logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Passat B5FL - Słaby zasięg radia poza miastem

misiek_89 09 Cze 2017 08:21 7350 6
REKLAMA
  • #1 16520290
    misiek_89
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    Witam,
    W Passacie już za czasów poprzedniego właściciela ktoś nie zdemontował anteny przed wjazdem na myjnie i połamany został bat. Radio odbierało fale w mieście, ale poza miastem był tylko szum. Ze względu na zły stan podstawki anteny, kupiłem nową antenę ze wzmacniaczem i podstawką. Po wymianie anteny na nową sytuacja się nie wiele zmieniła. W mieście jest w miarę dobrze, ale jak tylko wyjadę gdzieś poza obszar zabudowany to sygnał praktycznie znika.

Mam oryginalne radio Gamma, więc problemy z zasilaniem chyba odpadają? W czym może leżeć problem? Czy wyjście z radia jest bezpośrednio podłączone do anteny kablem antenowym, czy może jest jeszcze coś po drodze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16520445
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4481
    No na moje oko problem może być po stronie zasilania. Wygląda to na brak separatora po między radiem a anteną. Po zamontowaniu separatora problem zniknie. W mieście przy dość mocnym sygnale pracuje tylko przewód antenowy. Ze względu na fakt iż w antenie jest wzmacniacz, potrzebuje on +12V
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 16520487
    misiek_89
    Poziom 15  
    Rozumiem. W takim razie dzisiaj zdemontuje radio i zobaczę czy jest separator. Myślałem, że przy oryginalnym radiu separator jest zbędny, a konieczność montażu jest tylko z radiem innej firmy.
  • REKLAMA
  • #4 16520863
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4481
    Teoretycznie masz rację, praktycznie takowy problem miałem w Skodzie. W stolicy odbiór kryształ po za miastem odbioru brak. Brak separatora to bardzo często występujący problem. Warto zasilanie separatora podłączyć pod +12V z wyjścia w odtwarzaczu zasilającego antenę.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #5 16521160
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5117
    misiek_89 napisał:
    Mam oryginalne radio Gamma

To radio nie potrzebuje separatora, sprawdź czy radio podaje zasilanie wzmacniacza na kabel antenowy.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 16523024
    misiek_89
    Poziom 15  
    misiek_89 napisał:
    milejow napisał:
    misiek_89 napisał:
    Mam oryginalne radio Gamma

To radio nie potrzebuje separatora, sprawdź czy radio podaje zasilanie wzmacniacza na kabel antenowy.

Tak zrobię. Jutro będę miał blaszki do demontażu radia i sprawdzę czy jest napięcie w gnieździe. Sprawdzę też kabel antenowy, czy nie ma zwarcia i dam znać co wynikło z tych pomiarów.

Tak więc dzisiaj wyciągnąłem radio i zgodnie z Waszymi przewidywaniami na wyjściu z radia nie było napięcia. Kupiłem w sklepie separator, podpiąłem do instalacji i do radia. Nie było okazji do wyjazdu za miasto, ale wcześniej radio wyszukiwało 3-4 stacje, teraz jest ich kilkanaście. Więc na pewno jest lepiej, a czy problem całkowicie zniknął okaże się przy pierwszym wyjeździe.

Dziękuje bardzo za pomoc! Problem póki co uważam za rozwiązany.
  • #7 17031173
    misiek_89
    Poziom 15  
    Wracam po dłuższym czasie testów. Wszystko jest dobrze, powyższe rady pomogły rozwiązać problem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabego zasięgu radia w VW Passat B5FL, szczególnie poza miastem. Użytkownik wymienił uszkodzoną antenę na nową z wzmacniaczem, jednak problem z odbiorem pozostał. Uczestnicy zasugerowali, że przyczyną może być brak separatora zasilania między radiem a anteną. Po zainstalowaniu separatora, użytkownik zauważył poprawę w odbiorze, co potwierdził po dalszych testach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA