logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żyrandol z 4 kablami do sufitu z 3 kablami?

sucharrrek 17 Lip 2017 18:34 1581 8
REKLAMA
  • #1 16592998
    sucharrrek
    Poziom 8  
    Koleżanki i Koledzy,
    Jestem świeżo po zakupie własnego mieszkania i stawiam swoje pierwsze kroki w majsterkowaniu i uczeniu się drobnych napraw oraz konserwacji. Żona wybrała sobie żyrandol ze sklepu internetu a ja głowię się nad jego podłączeniem. Poniżej narysowałem w paincie schemat:
    Jak podłączyć żyrandol z 4 kablami do sufitu z 3 kablami?

Z sufitu wystają trzy kable, czarny (bez napięcia), brązowy i niebieski (oba z napięciem). Natomiast oprawa ma 4 kable, z czego ma 2 uziemiające, żółtozielone (jeden wchodzi do przewodu głównego razem z brązowym i niebieskim, a drugi jest podłączony do oprawy). Wykkorzystując dołączoną do żyrandola poczwórną kostkę, podłączyłem czarny ze ściany do obu żółtozielonych z żyrandola jednocześnie, natomiast brązowy do brązowego i niebieski do niebieskiego. Po włączeniu światła, świecą się żarówki tylko w dwóch oprawkach z pięciu, mimo, że napięcie jest na wszystkich (sprawdzone). Problem występuje nadal, gdy podłączam brązowy ze ściany do niebieskiego z żyrandola i analogicznie brązowy z żyrandola do niebieskiego ze ściany, przy czym nadal świecą tylko i wyłącznie dwie żarówki, te same w obu przypadkach. Będę wdzięczny za pomoc, próbowałem już w internetach znaleźć rozwiązanie problemu, ale niczego nie wyszukałem, a ilość pracy nie pozwala mi obecnie na pogłębienie mojej płytkiej wiedzy z elektryki.
  • REKLAMA
  • #2 16593011
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Włącznik światła masz pojedynczy czy podwójny?
  • REKLAMA
  • #3 16593013
    sucharrrek
    Poziom 8  
    Jest podwójny.
  • #4 16593014
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    sucharrrek napisał:
    stawiam swoje pierwsze kroki w majsterkowaniu i uczeniu się drobnych napraw oraz konserwacji.

Instalacja elektryczna pod napięciem to kiepski materiał dla początkującego bohatera w swoim domu.

sucharrrek napisał:
    Poniżej narysowałem w paincie schemat:

Tylko wróżbita może pomóc przez neta lub fachowiec na miejscu ale coś czuję że ta oprawa nie nadaje się do montażu i bezpiecznego użytkowania w tym miejscu :|
  • REKLAMA
  • #5 16593021
    sucharrrek
    Poziom 8  
    Tak myślałem, że ten żyrandol to bubel. Dzięki za pomoc :)
  • #6 16593030
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    sucharrrek napisał:
    Jest podwójny.

Zatem z sufitu nie wychodzi żyła uziemiająca, a dwie sterowane przez włącznik.
    Trudno dociec jak producent żyrandola wyprowadził żyły ale prawdopodobnie w wiązce trzech nie ma żyły ochronnej i ta żółto-zielona zasila drugi segment lamp. Przy czym sprawdzić to można miernikiem i tak będzie najbezpieczniej.
  • REKLAMA
  • #7 16593041
    sucharrrek
    Poziom 8  
    OK. Czyli do czarnej z sufitu powinna iść żółtozielona z oprawy, a do brązowej i niebieskiej z sufitu albo brązowa albo z niebieska i do tego żółtozielona z wiązki. Pożyczę miernik i sprawdzę. Serdeczne dzięki :)
  • #8 16593140
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Skoro masz czarną bez napięcia a reszta ma napięcie to dlaczego niebieski żyrandola podłączasz pod fazę?

Żółtozielone i niebieski do czarnego, a brązowy do brązowego.

Być może lampa wcale nie ma możliwości sterowania sekcjami a drugi żółtozielony w wiązce łączy się z oprawą gdzieś dalej (np. jakaś dielektryczna wstawka między korpusem a dalszą częścią lampy. Obrazek o co mi chodzi: Jak podłączyć żyrandol z 4 kablami do sufitu z 3 kablami?
    Pokaż zdjęcie tego żyrandola.

Oczywiście twoja instalacja nie nadaje się do oprawy w I klasie ochronności. Powinieneś zmodernizować lampę lub kupić ową w II klasie ochronności.
  • #9 16593257
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    sucharrrek napisał:
    Tak myślałem, że ten żyrandol to bubel

Nie w tym że to bubel, to raczej instalacja w twoim mieszkaniu jest bublem do którego możesz podłączyć lampę w II klasie ochronności.
    Choć z drugiej strony lampa pewnie też jest bublem skoro jako przewód fazowy wykorzystana jest żyła żółtozielona.

strfind napisał:
    Być może lampa wcale nie ma możliwości sterowania sekcjami

Obawiam się że ma czytaj niżej.

sucharrrek napisał:
    Po włączeniu światła, świecą się żarówki tylko w dwóch oprawkach z pięciu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia żyrandola z czterema kablami do sufitu z trzema kablami. W instalacji sufitowej znajdują się kable: czarny (bez napięcia), brązowy i niebieski (oba pod napięciem). Żyrandol ma dwa kable uziemiające (żółtozielone) oraz dwa przewody zasilające. Po podłączeniu, świecą się tylko niektóre żarówki. Użytkownicy zasugerowali, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia lub z braku żyły uziemiającej w instalacji. Rekomendowano użycie miernika do sprawdzenia połączeń oraz zwrócenie uwagi na klasę ochronności lampy, sugerując, że lampa może być nieodpowiednia do istniejącej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA