logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault megane I 1,6 16V - Obroty spadają poniżej jałowych i się normują

Dawid W 04 Lip 2017 21:54 9858 13
REKLAMA
  • #1 16568906
    Dawid W
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Witam Wszystkich
    Problem tyczy się megi I z silnikiem 1,6 16V bez gazu.
    Autko po "przegazówce" schodzi z obrotami na około 600 obrotów po czym po 3-4 sekundach wraca na 750 i tak się trzyma bez względu na klimę czy wciśnięty hamulec itp. Autko nie zgasło samo ani razu ani nie posiada żadnego błędu.
    Co zrobiłem:
    - czyszczenie przepustnicy oraz prowadzenia potencjometru
    - czyszczenie oraz zapsikanie wszystkich połączeń elektrycznych kontaktspray
    - uszczelnienie dolotu(po zatkaniu ręką filtra powietrza gaśnie)
    Wg. komputera, potencjometry gazu dziają dobrze od 14% w górę (sprawdzone na dwóch takich samych autach).
    Przepustnica na jałowym ma 0.94% otwarcia i idzie bodajże do 10% (tak samo jak na drugim aucie)
    Potencjometry przepustnicy zaczynają się:
    jeden od 80% a drugi od 22% i zmieniają się jeden malejąc a drugi rosnąc z tym że zawsze 1-2% jest "nadwyżki" - występuje ta zależność przy obydwu autach.
    Jedyna różnica miedzy tymi autami to wskazania drugiej sondy lambda. W tym bez problemu druga sonda utrzymuje się w okolicach 0 mV a w tym z usterką skacze i jest dość zbliżona do sondy pierwszej. Obydwa auta tak samo rozgrzane, nawet w tym samym miejscu stały.
    Czy ta różnica może mieć wpływ na spadek obrotów poniżej jałowego?
  • REKLAMA
  • #2 16568985
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 248
    Odpinałeś klemę na jakiś czas? Najlepiej poczekać, aż samochód ostygnie, założyć klemę, odpalić samochód, poczekać aż się zagrzeje bez dotykania pedału gazu i przejechać się na jazdę próbną, wrzucając w czasie jazdy parę razy na luz, tak żeby obroty opadły
  • #3 16569870
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    Dawid W napisał:
    W tym bez problemu druga sonda utrzymuje się w okolicach 0 MV a w tym z usterką skacze i jest dość zbliżona do sondy pierwszej.

Z którego roku auto i jaki kod silnika ? Tam może nie być drugiej sondy . Poza tym druga sonda nie będzie miała wpływu na wolne obroty , za to zawór IAC jak najbardziej.
  • REKLAMA
  • #4 16569921
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Normalne obroty to 620-650. Podsysa ci oringiem
  • #5 16570036
    mario 77
    Poziom 23  
    andrzej20001 napisał:
    Normalne obroty to 620-650

Wolne obroty dla tego silnika to 750(+-50)
  • #6 16570082
    Dawid W
    Poziom 15  
    mario 77 druga sonda jest na pewno ponieważ komputer ją widzi i fizycznie też ją widzę.
    Silniczka krokowego nie ma ponieważ tam jest już elektroniczna przepustnica(idzie do niej 6 kabli Dwa grubsze do cewki która wychyla przepustnicę oraz po dwa do dwóch potencjometrów) A kod silnika podam z wieczorka. Na pewno sterownik to siurius 34

Kod silnika to K4M
    Byłem dzisiaj w Renault Dako w Gorzowie z zapytaniem o parametry drugiej sondy i powiedziano mi że powinno oscylować w okolicach 450 mV i powinno delikatnie się zmieniać
  • #7 16570277
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 248
    Nie po dwa na potencjometr, tylko dwa sygnały i wspolny plus i minus dla obu ;)
    A próbowałeś ten adaptacji?
  • REKLAMA
  • #8 16570369
    Dawid W
    Poziom 15  
    Adaptacji w tym przypadku się nie robi. Póki co jak się nie pojawi jakiś błąd to jestem w kropce, za jakiś tydzień podmienię przepustnice a jak to nic nie zmieni to może EKU jak będzie miało te same numery. Liczę na jakieś Wasze pomysły.
  • #9 16570419
    mario 77
    Poziom 23  
    Dawid W napisał:
    Byłem dzisiaj w Renault Dako w Gorzowie z zapytaniem o parametry drugiej sondy i powiedziano mi że powinno oscylować w okolicach 450 MV i powinno delikatnie się zmieniać

Zostaw tą drugą sondę . Jeśli oscyluje podobnie jak pierwsza to prawdopodobnie katalizator już umarł ale nijak się to ma do twojego problemu.

Dodano po 4 [minuty]:

Co pokazuje MAP na wolnych obrotach ?
  • REKLAMA
  • #10 16570590
    Dawid W
    Poziom 15  
    Map na jałowym pokazuje około 350-380 mbar i po wejściu na obroty spada. Tak jak pisałem wcześniej mam drugą megankę jako wzór i tam jest podobnie
  • #11 16571582
    mario 77
    Poziom 23  
    Dawid W napisał:
    Tak jak pisałem wcześniej mam drugą megankę jako wzór

To podmień przepustnicę.
  • #12 16572370
    Dawid W
    Poziom 15  
    Dzisiaj podłączyłem renie po raz enty pod kompa i zauważyłem kolejną anomalię. W parametrach przepustnicy na potencjometrach nic się nie zmieniało na jałowym to znaczy było 80 i 22 % po prze gazówce się zmienia co uważam z normalne ale po puszczeniu gazu wszystkie wartości wracają odpowiednio 80% 22% i stopień wychylenia przepustnicy 0,94% i po chwili wartość to zmienia się na 0,48% w tym monecie auto kuleje po czym wraca na 0,94% Jest to jedyna wartość jaka się zmienia.
    Czy to jakaś usterka mechaniczna, nadmierny luz w przepustnicy czy jak?
  • #13 16589462
    Dawid W
    Poziom 15  
    Witam ponownie.
    Renia wróciła do właściciela, ja zrobiłem tym autem 200 km, pół na pół miasto i trasa i nic się nie stał, żadnych błędów i itp.
    co zrobiłem;
    -uszczelnienie dolotu, łącznie z uszczelką przy bloku silnika (auto gaśnie po zatkaniu filtra powietrza)
    -Wymiana czujnika temperatury w dolocie(tak dla świętego spokoju)
    -Czyszczenie i konserwacja styków oraz potencjometru
    Autko po tych zabiegach schodziło poniżej biegu jałowego i po chwili się normowało.
    Dodatkowo"nauczyłem" autko obrotów jałowych-nie mylić z adaptacją przepustnicy i było dużo lepiej choć nie był to ideał. Pogrzebałem przy kablach od czujnika ciśnienia wspomagania(były złączone z sobą-izolacja się wykruszyła)
    Po tym zabiegu spadek obrotów poniżej jałowych jest praktycznie nie zauważalny, więc podmiankę przepustnicy sobie odpuściłem.
    Pozdrawiam i dziękuje, temat zostawiam na jakiś czas otwarty jak by coś się zmieniło i w razie jakiś pytań.
  • #14 16677924
    Dawid W
    Poziom 15  
    Witam zainteresowanych.
    Podmieniłem przepustnicę z drugim autem i wydawało by się że strzał w dziesiątkę. Po podmiance "dawca" dostał zachowania jak "pacjent" czyli przepustnica. Chwile tak auta pojeździły i "pacjent" dostał tych samych objawów na nowej przepustnicy co na starej. To znaczy skoki obrotów w okolicach 2500 i brak reakcji na gaz, tak samo silnik się zachowywał jak odpiąłem przepustnice całkowicie. Postanowiłem kupić nową przepustnicę za ciężkie pieniądze, po założeniu "czek" i kontrolka od przepustnicy zgasły same auto zaczęło chodzić normalnie łącznie z biegiem jałowym. Pełna radość ale na jakiś czas, po dłuższej jeździe z stałą prędkości zapalił się "czek" i auto już nie chodziło idealnie choć jeździć się dało. Wyskoczył błąd z katalizatora( w sumie taki pakiet jak na obrazku) Kat był wymieniany,na jakiś zamiennik co mnie tam jakoś nie zdziwiło i nie zmartwiło. Czy niesprawny katalizator może mieć wpływ na przepustnicę. Czy może wiązka gdzieś leży? Czy sterownik ma jakąś dziurę w oprogramowaniu? Macie jakieś pomysły? Bo jak dla mnie to wiązka do przerycia i sterownik do aktualizacji.
    Rzućcie jakimś pomysłem.
    Dziękuje
    Renault megane I 1,6 16V - Obroty spadają poniżej jałowych i się normują

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Renault Megane I z silnikiem 1,6 16V, gdzie obroty spadają poniżej jałowych (około 600 obr/min) i po kilku sekundach wracają do normy (750 obr/min). Przeprowadzono szereg działań diagnostycznych, w tym czyszczenie przepustnicy, uszczelnienie dolotu oraz sprawdzenie potencjometrów. Wskazania drugiej sondy lambda są obserwowane, ale nie wpływają na wolne obroty. Użytkownik zauważył, że po podmianie przepustnicy objawy się powtarzają, co sugeruje, że problem może leżeć w innym elemencie, takim jak katalizator lub wiązka elektryczna. Po wymianie przepustnicy na nową, auto działało lepiej, ale po dłuższej jeździe pojawił się błąd związany z katalizatorem. Użytkownik planuje dalsze testy i poszukiwania przyczyny problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA