logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować składaną cewkę ramową 1x1m do wykrywacza z rur kanalizacyjnych?

gedwey 09 Sie 2017 16:22 903 10
  • #1 16633197
    gedwey
    Poziom 6  
    Ocena: 35
    Witam chce zrobić cewkę do wykrywacza,. Ma byc to cewka ramowa 1x1m i chce uzyć do tego małych rur do kanalizacji i kolanek ale problem w tym jak puścić drut nawojowy zeby ją składać i żeby mi ten drut nie pękł przy wielokrotnym składaniu. A moze da się ten drut zastąpic na jakis kabel ?
  • #2 16633204
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    gedwey napisał:
    moze da się ten drut zastąpic na jakis kabel ?
    Nie da się, nie kombinuj, tylko zrób cewkę z prawdziwego zdarzenia, tak jak masz opisane w dokumentacji.
  • #4 16633615
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    Witaj.
    Złożyłem jabla jakieś 2 lata temu i testowałem go na różne sposoby.
    Jedną z cewek nawinąłem ze skrętki komputerowej. Długość była taka, że miała rezystancję około 1 Ohm.
    Zwinąłem na łokciu tak jak linę. W trzech miejscach złapałem drutem żeby się nie rozleciała. Zwoje luźne, kształt powiedzmy elipsa a zasięg zadowalający. Jednak im dokładniej wykonasz cewkę tym zwiększy się zasięg pomijając oczywiście jej rozmiar.
    Co do zasilania.
    Do zestrojenia cewki musisz postąpić zuodnie z instrukcją i użyć baterii 9 v. Potem daj sobie z nią spokój. Długo nie pociągnie.
    Teraz ciekawostka:
    Telefonowałem do konstruktora jabla i powiedział on , że układ bez szkody dla niego i bez ŻADNYCH przeróbek można zasilać napięciem do 14 v. Ja stosuję ogniwa 18650 odzyskane z baterii laptopa 3 sztuki szeregowo i wpakowane do fabrycznej obudowy. Są lżejsze od aku.
    Kombinuj.
    Głębokich dołków życzę.
    Pozdrawiam.
  • #6 16633934
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Kilka wypadów spokojnie obskoczysz choć to prądożerne urządzenie jest. U mnie po kilku wykopkach wykrywacz z bateriami przeleżał w garażu całą zimę i na wiosnę był jeszcze całkiem żywy.
    Wogóle jak coś chcę zasilać, szczególnie mobilnego to staram się używać właśnie tych ogniw. Zasilają mi np cewkę Tesli - taką miałem fantazję. Ich wydajność prądowa jest zadowalająca.
    Pozyskuję je z serwisów komputerowych. Albo w baterii laptopa uwalona jest elektronika albo para ogniw, w najgorszym przypadku z baterii masz 4 sztuki.
    W sklepie typu " chińczyk" poszukaj latarki albo czegoś innego na takie ogniwa i będziesz miał ładowarkę. Spotkałem też podwójną ładowarkę luzem za 20 PLN.
    Możesz też uruchomić szukajkę w necie i kurier przynosi do domu.
  • #7 16635049
    gedwey
    Poziom 6  
    Radiokiller napisał:
    Kilka wypadów spokojnie obskoczysz choć to prądożerne urządzenie jest. U mnie po kilku wykopkach wykrywacz z bateriami przeleżał w garażu całą zimę i na wiosnę był jeszcze całkiem żywy.
    Wogóle jak coś chcę zasilać, szczególnie mobilnego to staram się używać właśnie tych ogniw. Zasilają mi np cewkę Tesli - taką miałem fantazję. Ich wydajność prądowa jest zadowalająca.
    Pozyskuję je z serwisów komputerowych. Albo w baterii laptopa uwalona jest elektronika albo para ogniw, w najgorszym przypadku z baterii masz 4 sztuki.
    W sklepie typu " chińczyk" poszukaj latarki albo czegoś innego na takie ogniwa i będziesz miał ładowarkę. Spotkałem też podwójną ładowarkę luzem za 20 PLN.
    Możesz też uruchomić szukajkę w necie i kurier przynosi do domu.

A jak wezme jakąs stara baterie do laptopa która trzyma ledwo 30 minut ? to beda dobre te baterie chyba potrzyma kilka dni wykrywacz bo watpie zeby bral wiecej produ niż laptop
  • #8 16635057
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Przeczytaj jeszcze raz a dowiesz się ile ogniw będzie pełnowartościowych. Zmierz sobie miernikiem. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
    Poczytaj ogólnie w necie o 18650
  • #9 16635061
    gedwey
    Poziom 6  
    Radiokiller napisał:
    Przeczytaj jeszcze raz a dowiesz się ile ogniw będzie pełnowartościowych. Zmierz sobie miernikiem. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
    Poczytaj ogólnie w necie o 18650

no dobra wujek moj jest elektro technikiem to mi pomoze to zrobic
  • #10 16635086
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Jestem przekonany, że Będziesz zadawolony z tego rozwiązania.
    Niektóre z moich ogniw pochodzą z wogóle nie działających baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować składaną cewkę ramową 1x1m do wykrywacza metali, wykorzystując rury kanalizacyjne. Zastanawia się nad sposobem nawinięcia drutu, aby uniknąć jego pękania przy składaniu, oraz nad możliwością użycia kabla zamiast drutu nawojowego. Odpowiedzi sugerują, aby nie kombinować i wykonać cewkę zgodnie z dokumentacją. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zasilaniem wykrywacza, polecając ogniwa 18650 z baterii laptopów jako alternatywę dla baterii 9V, które są mniej wydajne. Wskazują również na konieczność przetestowania ogniw, aby upewnić się, że są pełnowartościowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA