logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć czułość głowicy UKF w Tosca 303? Słaby sygnał w trudnej lokalizacji

Robetoman 01 Sie 2005 10:26 5154 18
  • #1 1697095
    Robetoman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy można zwiększyć czułość głowicy w Tosce 303,przestroiłem ją gra lecz w większości stacji nie mogę odebrać czystego sygnału,nie jest to spowodowane uszkodzeniem głowicy lub złego dostrojenia lecz lokalizacją budynku we wszystkich radiach jakie mam jest ten sam problem,proszę o pomoc
  • #2 1697410
    Lucjan RTV
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    jaką masz antenę
  • #3 1697419
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    spróbuj z zewnętrzną antena ukf,
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1698024
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    co to znaczy : "przestroilem"?
    wywalales kondensatory z glowicy i stroiles rdzeniami i trymerami, jak sadze? sprawdz dokladnosc zestrojenia w/w w kolejnosci od tylu do wejscia antenowego,doly rdzeniami, gory zakresu trymerami kilkakrotnie, czyli najpierw doly,potem gory, a nastepnie znowu doly i gory, az do osiagniecia maksymalnych wynikow na odpowiedniej nozce scalaka posredniej, to podstawowy blad jesli sie jeden raz tylko dostroi, jesli zas tak wlasnie bylo.... to cos nie tak ze wzmocnieniem glowicy, bo generalnie po przestrojenie czulosc jest wysmienita,lepsza niz za starych czasow na niskim ukf
  • #5 1699431
    Robetoman
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki dodatkowe strojenie faktyczmie pomogło,teraz jako antenę mam podłączony kawałek kabelka i odbiera super,temat uważałbyma za zamknięty gdyby nie mój tuner Diora AS702 mam ten sam problem słabo odbiera większość Polskich stacji radiowych,Czeskie i Niemieckie stacje odbiera świetnie,dodam że fabryczny zakres tegu tunera jest 87,5-108Mhc.Czy jest jakiś sposób na poprawienie jakości odbieranego sygnału Polskich stacji radiowych.
  • #6 1703396
    olaf x
    Poziom 34  
    dziwnie selektywny ten sprzet ;)
    moze po prostu w twoim miejscu masz silniejsze sygnaly od radiostacji zagranicznych o wiekszej mocy niz polskie, byc moze lokalne i dlatego sygnal slabszy? innej mozliwosci nie widze skoro tanmte smigaja i jak wynika z tego co piszesz, nie jest to ograniczenie co do czesci zakresu, tylko na calym tak jest....
  • #7 1705033
    Robetoman
    Poziom 12  
    Prawdopodobnie tak jest,tylko jestem ciekawy czy da się podnieść czułość tej głowicy w tunerze Diory żeby dobrze odbierała Polskie stacje radiowe,w Tosce 303 jakoś się to udało
  • #8 1706534
    olaf x
    Poziom 34  
    wiekszosc glowic z wyjatkiem najwczesniejszych byla projektowana na zachodni zakres, a z powodu socjalizmu byla blokowana kondensatorami zeby przesunac zakres na socjalistyczny ukf, smialbym twierdzic ze po tym zabiegu czulosc glowicy spadala w stosunku do glowicy bez kondensatorow, wiec zabierajac je i przestrajajac odbierasz to jako lepsza czulosc.
  • #9 1707948
    Robetoman
    Poziom 12  
    Więc wygląda na to że będę musiał pogzodzić się ze słabszym odbiorem Polskich stacji radiowych,dobrze że mam Toscę chociaż na nią można liczyć.Dzięki za rady pozdrawiam
  • #10 1708332
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Główną selektywność ( zdolność od odbierania danej częstotliwości a eliminację sąsiednich ) daje pośrednia częstotliwość a w zasadzie filtry ceramiczne które czasami też ulegają uszkodzeniu i trzeba je wymienić. jeżeli są kłopoty z odbieraniem stacji można poszukać filtrów tych o węższym paśmie przenoszenia czyli o lepszej selektywności
  • #11 1711500
    Robetoman
    Poziom 12  
    Jako ciekawostkę chciałem dodać że widziałem kiedyś toscę 303 gdzie do głowicy ukf były podpięte dodatkowe rezystory i półprzewodniki,prowadziły do wejścia antenowego,nie pamiętam dokładnie co to było,własciwie bez podpinania żadnej anteny radio odbierało czysto kilka stacji.Co wy nato Pozdrawiam.
  • #12 3351109
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Mam podobny problem.
    Przestroilem glowice na wieksze pasmo, dalej w instrukcji napisane bylo aby dostroic wzmocnienie. Nie mam jakies konkretnej anteny, wlozylem ok. metr przewodu. Na 13 nozce uA3089 (mam zamiast UL1200) jest max 1.4V a nie jak w specyfikacji ukladu kolo 4,5V.

Mocniejsze stacje graja ok ale slabsze albo strasznie cienko albo wogole. Co z tym fantem zrobic??
  • #13 3351969
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    trzeba dobrze zestroić głowicę tak aby napięcie na nodze 13 było jak najwyższe bo jest to napiecie pokazujące jaki jest poziom sygnału z anteny ale napięcie to nie jest jednakowe przy bardzo silnej stacji moze dochodzić do 4v ale przy słabej stacji może mieć chyba nawet 0,7v
    stroji sie tak jak pisał kolega olaf x
  • #14 3352969
    fantasta
    Poziom 29  
    Witam, bawilem sie tym strojeniem przez dobra godz i nic, max 1.4V ale przewaznie 1-1.2V i niezaleznie od stacji. Czy to ogolnopolskie RMF lub ZET lub lokalne jak EscaNord czy slaba Radiostacja. Na innych odbiornikach nawet slabe dobrze odbieraja.
  • #15 3353832
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Według mnie, winny jest sposób przestrojenia, bądź nastąpiło uszkodzenie.
    GFE-105 daje się zestroić bardzo dobrze. Dla pewności sprawdź detektor FM
    (cewka L102), obwód wyjściowy w głowicy (cewki L8,L7). Jako ostateczność,
    można podmienić tranzystor wzmacniacza w.cz. - T1.
  • #16 3354029
    fantasta
    Poziom 29  
    dybas napisał:
    Według mnie, winny jest sposób przestrojenia, bądź nastąpiło uszkodzenie.
    GFE-105 daje się zestroić bardzo dobrze. Dla pewności sprawdź detektor FM
    (cewka L102), obwód wyjściowy w głowicy (cewki L8,L7). Jako ostateczność,
    można podmienić tranzystor wzmacniacza w.cz. - T1.

Przestroilem standardowo przez wyciecie 3 kondensatorow, i ustawienia pasma na dane czestotliwosci (miernikiem czestotliwosci na znanym ukladzie ze starego radia samochodowego), potem wlasnie strojenie wzmocnienia i efekty jak opisywalem. Nie wiem czy ktos grzebal w glowicy krecac co popadnie (dostalem radio w spadku od znajomego)

I jak sprawdzic ten detektor FM i cewki??
  • #17 3395382
    fantasta
    Poziom 29  
    Powie mi ktos jak to sprawdzic ??
  • #18 3396248
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Detektor, i obwód wyjściowy należy stroić na maksimum wzmocnienia,
    przy czym L102 stroi się tak, aby bez sygnału nie świeciła się dioda "0" FM.
    W zasadzie nie powinno się tym kręcić, ale skoro nie wiadomo co poprzednik
    zepsuł... A czy jest efekt podczas strojenia trymerami i cewkami?
  • #19 3399138
    fantasta
    Poziom 29  
    Wiec tak.

Podmienilem glowice z amplitunera 103 i efekt jest taki ze napiecie na 13 nozce uzyskuje poziom 2.8-3V a co lepsze jak nie ma zadnej stacji i jestem w zakresie dalekim od jakies stacji napiecie wynosi 1.6-1.8 :| takze mi sie skonczyly pomysly.

Chyba skocze dzis do sklepu i kupie nowa glowice...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu słabego odbioru sygnału UKF w radiu Tosca 303 po przestrojeniu głowicy. Użytkownik potwierdził, że problem nie wynika z uszkodzenia głowicy ani złego dostrojenia, lecz z trudnej lokalizacji budynku. Zalecane jest dokładne wielokrotne strojenie głowicy, regulując kondensatory i rdzenie w kolejności od wejścia antenowego, co może znacząco poprawić czułość i jakość odbioru. Wskazano, że fabryczne głowice często były blokowane kondensatorami, co obniżało czułość, a ich usunięcie i ponowne strojenie zwiększa efektywność. Wskazano także na znaczenie anteny – zewnętrzna antena UKF może poprawić odbiór. W przypadku tunera Diora AS702 problem słabego odbioru polskich stacji może wynikać z różnic w mocy sygnałów lokalnych i zagranicznych oraz z ograniczeń zakresu fabrycznego. Wskazano, że selektywność i jakość odbioru zależy również od filtrów ceramicznych w torze pośredniej częstotliwości, które mogą wymagać wymiany na o węższym paśmie. W innym wątku opisano problem z napięciem na nóżce 13 układu scalonego (uA3089 zamiast UL1200) w głowicy, gdzie niskie napięcie wskazuje na słabe wzmocnienie sygnału. Zalecane jest strojenie detektora FM i obwodu wyjściowego (cewki L102, L7, L8) na maksimum wzmocnienia, a w ostateczności wymiana tranzystora wzmacniacza wysokiej częstotliwości. Podmiana głowicy z innego modelu amplitunera poprawiła napięcie na nóżce 13, co sugeruje uszkodzenie lub niewłaściwe przestrojenie oryginalnej głowicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA