logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen podczas grania w Dying Light - brak napisów, kod błędu z minidumpa

Send1N 09 Cze 2017 04:21 1707 4
REKLAMA
  • #1 16520206
    Send1N
    Poziom 10  
    Ocena: 52
    Dzisiaj podczas grania (Dying Light) zawiesił mi się komputer i wyskoczył niebieski ekran bez żadnych napisów. Odczytałem kod błędu z minidump'a programem bluescreen view na moje oko to sterownik karty graficznej dobrze kombinuje czy nie bardzo? :)

Sprzęt: FX-8350 4.5Ghz stock V (1.38) - Prime95 max 52c , gry 35-45
    Corsair Vengeance 2x4GB 1600mhz CL9 @ podkręcone na 1866 memtest 2 godziny 0 błędów
    Asus R9 290 4GB DCII karta temperatura akurat w tej grze 74-80c
    PSU SPC Enduro FM1 650W v2 Gold napięcia mierzone miernikiem idealne
    Przechodzi bez problemu także ten kosmiczny test power supply w OCCT

• REKLAMA
  • #2 16520271
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Od tego co Pan kombinuje, czyli reinstalacji/zmiany sterownika, trzeba zacząć. Jednak na Pana miejscu poczekałbym z reakcją na upewnienie się czy błąd wystąpi ponownie. Jeżeli zaś tak to czy będzie to miało miejsce w tej samej czy innej grze. Jeśli sytuacja będzie występować tylko w jednej grze to jej, a nie driverowi przyjrzeć się trzeba.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 16522321
    Send1N
    Poziom 10  
    Posiadałem wersję sterownika radeon software 17.5.2 beta, nie testowałem czy problem pojawi się jeszcze raz, wróciłem profilaktycznie do 17.4.4WHQL i włączyłem inną grę (Mafia III) grałem bez przerwy 3 godziny i nic się nie działo. Być może w dying light stało się to też z tego powodu że co chwile minimalizowałem grę i wracałem z powrotem, no ale tamtych sterowników na razie nie tykam.
  • REKLAMA
  • #4 16523161
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Send1N napisał:
    Dzisiaj podczas grania (Dying Light) zawiesił mi się komputer i wyskoczył niebieski ekran bez żadnych napisów. Odczytałem kod błędu z minidump'a programem bluescreen view na moje oko to sterownik karty graficznej dobrze kombinuje czy nie bardzo? :)

Sprzęt: FX-8350 4.5Ghz stock V (1.38) - Prime95 max 52c , gry 35-45
    Corsair Vengeance 2x4GB 1600mhz CL9 @ podkręcone na 1866 memtest 2 godziny 0 błędów
    Asus R9 290 4GB DCII karta temperatura akurat w tej grze 74-80c
    PSU SPC Enduro FM1 650W v2 Gold napięcia mierzone miernikiem idealne
    Przechodzi bez problemu także ten kosmiczny test power supply w OCCT

Przerabiałem podobne objawy (bluescreen bez napisów) kilka dni temu. U mnie problemem były słuchawki z własną kartą dźwiękową podłączone przez USB. Sterownik dźwięku GPU i tych słuchawek się pogryzły a biedny sterownik do wyświetlania obrazu się pogubił (czekał biedaczek na to, który ze sterowników się do niego odezwie :P).

W Windowsa 10 jest wbudowane narzędzie o nazwie "Driver Verifier". W skrócie: obciąża maksymalnie wybrane przez Ciebie sterowniki. Poczytaj z czym to się je i dlaczego jest niebezpieczne... Potem rozważ czy się decydujesz na test. Acha - KONIECZNIE zrób punkty przywracania systemu. "-Aaale nic się nie stanie...<TRZASK>". Nie żadne nic się nie stanie - zrobić punkt przywracania systemu i koniec. Robisz kopie zapasową systemu/plików? Nie? W końcu zaczniesz ;)
    Pozdrawiam!
  • #5 17517111
    Send1N
    Poziom 10  
    Problemem były zbyt agresywne ustawione timingi pamieci w biosie, po lekkim poluzowaniu problem ustąpił, do zamknięcia.
REKLAMA