Witam. Chciałbym się zapytać, czy da się zamienić kondensator zmienny w obwodzie LC do anteny.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammd37 napisał:Masz gotowy układ, czy tez startujesz od początku?Chcę zrobić radio AM. Nie wiem na co zamienić, chodzi mi o to, żeby nie był potrzebny kondensator zmienny.
wojtek 9007 napisał:kondensator stały razem z trymerem
cyann napisał:dioda pojemnościowa
trymer01 napisał:Młody jesteś to nie pamiętasz pewnie radyjek z Unitry z pamięcią również na AM.Koledzy, zastanówcie się co piszecie.
Trymer, podobnie jak warikap to zmiana pojemności rzędu 20-30pF, a tu (do AM) potrzeba kilkaset pF...
Freddy napisał:Młody jesteś
trymer01 napisał:warikap to zmiana pojemności rzędu 20-30pF, a tu (do AM) potrzeba kilkaset pF...
trymer01 napisał:BB130 - to teraz niech kolega wskaże, gdzie kupić ten zabytek.
trymer01 napisał:Obawiam się, że ja mam więcej lat praktyki, niż Ty lat życiaMyślę, że gdy ja używałem BB104 i BB105 to kolega jeszcze kciuk ze smoczkiem mylił.
cyann napisał:BB130 za dużo nie ma, ale jeszcze np tu Link można dostać.
Ja bym natomiast zaproponował np. BB112
Freddy napisał:Obawiam się, że ja mam więcej lat praktyki, niż Ty lat życia
cirrostrato napisał:Niby dlaczego, przy warikapie o zakresie zmian pojemności od ok.20pF do ponad 500pF - spokojnie uzyskasz.w prosty sposób, pełnego pokrycia zakresów AM
cirrostrato napisał:P.cz jest nastrojona raz, więc żaden problem.typowo obwody pcz w odbiornikach też były strojone rdzeniem
md37 napisał:Temat dotyczy tego czy można, BEZ KONDENSATORA ZMIENNEGO/WARIKAPU, DOSTROIĆ OBWÓD LC, dodatkowo proponowanie koledze, który ma może problem ze zdobyciem kondensatora zmiennego, stosowania warikapu (jak on to zasili, nie zastanowiło to ciebie) jest co najmniej oryginalne.Ale chodzi o to, czy można sterować tym układem za pomocą cewki
cirrostrato napisał:Temat dotyczy tego czy można, BEZ KONDENSATORA ZMIENNEGO/WARIKAPU, DOSTROIĆ OBWÓD LC
md37 napisał:czy da się zamienić kondensator zmienny w obwodzie LC do anteny.
md37 napisał:Chcę zrobić radio AM. Nie wiem na co zamienić, chodzi mi o to, żeby nie był potrzebny kondensator zmienny.
md37 napisał:Ale chodzi o to, czy można sterować tym układem za pomocą cewki
md37 napisał:Oczywiście, że można.Ale chodzi o to, czy można sterować tym układem za pomocą cewki