logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2.2 TD 96 - brak zasilania na presostacie klimatyzacji

djbingo 03 Sie 2005 11:29 1979 7
REKLAMA
  • #1 1702656
    djbingo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z klimą w tym aucie. Sterownik nie załącza sprężarki. Jest ciśnienie w układzie, presostat jest sprawny. Gdy podepnę ją na krótko to sie włącza i działa. raczej wykluczam sterownik bo podstawiłem drugi i to samo. nie ma 12v ze sterownika na presostat. Dmuchawa sprawna jest regulacja obrotów. Proszę o radę co jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 1706579
    djbingo
    Poziom 12  
    Czy naprawde nikt nie ma jakiegos pomysłu na ta klimę? Proszę o jakąś małą sugestię może coś pominąłem przy sprawdzaniu.
  • REKLAMA
  • #3 1706842
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    w manualnej na presostat HP idzie zasilanie z bazpiecznika F1 ciągle, oraz ze sterownika pin 14A przez presostat LP na sprzegło mam schematy ale niemam skanera chyba że listem lub zdjęcie email
  • REKLAMA
  • #4 1707162
    djbingo
    Poziom 12  
    jest to klimatronik, schematy mam. brak dalszej koncepcji sprawdze jeszcze czujniki temperatury.
  • #5 1707566
    SP7SEC
    Poziom 29  
    ja taki sterownik otwirałem niedawno na wyjściu do sprzęgła jest BTS sterowany jakimś śmiesznym układem i on był uszkodzony wstawiłem inny inwertar iposzło....próbowałeś się z nim połączyć przez diagnose ,bo w audi są przypadki że niechce się włączyć po napełnieniu ,wejście do sterownika powoduje odblokowanie ,niewiem dlaczego się tak dzieje odkryłem to przez przypadek(niebyło żadnych błędów)
  • REKLAMA
  • #6 1708302
    djbingo
    Poziom 12  
    Ten BTS jest sterowany z układu smd ale on dostaje tylko 5V gdy jest mniej to ma awarie sciągnąłem PDF'y do tych scalaków główne sterowanie włączaniem tego btsa jest z procesora motoroli. czym zrobić diagnoze klimy? mam euroscan i ELM .
  • #7 1709535
    SP7SEC
    Poziom 29  
    w tych pdf jest jakiś błąd lub coś nietak bo oni piszą że prąd chyba 5mA i 5 V ale tym prądem nieda się wysterować ja połączyłem 4 bramki i dopiero poszło podaj nr tel a ja podejdę do garażu zobaczę co jesr w
    KTS

Dodano po 28 [minuty]:

w KTS widnieje że klima jest w diagnozie i jest test elementów wykonawczych, może podjedż do jakiegoś warsztatu niech zobaczy
  • #8 1819395
    Krakulec
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    djbingo a wiesz moze gdzie sa wszystkie czujniki temperatury ??? Od klimatronika bo mi co jakis czas zapala sie SERVICE . Klima była czyszczona i napełaniana Masz moze GG ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Laguna 2.2 TD z 1996 roku występuje problem z brakiem zasilania 12V na presostacie klimatyzacji, przez co sterownik nie załącza sprężarki mimo prawidłowego ciśnienia i sprawnego presostatu. Podłączenie presostatu bezpośrednio powoduje uruchomienie sprężarki, a wymiana sterownika nie rozwiązała problemu. W układzie klimatronik zasilanie presostatu HP pochodzi z bezpiecznika F1 oraz ze sterownika (pin 14A) przez presostat LP do sprzęgła. Wskazano na możliwą usterkę układu BTS sterującego wyjściem do sprzęgła, który jest kontrolowany przez procesor Motorola i wymaga diagnostyki. Diagnostyka klimatyzacji może być wykonana za pomocą narzędzi takich jak Euroscan, ELM lub KTS, który umożliwia test elementów wykonawczych. Dodatkowo poruszono temat lokalizacji czujników temperatury w systemie klimatronik, które mogą powodować zapalanie się komunikatu SERVICE. Schematy elektryczne i dokumentacja PDF do układów BTS są dostępne, jednak wymagają dokładnej analizy i ewentualnej naprawy układu sterowania sprzęgłem sprężarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA