Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Buczenie głośnika aktywnego

kacpihe 28 Cze 2017 14:35 2217 26
  • #1 28 Cze 2017 14:35
    kacpihe
    Poziom 4  

    Witam.
    Mam mikser eurorack i chce podłączyć do niego aktywną kolumnę.
    Oczywiście kablem XLR (podkreślę kabel jest fabrycznie robiony nic nie przerabiany), po włączeniu miksera i kolumny słychać głośne buczenie. wszystkie sumy są ściągnięte na zero. Podłączyłem dla sprawdzenia telefon bezpośrednio do kolumny to nie było żadnego. po odłączeniu kabla kolumna normalnie pracuje nic nie buczy itp

    0 26
  • #2 28 Cze 2017 14:51
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Kabel XLR - XLR ale zbalansowany czy nie

    0
  • #3 28 Cze 2017 14:59
    kacpihe
    Poziom 4  

    Czy przez słowo zbalansowany mam rozumieć, że jest podłączona uziemienie czy coś w tym stylu?
    Podłączyłem innym kablem xlr -xlr lecz w tym kablu są z jednej strony zmienione kable w pinach 1 i 3 i przy takim podłączeniu głośnik nie buczy. Kurde myślałem, że przy lutowaniu kabla czystego xlr xlr (symetryczny) to każdy pin we wtyku odpowiada wtyczce 1-1. Pogubiłem się w tym

    0
  • #4 28 Cze 2017 15:14
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Jak XLR ma zwarte 1 i 3 z obu stron a pin 2 to sygnał - przewód niezbalansowany.

    Są różne przewody nazwa XLR to typ wtyku/gniazda

    0
  • #5 28 Cze 2017 16:08
    DjMapet
    Poziom 43  

    Po pierwsze, jaki to mikser i jaka kolumna/ kolumny?
    Po drugie, kablem XLRf - XLRm połączyłeś wyjście MAIN OUTPUTS miksera z wejściem INPUT kolumny aktywnej?
    Po trzecie, nie ma praktycznie znaczenia, czy połączenia dokonałeś kablem symetrycznym, czy niesymetrycznym. W obu przypadkach nie powinno występować "głośne buczenie", czyli wg. mnie jakieś zwarcie. Co najwyżej, w przypadku użycia zbyt długiego kabla niesymetrycznego, mogą się pojawiać sporadyczne zakłócenia, cichy brum.
    Moim zdaniem coś pokićkałeś z połączeniem. :-)

    Pozdrawiam.

    0
  • #6 28 Cze 2017 17:38
    kacpihe
    Poziom 4  

    Żeby śmieszniej było. Mikser to Behringer EURORACK UB2222FX-PRO kolumna RH SOUND z wejścmi jak na zdjęciu podłączam się pod wejście LINE oczywiście. Raczej nic nie poknociłem bo już ładnych kilku lat zajmuje się muzyką i takiego przypadku nie miałem. Podłączając ten sam mikser pod końcówkę mocy to nie ma żadnego problemu (też podłączam przez XLR).

    Dodam jeszcze, że to buczenie odbywa się jak jest podłączony kabel, i wszystko od miksera jest odłączone i wszystkie sumy są ściągnięte w dół

    0
  • #7 28 Cze 2017 18:19
    DjMapet
    Poziom 43  

    Nie ma cudów, jak kabel jest ok. to musi grać a nie buczeć. Podłącz innym kablem, choćby TS - TS (jack - jack).

    Pozdrawiam.

    0
  • #8 28 Cze 2017 18:20
    kacpihe
    Poziom 4  

    sprawdzę jutro jak będę w pracy

    0
  • #10 29 Cze 2017 13:05
    kacpihe
    Poziom 4  

    Właśnie też mi przyszło to do głowy, hmm gdyby nie było uziemienia to by tak się działo? Spróbuje przenieś się na inne gniazdka gdzie będzie inna faza

    0
  • #11 30 Cze 2017 09:16
    kacpihe
    Poziom 4  

    Panowie ratunku nie mam pojęcia co robić .... :( na przedłużaczu odłączyłem uziemienie - dalej buczy, rozkręciłem gniazdko, uziemienie jest połączone z zerem na to wygląda, że cały budynek jest w ten sposób zrobiony (stare budownictwo, ośrodek kultury).
    Zauważyłem, że nie ważne jakim kablem podłącze czy xlr-xlr trzy TS-TS i nie ważne, w które wyjście miksera wepnę to buczy.... Jestem bez radny a myślałem, że tą kolumnę na odsłuch wykorzystam a tu dupa

    0
  • Pomocny post
    #12 30 Cze 2017 17:37
    DjMapet
    Poziom 43  

    A mikser na pewno jest sprawny? Jak go użyjesz z innym systemem nagłaśniającym, i łączysz tymi samymi kablami, to nie buczy? Jak podłączysz kolumnę do sieci i włączysz zasilanie, to nie buczy? Buczeć zaczyna, jak podłączysz ją do miksera?
    Hmm, też korzystam z instalacji elektrycznej, w starym XVII wiecznym budynku Centrum Kultury, gdzie bolce są połączone z zerem i nic, kompletnie nic mi nie buczy, brumi, bzyczy itp. a do jednej listwy wpinam praktycznie wszystko.
    Do przedłużacza/listwy z odłączonym uziemieniem, lepiej nie podłączaj urządzeń, które muszą być uziemione.
    Do odsłuchu, powinieneś użyć którejś z wysyłek AUX, np. AUX1- MON (monitor).

    Może zamieść filmik z tym brumem i ew. fotki, jak to masz wszystko połączone.

    Pozdrawiam.

    0
  • #13 08 Sie 2017 15:31
    kacpihe
    Poziom 4  

    Przepraszam że długo nie odpisywałem ale nie miałem czasu.
    przesyłam zdjęcie kabli i krótki filmik jak to buczy.

    Miałem podobny problem gdy podłączałem mikrofon dynamiczny bezpośrednio do kolumny ale wina tkwiła w błędnym przylutowaniu kabli do wtyku XLR (na pierwszym pinie nie miałem oplotu tylko jedna z dwóch żył. po ponownym poprawnym zlutowaniu było wszystko ok)

    w załączniku zdjęcie ustawień miksera oraz kabel. I link do filmiku https://drive.google.com/open?id=0B2VXphq4lJplcjFUckNZZkotRzA
    jest cicho ale tam słychać

    0
  • #14 08 Sie 2017 16:48
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    DjMapet napisał:
    nie powinno występować "głośne buczenie", czyli wg. mnie jakieś zwarcie.
    Fabryczny kabel nie znaczy, ze sprawny. Taki objaw można uzyskać podłączając do wejścia kolumny aktywnej samą żyłę sygnałową (jedną i bez ekranu).
    Sprawdź miernikiem czy masz przejście wszystkich przewodów pomiędzy wtyczkami w tym kablu.

    0
  • #15 08 Sie 2017 16:50
    kacpihe
    Poziom 4  

    Ale przy każdym kablu by tak się działo?
    tak samo się dzieje jak wezmę kabel TS- TS wystarczy przyłożyć do obudowy każdego gniazda. (mam wrażenie jak by uziemienie w mikserze się popuściło)

    0
  • #16 08 Sie 2017 17:06
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Zaraz. chyba czegoś nie doczytałem; Brum pojawia się tylko przy połączeniu obu urządzeń kablem?
    Może masa w aktywnej kolumnie jest połączona z zerem ochronnym i powstaje pętla mas?
    Przy podłączeniu sygnału z telefonu brumu nie ma, bo masa telefonu nie jest połączona (przez zasilanie sieciowe) z masą kolumny.
    Poza brumem sygnał dociera do kolumny aktywnej? Gra?
    Musisz sprawdzić czy oba urządzenia nie mają urwanego zera ochronnego. Może coś nie kontaktuje?

    0
  • #17 08 Sie 2017 17:45
    kacpihe
    Poziom 4  

    Kolumna i mikser są podpięte do przedłużki, która ma uziemienie. A przedłużka jest podłączona do gniazdka gdzie uziemienie jest tzw. zmostkowane z ZEREM.

    398216 Usunięty napisał:
    Zaraz. chyba czegoś nie doczytałem; Brum pojawia się tylko przy połączeniu obu urządzeń kablem?
    Może masa w aktywnej kolumnie jest połączona z zerem ochronnym i powstaje pętla mas?
    Przy podłączeniu sygnału z telefonu brumu nie ma, bo masa telefonu nie jest połączona (przez zasilanie sieciowe) z masą kolumny.
    Poza brumem sygnał dociera do kolumny aktywnej? Gra?
    Musisz sprawdzić czy oba urządzenia nie mają urwanego zera ochronnego. Może coś nie kontaktuje?


    Kolumna gra, tylko cały czas buczy/brumi (zwał jak zwał) jak jest podłączona do miksera. W obu urządzeniach wszystkie styki są sztywne, nie urwane ani nic. Chyba, że w środku kabelek się urwał? (NIkt na pewno tego nie rozbierał. Ta kolumna przez ileś lat leżała w szafie bo nikt nie umiał z niej korzystać)

    0
  • #18 08 Sie 2017 22:20
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Chodziło mi o połączenia wewnątrz.

    0
  • #19 08 Sie 2017 23:48
    DjMapet
    Poziom 43  

    Podaj na kolumnę sygnał z szyny AUX1.
    Sprawdź czy brum jest też na wyjściu słuchawkowym.

    Pozdrawiam.

    0
  • #20 09 Sie 2017 09:55
    kacpihe
    Poziom 4  

    DjMapet napisał:
    Podaj na kolumnę sygnał z szyny AUX1.
    Sprawdź czy brum jest też na wyjściu słuchawkowym.

    Pozdrawiam.

    Brumienie jest przy każdym gnieździe, które jest w mikserze i tylko i wyłącznie w tej jednej kolumnie.
    Podłączyłem do innej kolumny takiego starego Eletrona i tam nie ma nic.

    Czyżby ktoś przy składaniu kolumny popełnił błąd?
    Na razie próbuje załatwić drugi mikser

    0
  • #21 09 Sie 2017 10:13
    adambyw
    Moderator Akustyka

    kacpihe napisał:
    Czyżby ktoś przy składaniu kolumny popełnił błąd?

    Możliwe też że kolumna była nieprawidłowo podłączana i upalony jest tor masy. Trzeba by się bliżej przyjrzeć kolumnie w środku.

    Możesz zacząć od sprawdzenia rezystancji pomiędzy pin1 XLR a pinem PE w gnieździe zasilania (środkowy). W pierwszej kolejności w sprawnej jako referencja, a później w tej brumiącej.

    0
  • #22 09 Sie 2017 10:19
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Możliwe też, że masa ochronna zasilania jest połączona z masą układu wzmacniacza przez rezystor lub pojemność (kondensator) podobne połączenia występowały w niektórych wzmacniaczach - jak jest w tej kolumnie aktywnej; nie wiem.

    0
  • Pomocny post
    #24 09 Sie 2017 10:31
    adambyw
    Moderator Akustyka

    Z tego co widzę to jeżeli by była podłączona przez rezystor pojemność i np diody, to właśnie takie połączenie tłumi brumienia wynikające z pętli masy. Częściej w takich kolumnach masę audio i PE łączy się na sztywno, co jest właśnie często przyczyną brumu. Sam swego czasu przerabiałem kolumny staga separując PE od masy audio mostkiem diod, kondensatora i rezystora. Poprawa w tym zakresie była znacząca.
    @kacpihe Spróbuj podłączyć kabel XLR, ale odlutuj z jednej strony PIN1. Wyjdzie czy jest to sprawa pętli masy.

    0
  • #25 09 Sie 2017 10:57
    kacpihe
    Poziom 4  

    W schemacie co znalazłem na stronie była mowa o pinie 3. Po przelutowaniu i zostawieniu pinu 1 wolnego to brumienie ustąpiło.
    Teraz pytanie myślę, że ostatnie. Co sądzicie o zrobieniu króciutkiego kabelka tak 10/15 cm (z odciętym pinem 1 w xlr ) i dopiero do tego kabla podpinać sygnał z miksera?

    0
  • Pomocny post
    #26 09 Sie 2017 18:18
    adambyw
    Moderator Akustyka

    kacpihe napisał:
    W schemacie co znalazłem na stronie była mowa o pinie 3. Po przelutowaniu i zostawieniu pinu 1 wolnego to brumienie ustąpiło.

    Masa jest łączona przez pin1. A przez pin 2 i 3 idzie sygnał różnicowy.
    kacpihe napisał:
    Teraz pytanie myślę, że ostatnie.

    Tak to pętla masy. Jak to w tanich kolumnach tandetnie zrobione.
    kacpihe napisał:
    Co sądzicie o zrobieniu króciutkiego kabelka tak 10/15 cm (z odciętym pinem 1 w xlr ) i dopiero do tego kabla podpinać sygnał z miksera?

    Zakładając że mikser i kolumna będą uziemione, a muszą, to jest to bezpieczne i dobre rozwiązanie.
    Tak to się robi w niektórych urządzeniach, gdzie znajdziesz przełącznik lift ground, odłączając właśnie pin1 XLR od masy audio urządzenia.

    0
  • #27 31 Mar 2018 16:35
    kacpihe
    Poziom 4  

    Witam was, długo nie odpisywałem ale dla innych to jest i była pętla masy.
    Zastosowanie krótkiego kabla odcinającego pin 1 zniwelował to wszystko.

    Temat do zamknięcia :)

    0