logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Megane 1.4 16V - Po zapaleniu silnika ,obroty spadają

woznica67 27 Maj 2023 07:35 2376 14
REKLAMA
  • #1 20595873
    woznica67
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Dzień dobry w wszystkim. Moja Renia ma taką przypadłość od jakiegoś czasu. Po zapaleniu silnika ,obroty czasem spadaj do 500 i mniej,na granicy zgaśniecia, po czym wyrównują do gdzieś 800 -900 i chodzi równouto jak zegarek. Dzieje się to tylko przy odpalaniu i to nie zawsze . Obstawiam pompę paliwa ,czy jednak może coś innego. Ostatnia naprawa to wymiana czujnika położenia wału. Raczej nie ma to chyba na takie zachowanie wpływu. Wręcza wszelkie podpowiedzi dziękuję. Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 20595892
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    woznica67 napisał:
    Po zapaleniu silnika ,obroty czasem spadaj do 500 i mniej,na granicy zgaśniecia, po czym wyrównują do gdzieś 800 -900 i chodzi równouto jak zegarek.

Sama pompa zapewne nie - odczułbyś dławienie się silnika gdy zużycie paliwa jest duże (dodanie gazu). Może być ucieczka paliwa z przewodów miedzy pompą a wtryskiwaczami (zapowietrzenie z powodu nieszczelności).
    woznica67 napisał:
    Dzieje się to tylko przy odpalaniu

Radzę przyobserwwać kiedy - czy problem występuje również przy rozgrzanym silniku czy tylko przy zimnym?
    ucieczka paliwa z przewodów miedzy pompą a wtryskiwaczami (zapowietrzenie).
    woznica67 napisał:
    i to nie zawsze

Tzn na 10 uruchomień 2 są bez problemu czy 8 bez problemu?
  • #3 20596555
    woznica67
    Poziom 10  
    Powiedzmy na 10 uruchomien 3 że spadkiem obrotów, nie ma znaczenia zimny czy ciepły.
  • #4 20598959
    woznica67
    Poziom 10  
    A czy ma.na to wpływ czukn9k położenia wału? Bo jakos tak się zaczęło dziać jak to wymieniłem...
  • #5 20599526
    jdubowski
    woznica67 napisał:
    A czy ma.na to wpływ czukn9k położenia wału? Bo jakos tak się zaczęło dziać jak to wymieniłem...

Raczej nie, zresztą jak piszesz problem był przed i po wymianie.
  • REKLAMA
  • #6 20603951
    winotu2
    Poziom 10  
    Podepne się pod temat bo mam podobny problem mam meganke 1.4 16v z 2003 ,walczę z nierówną pracą silnika ,powiem tak na obrotomierzu tego nie widać za to czuć że silnik trzęsie. Pierwsze co to wymieniłem świece ,jest poprawa ale w odpalaniu wczesniej kręcił pare sekund zanim zapalił ,a teraz od razu pali. Wymieniłem uszczelki kolektora ssącego ,wszystko było na silikon ,niestety zero poprawy , mam pytanie na dole kolektora jest jakaś wtyczka , tam też jest na silikon co to za wtyczka i czy można dokupić. https://sprzedajemy.pl/megane-00r-1-4-16v-kol...20647-strzelce-krajenskie-2-6bea9f-nr56437063 tutaj widać . Chcę wymienić rozrząd ale nie wiem czy dawać taki samochód do mechanika ,bo jak żle ustawi to już w życiu nie zrobię tych obrotów .Gdzie szukać dalej czy sondy lambda mają wpływ na nierówną pracę silnika sorki że tak długo pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 20604534
    jdubowski
    winotu2 napisał:
    walczę z nierówną pracą silnika ,powiem tak na obrotomierzu tego nie widać za to czuć że silnik trzęsie.

Jak na obrotomierzu nie widać to problem zapewne nie jest z obrotami, a z wypadającymi zapłonami - przyczyna zwykle jest w przewodach zapłonowych, fajkach lub cewkach zapłonowych (przebicie). Zwykle takie zjawisko nasila się w wilgotne dni, ustępuje gdy elementy układu zapłonowego się wysuszą po rozgrzaniu silnika.

winotu2 napisał:
    mam pytanie na dole kolektora jest jakaś wtyczka , tam też jest na silikon co to za wtyczka i czy można dokupić.

Trzeba pytać znawców renaultologii stosowanej albo poszukać w sieci. Może być czujnik temperatury dolotu, podciśnienia w kolektorze albo czujnik strzelania w dolot.
    Nadużywanie silikonu sygnalizuje że warsztat w którym naprawiano ten bolid nie przodował w profesjonaliźmie...

winotu2 napisał:
    Chcę wymienić rozrząd ale nie wiem czy dawać taki samochód do mechanika ,bo jak żle ustawi to już w życiu nie zrobię tych obrotów

A jaki masz przebieg na obecnym rozrządzie?

winotu2 napisał:
    Gdzie szukać dalej czy sondy lambda mają wpływ na nierówną pracę silnika

A błędy ze sterownika silnika to próbował ktoś odczytać?
  • #8 20604608
    winotu2
    Poziom 10  
    Przebiegu na rozrządzie nie jestem pewien, bo jest kartka z przebiegiem w chwili wymiany ,to miałby dopiero 20 000 przejechane ,ale ja nie wierze bo kartka czysta jak by przed sprzedażą przyklejona ,zresztą na drugi dzień po kupnie się odkleiła to coś dziwnego że była przyklejona przez tyle kilometrów i taka czysta i akurat mi się odkleiła. Sczytałem błędy takim programem carscaner wkleje plik txt .
    Załączniki:
    • Car Scanner.txt (2.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20604959
    woznica67
    Poziom 10  
    Z cewkami to różnie, mi zapłon wypadał jak był tropik. Jednak nie szukałem która, wymieniłem wszystkie bo każda była z innej parafii i spokój.
  • #10 20604988
    jdubowski
    winotu2 napisał:
    kartka z przebiegiem w chwili wymiany ,to miałby dopiero 20 000 przejechane ,ale ja nie wierze bo kartka czysta jak by przed sprzedażą przyklejona ,zresztą na drugi dzień po kupnie się odkleiła

Oj, to wymianę bym zrobił zaraz po kupnie...
  • REKLAMA
  • #11 20605257
    winotu2
    Poziom 10  
    Pokazuje błąd P0141 jak wyczytałem to sonda lambda tylko która i jak się do niej dostać .
  • #12 20605300
    woznica67
    Poziom 10  
    Ja wyczytałem bank 1 czujniki 2 czyli chyba druga sonda, za katalizatorem..U mnie zapala się co 2,3 tyś km ,choć niby nowa i oryginalna, więc kasuje choć i tak nic się nie dzieje.
  • #13 20649206
    winotu2
    Poziom 10  
    Witam ponownie moja Renia już po wymianie rozrządu , mechanik na nierówną pracę silnika wymienił przepustnicę za 200 zł i przylutował nową wtyczkę , i powiem tak jest lepiej ale nie wiele lepiej ,ale jednak lepiej ,obroty się wyrównały tylko po dodaniu gazu i puszczeniu spadają tak do 500 i powracają na 800 obrotów . Ale pojawił się inny problem ,teraz potrafi kręcić rozrusznikiem ze 20 s zanim powoli załapie silnik ,nie zawsze nieraz odpali od razu . I teraz co zauważyłem podczas kręcenia rozrusznikiem przerwałem żeby go nie męczyć ,po tym jak zakręcę na chwile i przerwę ponowne zakręcenie powoduje że silnik od razu odpala , co obstawiacie coś z paliwem czy jakiś czujnik , mi po głowie chodzi czujnik położenia wału ,wiem że to wróżenie ale może ktoś coś wie pozdrawiam .
  • #14 20650133
    woznica67
    Poziom 10  
    Czujnik położenia . Koszt 20 zł więc można wymienić
  • #15 20734106
    woznica67
    Poziom 10  
    Przyczyną tego prawdopodobnie są zabrudzenia przepustnicy i silniczka krokowego. W moim przypadku to kompletny zestaw. Najtaniej kosztuje 550 złotych. Więc tylko wyciągnąłem filtr powietrza, psiknąłem środkiem do czyszczenia i już widać efekt. Najlepiej byłoby rozebrać i dokładnie wyczyścić, jednak brakuje mi czasu. POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z Renault Megane 1.4 16V, gdzie po uruchomieniu silnika obroty spadają do 500 RPM, a następnie stabilizują się na poziomie 800-900 RPM. Użytkownik podejrzewa pompę paliwa, ale inni uczestnicy sugerują różne przyczyny, takie jak nieszczelności w przewodach paliwowych, problemy z układem zapłonowym (cewki, przewody zapłonowe), czujnik temperatury dolotu, czy zabrudzenia przepustnicy i silniczka krokowego. Wymiana czujnika położenia wału nie wydaje się być przyczyną problemu. Użytkownik wymienił już świece zapłonowe oraz uszczelki kolektora ssącego, a także rozrząd. Pojawiły się również błędy związane z sondą lambda, co może wskazywać na dodatkowe problemy. Uczestnicy dyskusji wymieniają różne możliwe rozwiązania, w tym czyszczenie przepustnicy oraz wymianę czujnika położenia wału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA