logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szorujemy już po dnie szamba ?

avatar 23 Lip 2017 21:10 2721 23
  • #1 16604273
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Tytuł może zbyt krzykliwy ale….
    Czy tylko mi się wydaje czy już osiągamy poziom całkowitego dna szamba o ile chodzi o szczegóły techniczne różnych komponentów elektronicznych czy też mechanicznych w szeroko rozumianej elektronice i elektrotechnice ? Ostatnio kupując parę drobiazgów z różnych sklepów internetowych i nawet od producenta odkryłem przed sobą chyba tylko – brak szczegółów technicznych, noty katalogowe o ile są świecą pustkami. Już pomijam fakt że sprzedawca dbając o klienta powinien podać producenta…. Bo ten sam często nie daje żadnej informacji na własnej stronie. Mój przykład.: Urządzenie ma zostać zalane w żywicy tak aby odizolować je od warunków zewnętrznych np.: przenikania wilgoci ..w TME, Semiconie i innych sklepach są materiały ale info o nich niewielkie. Inna sprawa chemia od AG termopasty – pytam szczerze czy ktoś ma jakąś pozytywne własne doświadczenie z ich produktami (poza IPA i smarami sylikonowymi ? ) bo z mojego doświadczenia i przeszukiwania internetu – topniki – dno , pasty termoprzewodzące (chyba to mają w nazwie) – dno. Przykład pasty ładna tabelka, dość uboga jak na ten produkt jednostek opisujących podane liczby brak. Rodzaju w jaki sposób przeprowadzono testy brak (na pytania email cisza ). W sumie to nawet informacji o tym czy może to powodować jakieś ubytki na zdrowiu w razie połknięcia … brak.
  • #2 16604331
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Mnie spodobał się parametr "stała dialektyczna" w Twoim linku - skoro dystrybutor robi takie błędy, to znaczy, że masz rację.. (no chyba, że jest jakaś 'stała dialektyczna' tylko moja wiedza tam nie sięga...).
    Szorujemy już po dnie szamba ?
  • #3 16604394
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1172
    Odnośnie AG termopasty to mogę polecić: Zalewa silikonowa 011 dwuskładnikowa (kondensacyjna), dość długo szukałem takiej zalewy. I tak jak kolega pisze, nikt nie był w stanie podać szczegółów, w TME ogólniki.
  • #4 16604703
    Poziom 36  
    tolo napisał:
    Odnośnie AG termopasty to mogę polecić: Zalewa silikonowa 011 dwuskładnikowa (kondensacyjna), dość długo szukałem takiej zalewy. I tak jak kolega pisze, nikt nie był w stanie podać szczegółów, w TME ogólniki.

... Kolega daje się nabić w butelkę o ile to ma zapach lekko alkoholowy - to jest to Polastosil M-2000 przelany do innego pojemnika z tym że cena w temopasty to 320zl/1000g gdzie u " prawdziwego producenta " 75zl/1000g.
    Taki mały tip :)

Szkoda że temat powędrował do hydeparku bo problem moim zdaniem jest poważny. W sklepach jak i u sprzedawców robi się taki ebay - 0 info tylko zdjęcia i jakiś opis.
  • #5 16604735
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Chodzi tylko o zbicie jak największej kasy. Im dłużej da się pociągnąć z jakimś produktem tym lepiej dla producenta/dystrybutora. Im więcej napompowanych jeleni i ostrzyżonych baranów, tym lepiej. Kasa, kasa, kasa...
    A o jakości i rzetelności będziemy czytać w starych książkach.

Szukałem informacji o czasie pracy smartfona na akumulatorze, znalazłem tylko u SONY. Podany czas w minutach. Inni kompletnie milczą.
  • #6 16605658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16605750
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Generalnie trend jest jeden. Cena. I ta cena nakręca rynek. Po co mają być dostępne drogie i dobre rzeczy jak większość ludkow i tak kupi shit bo tanio. Tak jest we wszystkich branżach, od prześcieradła do samochodu. Jakby klient szukał dobrego a nie taniego. Popyt = podaż
  • #8 16605758
    Poziom 36  
    kortyleski napisał:
    Generalnie trend jest jeden. Cena. I ta cena nakręca rynek. Po co mają być dostępne drogie i dobre rzeczy jak większość ludkow i tak kupi shit bo tanio. Tak jest we wszystkich branżach, od prześcieradła do samochodu. Jakby klient szukał dobrego a nie taniego. Popyt = podaż

Tego nie da się zanegować i chyba tak powinno być dla konsumentów problem zaczyna się gdy taki sam trend jest u producentów komponentów/ surowców.
  • #9 16605980
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ale czego oczekujesz? Niech pralka kosztuje 2500. Nikt jej nie kupi bowiem markecie podobna będzie za tysiaka. To że producent sporo zaoszczędził na materiale i jego jakości. Kogo obchodzi jakość? Cena i już
  • #10 16606357
    Maciej1387
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Widzisz. Sam osobiście czasem kupuje najtańsze "g" a czasem istotna jest dla mnie jakość . Są rzeczy które trzeba kupić lepsze. Problem pojawia się kiedy zarówno pralka za 2,500 zł jak i t pralka za "tysiaka" ma gwarancje na 2 lata. Skąd klient ma wiedzieć co jest rzeczywiście trwałe a co jest bublem. Często nawet znane marki wypinają się na klienta i wygląda to tak, że niektóre sprzęty są po prostu drogie bo marka z której pochodzą musi pokryć koszty reklamy a są rzeczy tańsze a częstokroć dużo lepsze od "markowych". Problem w tym że ciężko odróżnić jedne od drugich.
  • #11 16607303
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16607375
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Maciej1387 napisał:
    Problem pojawia się kiedy zarówno pralka za 2,500 zł jak i t pralka za "tysiaka" ma gwarancje na 2 lata

{Powiem ci że wkrętak za 60zł i za 12zł dzieli przepaść, tak samo z wkrętarkami za 800zł i 200zł tak ergonomia jak i bateria i moc wkręcania i niezawodność jest nie do porównania.

Zresztą z wszystkim tak jest porównaj volvo do daci czy fiata w tym samym segmencie.
  • #13 16608020
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    porównaj volvo do daci czy fiata

Nie trzeba aż tak. Skoda produkuje te same auta, dla jednych na taśmie, dla innych te same modele ale robione ręcznie.
  • #14 16636232
    krakarak
    Poziom 42  
    Kupiłem nówki kondensatory Jamicon Low ESR 105°, poleżały 3 miesiące w szufladzie i 15 z 20 sztuk samoistnie się wybałuszyły! Napięcia ani temperatury nie widziały a już do wymiany. Nie ma się co dziwić, że potem pojawiają się tematy - "Wymieniłem kondensatory na nówki a zasilacz / płyta główna dalej nie działa, proszę o pomoc"...
  • #15 16636513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16640738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16641166
    kortyleski
    Poziom 43  
    Taa już widzę jak w tme co trzy miesiące wszystkie elektrolity ładują😀
  • #18 16641562
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16641620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16642980
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Opisy i dokumentacje na dzień dzisiejszy to jakaś porażka. Kupiliśmy (firmowo) panel dotykowy (sama folia + elastyczna elektronika), ale żeby otrzymać opis rejestrów to już trzeba było podpisać chorą umowę. A i tak po podpisaniu dostaliśmy tylko część informacji. Inny przykład to dostęp do opis dla modułów WiFi. Produkują moduł + durnowate API a na pytanie dlaczego nie ma informacji o sposobie bezpośredniego dostępu do kości obsługującej WiFi wszyscy nabierają wody w usta (łączenie z ST). Kiedyś takie cyrki robiło TI i po tym jak im bokiem wyszło trochę odpuścili. Może "chińskie ludki" boją się żeby nikt nie zrobił kopii z ich kopii do kopii oryginału:-)
  • #21 16642983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 16642991
    krakarak
    Poziom 42  
    @Marek_Skalski kondensatory to nie artykuł spożywczy z terminem przydatności do spożycia. Gdyby było jak mówisz to na sprzedawców narzucono by obowiązek przeglądania i usuwania kondensatorów po 3 miesiącach leżenia a na producentów obowiązek nadrukowania na obudowach "Termin przydatności do użycia".
  • #23 16643006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 16656006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku szczegółowych informacji technicznych dotyczących komponentów elektronicznych i mechanicznych, co prowadzi do frustracji wśród użytkowników. Uczestnicy zauważają, że wiele sklepów internetowych oraz producentów nie dostarcza wystarczających danych, co utrudnia dokonanie świadomego wyboru. Wspomniano o doświadczeniach z termopastami AG oraz kondensatorami Jamicon, które wykazały niską jakość. Uczestnicy podkreślają, że rynek jest zdominowany przez niską cenę, co wpływa na jakość produktów. Wskazano również na problemy z dostępem do dokumentacji technicznej, co jest szczególnie widoczne w przypadku producentów takich jak Texas Instruments czy Lattice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA