logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP2000 - skanowanie do SMB na Windows10

_pucio 06 Cze 2017 09:35 9987 15
REKLAMA
  • #1 16514758
    _pucio
    Poziom 11  
    Witam, nie mogę ustawić skanowanie do folderu z windows 10 (na xp działa bez problemu) z tego co już się zorientowałem to chodzi chyba o stare oprogramowanie w MP2000 (takie jest NIB: 6.04.4k).
    Czy ktoś z szanownych kolegów może pomóc ? ma nowsze oprogramowanie.
    Ze dwa dni już szukam i tylko sterowniki i nic więcej nie znajduję.
  • REKLAMA
  • #2 16514825
    jurmun
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Ja się ostatnio męczyłem ze skanowaniem po smb na kserach Conicy, generalnie radzę postawić na kompie serwer ftp i skanować po ftp, mogę Ci załączyć prosty i mały program do postawienia ftp jeśli sobię życzysz. Generalnie moim zdaniem jest to łatwiejsze rozwiązanie.
    Pozdrawiam, Jurmun!
  • REKLAMA
  • #3 16516306
    _pucio
    Poziom 11  
    Wolałbym przez folder sieciowy, ale czas mnie goni i muszę skanowanie uruchomić.
    Jurmun - to jak możesz podziel się swoją wiedzą :)
  • #4 16516424
    henryxxl
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Konica Minolta zawsze skanuje po smb bez problemu więc albo kolega ma archaiczny model lub nie umie tego ustawić. W ricoh aktualizacja firmware pomoże i smb będzie działało (jak w większości ricoh) tylko ja nie posiadam firmware do tego modelu.
    Pozdrawiam
  • #5 16516639
    jurmun
    Poziom 14  
    Dokładnie miałem problem z modelem bizhub C253 a nie miałem czasu aby się z tym męczyć.
    Na komputerze zainstalowałem ftpserver, wskazałem folder do którego mają lecieć skany i to wszystko, Reszta co było do zrobienia to na urządzeniu wskazać adres do tego folderu, wpisać użytkownika oraz hasło. Najważniejsze, że działa bez problemu.
    Załączniki:
    • FTPServer.exe (355 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16516653
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Przecież analogicznie robisz skan do SMB w C253 :) Tworzysz folder , udostępniasz go z pełnymi uprawnieniami grupie Wszyscy , wyłączasz udostępnianie chronione hasłem a na maszynie podajesz tylko nazwę wyświetlaną na pulpicie , nazwę hosta (pełna nazwa komputera) i ścieżkę do folderu :) Co jak co ale Konica Minolta ma naprawdę prosty system ustawiania skanu po SMB - bez dodatkowego oprogramowania , bez aktualizowania firmware itp.

C.
  • #7 16516672
    jurmun
    Poziom 14  
    Temat dotyczy Ricoh MP2000, ja tu opisałem tylko inne rozwiązanie problemu skanowania do pliku.
  • REKLAMA
  • #8 16516793
    _pucio
    Poziom 11  
    To może wróćmy na główny kierunek Ricoh MP2000 ma ktoś oprogramowanie najnowsze do tego modelu i może się podzielić ?
  • REKLAMA
  • #11 16517960
    benek2
    Poziom 12  
    Do tego modelu już nie było oprogramowania do Windowsa 10
  • #12 16554419
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Nie wiem, czy pomoże przesłałem Ci sterownik przez PW
  • #13 16554480
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    Sprawdź skrzynkę PW.
    Jak to nie pomoże pozostaje skan to email lub ftp inne rozwiązanie to serwer plików na innej maszynie z innym obsługiwanym systemem/
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #14 18898674
    wilkunek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Rozwiązaniem problemu dla mnie było skorzystanie z tej strony:

Link
    Mi pomogło na SMB Windows 10 2004 Ricoh MP C6003

Dla leniwych streszczenie
    Wejść w telnet ricoha, zmienić
    msh> smb client auth 1

w Windows powershell po włączeniu wszystkich opcji
    SMB Set-SmbServerConfiguration -EnableSMB2Protocol $true

Jeśli przyszły poszukiwaczu rozwiązania nie rozumiesz, co napisałem w streszczeniu to powoli przeczytaj rozwiązanie z linka. Ja zrozumiałem dopiero za trzecim przeczytaniem, więc nie spiesz się, a wszystko będzie dobrze.
  • #15 18898979
    jaxu
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Od siebie dodam że jakiś czas temu aktualizacja windows 10 wyłącza protokół SMB w wersji 1 i 2 w windowsie.

Żeby poprawnie działało z niektórymi drukarkami trzeba to ponownie uruchomić ( jak to zrobić osyłam do wujka google)
  • #16 18965627
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Rada dotycząca uruchomienia protokołu SMB 1.0 w systemach Windows, jest bardzo niewłaściwą i niebezpieczną radą. Firma Microsoft wyłączyła protokół SMB 1.0, ponieważ znana luka w tym protokole umożliwia nieautoryzowany dostęp do komputera.

Właściwe rozwiązanie tego problemu:

1- Aktualizacja firmware urządzenia, jeśli producent przygotował odpowiednią aktualizację

2- Uruchomienie serwera/komputera pośredniczącego, który będzie służył do przechwytywania plików z drukarek (SAMBA SMB 1.0) i będzie umożliwiał pobranie tych plików przez komputery w sieci za pośrednictwem protokołu SMB 3.0

3- Skorzystanie z innych dostępnych protokołów, ftp, smtp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem skanowania do folderu SMB na systemie Windows 10 z urządzenia Ricoh MP2000, które działa poprawnie na Windows XP. W dyskusji zasugerowano kilka rozwiązań, w tym aktualizację firmware urządzenia, co może poprawić funkcjonalność SMB. Inni użytkownicy polecili alternatywne metody, takie jak korzystanie z serwera FTP lub uruchomienie serwera pośredniczącego, aby umożliwić skanowanie. Wskazano również, że aktualizacje systemu Windows 10 mogą wyłączać protokół SMB, co wymaga ponownego włączenia. Użytkownicy podzielili się linkami do wsparcia oraz informacjami o dostępnych sterownikach, jednak niektórzy zauważyli, że dla Ricoh MP2000 nie ma już wsparcia dla Windows 10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA