 16577989
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    Wg danych ze strony żadna z nich nie podejdzie bo mają pasmo od 6. kanału wzwyż.
  • #13 16578012
    Brivido
    Poziom 34  
    No nic, zrobię jakiś prosty dipol, jak coś to mam trochę przewodu symetrycznego :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy radia Merkury DSH 303A, w szczególności problemów z zakresem UKF. Użytkownik zidentyfikował brak zasilania głowicy spowodowany uszkodzonym isostatem. Po wymianie uszkodzonej płytki na sprawną, problem częściowo rozwiązano, jednak pojawiły się nowe trudności, takie jak brak odbioru na zakresie AM. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza, toru sygnałowego oraz jakości instalacji antenowej. Wskazano również na problemy z instalacjami zbiorczymi, które mogą wpływać na jakość odbioru. Użytkownik rozważa budowę prostego dipola antenowego, aby poprawić odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA