Witam szanowne grono tego działu i proszę o zlokalizowanie usterki:
Na jednym z dekoderów - czarny z NC+ trochę leciwy kanały Polsat przycina głos jak i czasem pojawiają się piksele. Inne kanały np TVP 1 czy TVP 2 działają ładnie i płynnie sygnał który wskazuje dekoder ponad 70% na 90% - bliższa odległość dekodera od multiswitcha.
Na innym dekoderze nówka sztuka ZGEMMA H9 Twin SE DEKODER 4K UHD również sygnał 70% na 70% ale tutaj kanały Polsat już działają płynnie z tym że co jakiś czas przytnie na kilka - kilkanaście sekund obraz i głos staje w miejscu po czym ruszy.
W instalacji mam 10 gniazd końcowych z sygnałem SAT i naziemnej TV DVB-T
Na kominie:
konwerter satelitarny QUATRO Inverto HOME Pro IDLH-QTL410-HMPRO-OPN
Antena satelitarna TRX-EL 110 FAMAVAL
W rozdzielni:
multiswitch Terra MV-512 multiswitch Terra MV-512
Gdzie szukać problemu ? Od czego zacząć ? Sprawdziłem na kominie podłączenia przewodów do konwertera wszystko ok nic nie zaśniedziałe trzyma się ok.
Zakup i podmiana konwertera na początek ? Jeśli tak to jaki ?
Sprzęt kupowany i montowany luty 2022.
Na jednym z dekoderów - czarny z NC+ trochę leciwy kanały Polsat przycina głos jak i czasem pojawiają się piksele. Inne kanały np TVP 1 czy TVP 2 działają ładnie i płynnie sygnał który wskazuje dekoder ponad 70% na 90% - bliższa odległość dekodera od multiswitcha.
Na innym dekoderze nówka sztuka ZGEMMA H9 Twin SE DEKODER 4K UHD również sygnał 70% na 70% ale tutaj kanały Polsat już działają płynnie z tym że co jakiś czas przytnie na kilka - kilkanaście sekund obraz i głos staje w miejscu po czym ruszy.
W instalacji mam 10 gniazd końcowych z sygnałem SAT i naziemnej TV DVB-T
Na kominie:
konwerter satelitarny QUATRO Inverto HOME Pro IDLH-QTL410-HMPRO-OPN
Antena satelitarna TRX-EL 110 FAMAVAL
W rozdzielni:
multiswitch Terra MV-512 multiswitch Terra MV-512
Gdzie szukać problemu ? Od czego zacząć ? Sprawdziłem na kominie podłączenia przewodów do konwertera wszystko ok nic nie zaśniedziałe trzyma się ok.
Zakup i podmiana konwertera na początek ? Jeśli tak to jaki ?
Sprzęt kupowany i montowany luty 2022.