logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik MCOHome - MH-S314 (włacznik ścienny z zwave) - instalacja schodowa

halo6 08 Sie 2017 16:43 2307 2
REKLAMA
  • #1 16631451
    halo6
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

Chciałbym trochę unowocześnić instalację elektryczną oraz dodać jej trochę kontroli zdalnej. Znalazłem takie fajnie urządzenie, które mogło by zastąpić klasyczny włącznik światła. Wygłada ładnie oraz dodatkowo wspiera Z-wave. Jedyny jaki problem widzę to brak dedykowanego podłączenia pod instalację schodową. Zakładam, że na górze i na dole wymieniam klasyczne włączniki na rozwiązanie MCOHome.

Pytanie, czy to jest "robialne" z wykorzystaniem tylko tych urządzeń MCO czy muszę coś dokładać ?

Mam klasyczną instalacja schodową złożoną z dwóch włączników oraz dedykowany 4-żyłowy kabel pomiędzy starymi włącznikami.
    Dodatkowo pełny dostęp do instalacji elektrycznej, tylko pomysłów brak.....

Dodam tylko, rozwiązanie MCOHome, to nie jest dodatkowy moduł jak to ma Fibaro, tylko zintegrowane Zwave z włącznikiem.

Proszę o pomoc w temacie, jak to to podłączyć.
  • REKLAMA
  • #2 16652892
    halo6
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    halo6 napisał:
    Witam,

Chciałbym trochę unowocześnić instalację elektryczną oraz dodać jej trochę kontroli zdalnej. Znalazłem takie fajnie urządzenie, które mogło by zastąpić klasyczny włącznik światła. Wygłada ładnie oraz dodatkowo wspiera Z-wave. Jedyny jaki problem widzę to brak dedykowanego podłączenia pod instalację schodową. Zakładam, że na górze i na dole wymieniam klasyczne włączniki na rozwiązanie MCOHome.

Pytanie, czy to jest "robialne" z wykorzystaniem tylko tych urządzeń MCO czy muszę coś dokładać ?

Mam klasyczną instalacja schodową złożoną z dwóch włączników oraz dedykowany 4-żyłowy kabel pomiędzy starymi włącznikami.

Dodam tylko, rozwiązanie MCOHome, to nie jest dodatkowy moduł jak to ma Fibaro, tylko zintegrowane Zwave z włącznikiem.

Jakieś podpowiedzi??
    Nie chciałbym inwestować w poszczególne moduły dopuszkowe do każdego punktu świetlnego, bo stracę majątek...To jest idealne rozwiązanie tylko nie mam pojęcia jak to podłączyć aby uzyskać funkcję wyłącznika schodowego.

Dodano po 2 [minuty]:

halo6 napisał:
    halo6 napisał:
    Witam,

Jakieś podpowiedzi??
    Nie chciałbym inwestować w poszczególne moduły dopuszkowe do każdego punktu świetlnego, bo stracę majątek...To jest idealne rozwiązanie tylko nie mam pojęcia jak to podłączyć aby uzyskać funkcję wyłącznika schodowego.

Oryginalne podłączenie jest jak poniżej zgodnie z intstrukcją z MCO.

Włącznik MCOHome - MH-S314 (włacznik ścienny z zwave) - instalacja schodowa
  • #3 16653098
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Pod wyjścia tego modułu można podłączyć cewki dodatkowych przekaźników (1P/ 230Vac); wykorzystać ich styki jak klasyczny przełącznik/punkt oświetlenia schodowego.
REKLAMA