logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka samochodowa USB - Nie ładuje, tylko podtrzymuje

zbyszek100 04 Sie 2017 23:02 9690 10
REKLAMA
  • #1 16625694
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam, mam ładowarkę samochodową, 3x USB 2,4A. Do niej dopinam kabel długości 5m microusb, chcąc ładować smartfona. Na tym kablu niestety telefon nie jest ładowany, tylko podtrzymuje dany % naładowania baterii, apka od ładowania baterii pokazuje na tym kablu 270mA. Na krótszym i oryginalnym kablu, który dopinam do ładowarki samochodowej ładuje normalnie, apka pokazuje 1710mA. Teraz pytanie czy długość kabla microusb ma znaczenie, stąd nie ładuje, a tylko podtrzymuje, bo ma aż 5m? Czy po prostu kupiłem szmelc niskiej jakości i jak dołożę kilka złotych więcej to będzie ładować nawet takiej długości kabel? Mam taki długi kabel, ponieważ schowalem go w plastiki, żeby nie było widać,wychodzi zaraz koło uchwytu. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16625722
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Na ile mogę sobie maksymalnie pozwolić długości, aby ładowało? (wkurzają mnie wiszące kable w samochodzie)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16625736
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Poprawka, to jednak kabel 3m. Teraz zobaczyłem na aukcji. W opisie jest niby:
    Cytat:
    Materiał: PC, Miedz, Nylon

Zapłaciłem za niego 8 zł z przesyłką ;)
  • #6 16625743
    piwko
    Poziom 25  
    Ocena: 215
    zbyszek100 napisał:
    Poprawka, to jednak kabel 3m. Teraz zobaczyłem na aukcji. W opisie jest niby:
    Cytat:
    Materiał: PC, Miedz, Nylon

Zapłaciłem za niego 8 zł z przesyłką ;)

Tia, miedź. Przyłóż magnes , można się zdziwić . Też tak miałem, kabelek wyglądał na ori samsung.
  • #7 16625765
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Jutro to zrobię i zdam relacje. Mam nadzieję, że złapie przez nylon,nie chce go rozwalać.

Póki co zamawiam nowy kabel, myślicie, że firmie Esperanzie, Platinet można ufać? Tym razem kupie 2m.
  • #8 16625783
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Koledzy, co tu za różnica, z czego jest wykonany przewód - skoro nawet miedziany może mieć po prostu małą średnicę.
    Powiem szczerze kolegom, że zajmowałem się jakiś czas testowanie przewodów oraz zasilaczy microUSB na potrzeby zasilania Raspberry Pi 3 (pobór prądu max. 2,5 A, alarm o zbyt niskim napięciu przy 4,75 V). Wszystkie przewody USB-microUSB można sobie odpuścić, współdzielą one przestrzeń żył zasilania z żyłami danych., Większość zasilaczy różnych produkcji nie dawała sobie rady z zasileniem RPI z powodu zbyt cienkich przewodów w kablu - do tego stopnia, że któryś z zasilaczy dawał napięcie 5,4 V tylko po to, by mieć "zapas" - tak został skonstruowany, ale to dygresja. Oczywiście, testy spadku napięć prowadziłem na obciążeniu i amperomierzu+woltomierzu.

Jakiekolwiek łączenie zasilacza z przewodem USB (z żyłami danych) kończyło się sporym spadkiem napięcia na kablu. Mówimy tu o kablach max 1.8m,a kolega próbuje z 3-metrowym O.o.
    Jedyne dwa rozwiązania, jakie dobrze działały z Raspberry - to zasilacz polskiej firmy, jakiś przypadkowy Extreme z zintegrowanym przewodem (przeciąłem go - no, żyły dwie, piękne, miedziane) i zasilacz wtyczkowy K&M z odłączanymi przewodami microUSB (kabel bez funkcji komunikacji USB, tylko do zasilania).

Kolego, ma kolega trudną sprawę. Podanie jakiejkolwiek firmy jako dobrej nic nie da - bo może po prostu firma ta zainwestowała w filtry ferrytowe, grubszy izolator czy nawet ekranowanie - a mogła odpuścić sobie średnicę żył zasilających.

Jeśli umie kolega lutować - tu poleciłbym się wykazać - zakupić wtyki: USB, microUSB i odpowiednią ilość solidnego kabla dwu-żyłowego o jak najmniejszym AWG (i dobrej elastyczności).

Jeśli koniecznie chce kolega kupić gotowy przewód, to radzę sugerować się grubością zewnętrzną, nie ma pewności, że będzie przekładać się na grubość żył - ale szansa jest. Na pewno nie należy kupować przewodów flat.
  • #10 16627151
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Zapewne to głupie i trochę offtop, ale może najtaniej wyszło by wmontować do samochodu dodatkowe gniazdo zapalniczki, bliżej miejsca, w którym leży telefon?
  • #11 16627168
    michalek510
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Szukaj kabli Blitzwolf, Aukey, Nillkin. Tylko uważąj na allegro na podróbki ich

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ładowarką samochodową USB, która przy użyciu 5-metrowego kabla microUSB jedynie podtrzymuje poziom naładowania smartfona, zamiast go ładować. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że długość kabla ma znaczenie, a zbyt długi kabel może powodować spadki napięcia, co skutkuje niskim prądem ładowania. Sugerowane są również problemy z jakością kabla, który może być wykonany z materiałów niskiej jakości. Użytkownik planuje zakup nowego kabla, pytając o zaufane marki, takie jak Esperanza i Platinet, oraz rekomendacje dotyczące kabli Blitzwolf, Aukey i Nillkin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA