logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A

felkon 29 Lip 2017 04:39 5766 19
REKLAMA
  • #1 16614325
    felkon
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dzień dobry Wszystkim,

Mam problem z moim amplitunerem, służy mi już od dobrych piętnastu lat i ostatnio zaczął niedomagać.
    Mianowicie, jakiś czas temu zaczeło dziać się tak, że po włączeniu raz potrafił grać lewy kanał, za innym razem prawy, czasami nie grał żaden z nich.
    Kilkukrotne włączenie i wyłączenie powodowało, że za którymś razem włączały się dwa kanały, następnie jeden kanał, albo przestawał (po kilku/kilkunastu sekundach) grać, albo grały oba kanały do następnego wyłączenia/włączenia zasilania. Od kilku dni gra tylko prawy kanał.

Na zaciskach dla głośników A i B objawy są identyczne. Na słuchawkach tez tylko prawy kanał.

Oczywiście zanim zdecydowałem się napisać o moim problemie w tym dziale, chciałem się jakoś do tego przygotować, poczytałem o Amplitunerach SA-AX i SA-DX na forum.
    Nigdy nie pojawił mi się komunikat OVERLOAD, błąd F70 pojawił mi się po raz pierwszy podczas próby włączenia amplitunera z odłączoną taśmą CN1000A/CN1000B (przeszkadza podczas pomiaru tranzystora Q1701). Niestety z odłączoną taśmą pokazuje złe napięcia na Q1701 i Q1702.

Zacząłem od ściągnięcia schematu i pomierzenia napięć na RSN310R36A i RSN313H25.
    Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A
    Na czerwono zaznaczyłem nóżkę 21 w RSN310R36A - całkowity brak napięcia.
    Niepokoją mnie też napięcia na nóżkach 17 i 18.
    Nie wiem, czy przejmować się nóżką 18, wygląda, że nigdzie nie jest podłączona.

Tranzystory Q551 oraz Q552 wydają się być sprawne.
    Pomierzyłem tez inne tranzystory o których czytałem w postach o podobnych problemach.

Wydaje mi się, że powinienem zacząć od wymiany kondensatora C602 (63V33).
    Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A

Na zdjęciu kondensator C602 przysłonięty "płytką cyfrową".

Bardziej niż lutowanie i pomiary, przeraża mnie myśl o takim rozmontowaniu amplitunera, żeby wciąż wszystko było połączone dla poprawności wykonywanych pomiarów z jednoczesnym dostępem dla sond miernika (nie posiadam sond z haczykami) i lutownicy jak już zacznę sprawdzać kondensatory.

Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnostyce oraz podpowiedź które elementy zdemontować, a które zostawić i na co uważać podczas prac "mechanicznych" na obudowie.
    Lutownicą i miernikiem potrafię się posługiwać, pojęcie bardziej o elektryce posiadam, o elektronice mniej, ale podstawy są, schematy czytać potrafię.
    Nie posiadam analizotora stanów logicznych ani oscyloskopu.
    Myślę, że z Waszą pomocą uratuję mój sprzęt i jeszcze mi posłuży.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16614370
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    Kolego, czy w momencie niedziałania żadnego kanału słychać cyknięcie przekaźników?
    Nie grzeb i nie ruszaj nic przy układach końcowych mocy. Zacznij od poprawy lutów przy terminalach wyjściowych, przy przekaźnikach RL 602 i 601, one odpowiadają za rozdział sygnału wyjściowego na frontowe kanały A i B. Jeżeli to nie pomoże to trzeba w/w przekaźniki przeczyścić lub wymienić. Opisane wyżej czynności wymagają demontażu płyty głównej. Nie jest to takie trudne, trochę kręcenia i jak nie masz pamięci to porobienia zdjęć co gdzie było wpięte i jak przykręcone.

Wydaje mi się ze po takich zabiegach powinno być ok, jeżeli nie to dopiero można gdybać nad tym układem co napisałeś wyżej. Sprzęt nie jest nowy i po prostu ząb czasu zrobił swoje na elementach regulacyjnych oraz kontaktowych, bardzo częsta przypadłość nie tylko technicsów.

Nie wiem czy masz, podsyłam SM tego sprzętu
    Załączniki:
    • technics_sa-dx850.zip (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16614497
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1890
    wkj napisał:
    Kolego, czy w momencie niedziałania żadnego kanału słychać cyknięcie przekaźników?
    Nie grzeb i nie ruszaj nic przy układach końcowych mocy. Zacznij od poprawy lutów przy terminalach wyjściowych, przy przekaźnikach RL 602 i 601, one odpowiadają za rozdział sygnału wyjściowego na frontowe kanały A i B. Jeżeli to nie pomoże to trzeba w/w przekaźniki przeczyścić lub wymienić.

Moim zdaniem to jest zła podpowiedź. Autor napisał, że brak jest też sygnału w słuchawkach, a one są zasilane sprzed przekaźników. Poza tym napisał, że brak sygnału jest niezależny od wyjść głośnikowych A i B.
    Należy poszukać zimnych lutów i przerw w okolicy końcówek mocy IC601 oraz IC651.
  • #4 16615183
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Zgadzam się z kris8888, tylko apel do felkon co to jest za schemat ze scalakami IC 601 i 651. Wrzuć schemat "końcówki mocy" z gniazdami głośnikowymi i słuchawkowymi, z przekażnikami bo ja na tym schemacie tego nie widzę.
  • #5 16615244
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    Moim zdaniem należałoby zacząć od sprawdzenia poprawności działania przekaźnika głośnikowego. Styki wypalone (najprawdopodobniej) i stąd takie objawy.
  • #6 16615366
    felkon
    Poziom 11  
    Dzień dobry, dziękuję za podpowiedzi Panowie koledzy,

Kolego DIORADIO ten kawałek schematu z IC 601 i IC 651 który wrzuciłem to jest DIAGRAM 10 ze schematu do którego link podał kolega wkj.

DIAGRAM 11 jest ciągiem dalszym, niestety jest to plik PDF i wszystko jest podzielone na arkusze A4.
    Wczoraj w pracy wydrukowałem go sobie i posklejałem, ułatwia mi to pracę.

Przekaźniki głośnikowe słychać, że działają, raczej je wykluczam, gdyż na słuchawkach gra też tylko prawy kanał.

Kolego kris888 czy brak napięcia na nóżce 21 w układzie IC601 może być spowodowany wyschniętymi kondensatorami, czy to raczej coś innego?

Na tę chwilę nie chcę jeszcze rozkręcać całkowicie modułów amplitunera. Poczekam na więcej pomocnych danych.

Dziękuję Wam i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16615680
    kris8888
    Poziom 41  
    felkon napisał:

Kolego kris888 czy brak napięcia na nóżce 21 w układzie IC601 może być spowodowany wyschniętymi kondensatorami, czy to raczej coś innego?

Mało prawdopodobne że to wina jakiegokolwiek kondensatora w torze sygnałowym. Gdyby tak było to miałbyś tylko zmniejszony poziom sygnału a nie całkowity zanik. Poza tym nie byłoby tal że raz sygnał pojawia się a raz zanika. A tak moim zdaniem to jest błąd na schemacie bo na nóżce 21 IC601 powinno być właśnie 0V a nie -55V (podobnie jak na 22 i 24). Czy napięcia mierzyłeś od strony druku czy od strony elementów? Czy po dotknięciu nóżki 21 a następnie 22 IC601 słychać było przydźwięk w prawym a potem w lewym kanale? Nadal twierdzę że pojawiły się zimne luty w okolicy nóżek IC601 (który ma tendencję na nagrzewania się co powoduje naprężenia w punktach lutowniczych) i to powoduje po kilku latach problem. Musisz niestety dostać się od strony druku i przelutować wszystkie nóżki IC601. Przy okazji również IC651.
    Pozostaje jeszcze możliwość uszkodzenia selektora wejść IC401 dlatego pytam czy jest słyszalny przydźwięk po dotknięciu nóżek 21 i 22 IC601.
  • #8 16615775
    felkon
    Poziom 11  
    kris8888 napisał:
    Poza tym nie byłoby tal że raz sygnał pojawia się a raz zanika.

Tak było kiedyś (2-3 miesiące temu), od tygodnia gra tylko jeden kanał.
    kris8888 napisał:
    A tak moim zdaniem to jest błąd na schemacie bo na nóżce 21 IC601 powinno być właśnie 0V a nie -55V

Zgadza się, na schemacie jest błąd. Dzięki za ten szczegół.
    kris8888 napisał:
    Czy napięcia mierzyłeś od strony druku czy od strony elementów?

Do teraz od strony elementów, od teraz po stronie druku.
    kris8888 napisał:
    Czy po dotknięciu nóżki 21 a następnie 22 IC601 słychać było przydźwięk w prawym a potem w lewym kanale?

Nie było takiego objawu.
    kris8888 napisał:
    Nadal twierdzę że pojawiły się zimne luty w okolicy nóżek IC601 (który ma tendencję na nagrzewania się co powoduje naprężenia w punktach lutowniczych) i to powoduje po kilku latach problem. Musisz niestety dostać się od strony druku i przelutować wszystkie nóżki IC601. Przy okazji również IC651.

IC601 i IC651 przelutowane. Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A
    Poprawy brak.
    Teraz mam okazję przemierzyć tranzystory do których wcześniej miałem utrudniony dostęp.
  • Pomocny post
    #9 16615835
    wkj
    Poziom 37  
    Jeżeli masz płytkę na wierzchu to co ci szkodzi zdemontować i przeczyścić te przekaźniki od zestawów frontowych? Przelutuj też gn. głośnikowe, częsta wada w tych technicsach.

Co do sygnału, czy masz możliwość załączenia tego jak płyta główna jest wykręcona? Oczywiście z wszelkimi środkami bezpieczeństwa dla ciebie i sprzętu. Chodzi o zbadanie czy sygnał Li P dochodzi np. do końcówki mocy jak zaniknie jeden kanał.
  • #10 16615866
    kris8888
    Poziom 41  
    [quote="felkon"]
    kris8888 napisał:

kris8888 napisał:
    Czy po dotknięciu nóżki 21 a następnie 22 IC601 słychać było przydźwięk w prawym a potem w lewym kanale?

Nie było takiego objawu.

Nie było nawet delikatnego brumu na tym sprawnym kanale? Nóżki 21, 22 i 24 to są wejscia kanałów prawego, lewego i centralnego. Powinien być brum przynajmniej na tych sprawnych kanałach. Wejścia dotykaj bezpośrednio palcem albo podaj na nie jakiś sygnał zewnętrzny np. z mp3. Brak brumu po dotknięciu 21,22 lub 24 to z jednej strony dobry objaw bo oznacz problem tylko w końcówce mocy a nie wcześniej czyli np. w selektorze sygnału.
    Nie podoba mi się nadal jeden punkt lutowniczy elementu (chyba cewki), który dochodzi do nóżki 4 IC601. Ta nóżka to jest wyjście jednego z kanałów (być może właśnie tego który nie gra)
    Nie ruszaj przekaźników wyjściowych bo to bzdura jaką Tobie ktoś tu podpowiada, jeśli faktycznie nie masz też sygnału w słuchawkach. Sygnał do słuchawek nie przechodzi przez przekaźniki. Nie wiem jaki jest typ przekaźników w Technicsach ale jeśli są w obudowach hermetycznych to kompletnie nie masz co się ich czepiać. Co najwyżej popraw profilaktycznie ich lutowanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 16615885
    wkj
    Poziom 37  
    kris8888 napisał:

Nie ruszaj przekaźników wyjściowych bo to bzdura jaką Tobie ktoś tu podpowiada
    , jeśli faktycznie nie masz też sygnału w słuchawkach. Sygnał do słuchawek nie przechodzi przez przekaźniki. Nie wiem jaki jest typ przekaźników w Technicsach ale jeśli są w obudowach hermetycznych to kompletnie nie masz co się ich czepiać. Co najwyżej popraw profilaktycznie ich lutowanie.

Odpowiedź z cyklu fb "...nie wiem ale się wypowiem..." To ze kolega umie analizować dokumentację nie znaczy że może udzielać rad negujących doświadczenie innych w tym temacie.
    Skoro nie wiadomo jakie są przekaźniki to po co pisanie ze niepotrzebna robota? Kompletnie nie rozumiem i nawet nie chce rozumieć takich postów.
  • #12 16616236
    felkon
    Poziom 11  
    kris8888 napisał:
    Nie było nawet delikatnego brumu na tym sprawnym kanale?

Nazwał bym to raczej delikatnym trzaskiem, ale pojawiał się tylko w prawym kanale.
    wkj napisał:
    Co do sygnału, czy masz możliwość załączenia tego jak płyta główna jest wykręcona? Oczywiście z wszelkimi środkami bezpieczeństwa dla ciebie i sprzętu. Chodzi o zbadanie czy sygnał Li P dochodzi np. do końcówki mocy jak zaniknie jeden kanał.

Teraz wszystko mam osobno dla ułatwienia dojścia sondami, ale nadal wszystko jest połączone między sobą.
    kris8888 napisał:
    Nie podoba mi się nadal jeden punkt lutowniczy elementu (chyba cewki), który dochodzi do nóżki 4 IC601. Ta nóżka to jest wyjście jednego z kanałów (być może właśnie tego który nie gra)

Dokładnie, to jest ten brakujący kanał, punkt lutowniczy poprawiony. Generalnie poprawiłem lutownicą całą PŁYTKĘ CYFROWĄ. Tranzystory Q1701 i Q1702 miały przerwy na połączeniach lutowniczych widoczne okiem uzbrojonym w szkło powiększające.
    Dzięki "rozbrojeniu" amplitunera mogłem pomierzyć wcześniej zasłonięte elementy i bardzo zmartwił mnie pomiar tranzystorów Q601 i Q602 Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A
    Mam nadzieję, że te wyniki to ponowny błąd w schemacie.
    W układzie IC401 - 27 nóżka, zamiast 1,18V jest 0V, reszta napięć zgodna, w układzie IC402 wszystkie napięcia zgodne.
    W układzie IC1201 - wszystkie napięcia zgodne.
    wkj napisał:
    Skoro nie wiadomo jakie są przekaźniki to po co pisanie ze niepotrzebna robota? Kompletnie nie rozumiem i nawet nie chce rozumieć takich postów.
    Przekaźniki są takie Amplituner Technics SA-DX850 Brak lewego kanału. Napięcie 0V na pin21 RSN310R36A
    Podobne do przekaźników z rodziny RM84 z Żarskiej firmy, Relpol na bank ma zalewane/nierozbieralne swoje przekaźniki. Czy te są rozbieralne? Wyczyścić nie zaszkodzi jak okażą się rozbieralne. Zastanawiam się, czy oprócz punktów lutowniczych w końcówkach mocy oraz " biorących udział w lewym kanale" nie poprawić też całej reszty na "obwodach głównych"?
  • REKLAMA
  • #13 16616295
    kris8888
    Poziom 41  
    wkj napisał:

Odpowiedź z cyklu fb "...nie wiem ale się wypowiem..." To ze kolega umie analizować dokumentację nie znaczy że może udzielać rad negujących doświadczenie innych w tym temacie.

Nie neguję niczyjego doświadczenia ale autor tematu wyraźnie napisał że brakowało też sygnału w jednym z kanałów w słuchawkach a jeden rzut oka na schemat od razu daje informację że problemem nie są tu przekaźniki. To właśnie dawanie takich porad trochę na pałę w stylu: "wymień przekaźniki" uważam za zbędne.
    Zresztą jak widać okazało się że przyczyna jest inna niż przekaźniki - zimne luty.

Kolego felkon, przekaźniki firmy NAIS w tym modelu nie są hermetyczne i są rozbieralne, ale nie ma sensu czyścić styków bo na niedługo to się sprawdzi, po czyszczeniu szybko się utlenią. Skoro masz już to na wierzchu to możesz profilaktycznie wymienić je na Relpola, koniecznie w wersji hermetycznej i będziesz miał spokój na lata. Tak zrobiłem np. w moim Denonie.
    felkon napisał:
    Tranzystory Q1701 i Q1702 miały przerwy na połączeniach lutowniczych widoczne okiem

Czy to rozwìązało problem? Chyba raczej nie bo Q1701 i Q1702 pracują w układzie zasilania całej płyty cyfrowej. Przerwy na nich powodowałyby brak sygnału we wszystkich kanałach.
    Odnośnie Q601 i Q602 to napięcia na schemacie są podane w sytuacji włączonych wyjść głośnikowych A ( B wyłączone) oraz głośnika centralnego. Twoje napięcia zmierzone wskazują że masz włączone wyjścia B a wyłączone A. Czyli tu wszystko jest ok. Jeśli nadal jeden kanał nie gra (również w słuchawkach) to musisz z schematem w ręku i podłączonym sygnałem na wejściu amplitunera prześledzić gdzie ten sygnał zanika. Przede wszystkim sprawdzić czy dochodzi do nóżek 21, 22 i 24 czyli wejścia IC601.
  • #14 16616674
    felkon
    Poziom 11  
    kris8888 napisał:
    Jeśli nadal jeden kanał nie gra (również w słuchawkach) to musisz z schematem w ręku i podłączonym sygnałem na wejściu amplitunera prześledzić gdzie ten sygnał zanika. Przede wszystkim sprawdzić czy dochodzi do nóżek 21, 22 i 24 czyli wejścia IC601.

Kolego kris8888, czy do sprawdzenia tego sygnału wystarczy sam multimetr, czy muszę się zaopatrzyć w analizator stanów logicznych?
  • Pomocny post
    #15 16616990
    kris8888
    Poziom 41  
    Nie jest potrzebny analizator ani nawet multimetr. Ja sobie radzę przy pomocy dowolnego źródła sygnału audio i słuchawki 32Ω podłączanej w odpowiednie, kolejne punkty toru sygnałowego poprzez kondensator separacyjny 1µF do 10µF. Na schemacie masz nawet dość dobrze oznaczoną drogę sygnału od wejścia aż do samego wyjścia. W słuchawce bez problemu usłyszysz gdzie jest przerwa w torze. Poziom głośności w czasie testu ustaw tak na połowę.
    Swoją drogą na podstawie zdjęcia jakie zamieściłeś (tego przez lupę) jestem zaskoczony tak kiepską jakością połączeń lutowanych w tym amplitunerze. Napisałeś że masz go przynajmniej 15 lat a wtedy chyba jeszcze nie stosowano lutowania bezołowiowego. Przyglądnij się jeszcze dobrze lutom na płytce analogowej na pewno coś jeszcze znajdziesz do poprawienia i być może nie będzie potrzebne dokładne testowanie całego toru sygnałowego.
    Czy brak sygnału w jednym kanale jest niezależny od wyboru wejścia (CD, tuner, itd.)?
  • #16 16627319
    felkon
    Poziom 11  
    kris8888 napisał:
    Nie jest potrzebny analizator ani nawet multimetr. Ja sobie radzę przy pomocy dowolnego źródła sygnału audio i słuchawki 32Ω podłączanej w odpowiednie, kolejne punkty toru sygnałowego poprzez kondensator separacyjny 1µF do 10µF.

Patent rewelacja, dzięki wielkie.
    Wczoraj w chwili wolnej przysiadłem do pomiarów,
    wydaje mi się, że uszkodzeniu uległ układ IC1402 na płytce cyfrowej - kontrola głośności - jest to układ scalony TC9482F.
    Nóżki 25 i 26 to kolejno wyjście i wejście kanału prawego. Nóżki 3 i 4 to kolejno wyjście i wejście kanału lewego.
    Po przyłożeniu końcówki probierczej do:

nóżki 25 - słychać głośno prawy kanał
    nóżki 26 - słychać cicho prawy kanał

nóżki 4 - słychać głośno lewy kanał
    nóżki 3 - nic nie słychać
  • Pomocny post
    #17 16638560
    kris8888
    Poziom 41  
    felkon napisał:

wydaje mi się, że uszkodzeniu uległ układ IC1402 na płytce cyfrowej - kontrola głośności - jest to układ scalony TC9482F.

Dość nietypowe i mało prawdopodobne uszkodzenie tym bardziej, że ten układ ma zarówno na wejściach jak i wyjściach kondensatory separujące. Sprawdź jeszcze dla pewności czy kondensator C14180 4,7µF nie ma jakiegoś zwarcia, ewentualnie wylutuj go na chwilę i zrób jeszcze raz test układu IC1402 czy przepuszcza sygnał.
    Zewrzej też na chwilę nóżki 3 i 4 tego układu i sprawdź czy brakujący kanał zagra. Tylko uważaj bo może zagrać na maksymalnej głośności, więc szczególna uwaga na uszy jeśli testujesz na słuchawkach. Teoretycznie jeśli reszta wzmacniacza jest sprawna to po dotknięciu nóżki 3 IC1402 powinien być słyszalny przydżwięk w lewym kanale nawet bez podawania jakiegokolwiek sygnału na wejście amplitunera.
    Rozumiem, że balans na pewno masz ustawiony na środek?
    Trochę mi to nie pasuje z uwagi na to co pisałeś wcześniej, że początkowo amplituner raz grał dobrze, a raz brakowało mu jednego kanału. Dopiero później kanał zamilkł na dobre.
    Układ typu TC9482F (pojedynczy tor w nim) jak się uszkadza to od razu na dobre, a nie że raz działa a raz nie.

Czy podstawowe napięcia (+14V, +5,6V, -27V, -14V) stabilizowane przez tranzystory Q701, Q706, Q707 i Q708 na płycie głównej mieszczą się w limitach podanych na schemacie? Czy w okolicy tych tranzystorów nie ma zimnych lutów. Napięcia +14V i -14V zasilają między innymi układ IC1402.
  • #18 16893561
    robo1973
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam !!!
    Mam podobny objaw. Na 22 i 23 nóżce IC601 RSN310R36A-P mam przydźwięk . Przekaźniki słychać na wyjściu z wzmacniacza jest bardzo cichy dźwięk z radio. Tak jakby było włączone wyciszanie
    Wyświetlacz normalnie reaguje Pokrętło do głośności zmienia zakres na wyświetlaczu.
    Załączoną mam opcję SPEAKERS Może to to Jak w tym modelu wyłączyć wyciszanie? Ai B mam aktywne

Po zwarciu 3 z 4 nóżką i 26 z 25 wzmacniacz gra na maxa

Wymieniłem TC9482F i nie gra nadal Ma ktoś pomysł ?
  • #19 16998832
    Mario 814
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam

Miałem kiedyś podobny problem. Dźwięk tracił się po pewnym czasie. Pomogła zwora od emitera Q1701 do zasilania IC1521 nóżka 8 ( na odwrotnej stronie laminatu ).
  • #20 17809632
    felkon
    Poziom 11  
    Przepraszam wszystkich zainteresowanych, że temat zamykam po tak długim czasie! Nie mam nic na swoją obronę!

Patent ze słuchawkami z podłączonym kondensatorem idealne się sprawdził!!!

Naprawa kosztowała około 30 groszy. Do wymiany był tylko jeden kondensator.

Jeszcze raz szczególne podziękowania dla Panów kris8888 oraz wkj.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Technics SA-DX850, który od pewnego czasu nieprawidłowo odtwarza dźwięk, grając tylko prawy kanał. Po włączeniu amplitunera, lewy kanał czasami działał, ale z czasem całkowicie zanikł. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie w układzie IC601, gdzie na pinie 21 występuje napięcie 0V. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie zimnych lutów, przekaźników oraz kondensatorów. Ostatecznie, po przeprowadzeniu pomiarów i wymianie kondensatora, problem został rozwiązany, a amplituner wrócił do prawidłowego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA