logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Elektronika WS 1024 przerobić na wzmacniacz radiowęzłowy

cjjack 03 Sie 2005 16:26 3233 12
REKLAMA
  • #1 1703441
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Hej !!
    Mam takie pytanko jak u góry. Wiem że jest potrzebny transwoframot wyjściowy, ale jaki i jak go obliczyć i jak go podłączyć to nie wiem !?!?
    pomóżcie mi, proszę ?? !!
    Z góry dziękuję za wszystkie posty !!
  • REKLAMA
  • #2 1703453
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Najlepiej było by takie trafa z starego Forte, są po nawijane, nie wiem, co to za wzmacniacz, ale stopień prądowy musiałby być porządny. Skocz na Allegro, takie forte, to powinieneś dostać taniej jak te same trafa.
    Pozdrawiam
  • #3 1703462
    cjjack
    Poziom 15  
    tezn wzm ma 120W mocy i pracuje przy odc od 8 do 130 om ( No tak pisze z tyłu)......
  • REKLAMA
  • #4 1703466
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To otwórz go i zobacz, bo być może on jest radiowęzłowy, zobacz ile ma traf.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1703472
    cjjack
    Poziom 15  
    Ma jeden transformator zasilający, ale ma dużo miejsca tak jakby coś tam miało być. Może wyższy model jest na radiowęzło.....
  • #6 1704622
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    orginalne trafo roadiowęzłowe od forte 201 nazywa sie k211 ( takie śmieszny klocek niski karkas bardzo ) ja takie sprawne za 8 zł kupiłem

nie wiem dokładnie ale skoro ma 120 wat mocy to trzeba by rdzeń 120 wat mocy i uzwojenie pierwotne nawijać jak w sieciowym tylko żę na max nap wyjściowe wzmaka (przy 120watach ok 20v) na prąd znamionowy ok 5A natomiast wtóne na nap 100 v czy tam 120 nie wiem ile dokładnie ma linia radiowęzłowa i prąd znamionowy 1A

ale nie ręcze że to co napisałem jest dobre najlepiej pójśc na gotowca brać to k211 i tyle chyba :P:
  • REKLAMA
  • #7 1708677
    cjjack
    Poziom 15  
    Witam !!
    Tak czytam co "michal a" napisał i cos tu nie kumam... Piszesz że przy 120W jest 20v, a ten wzmacniacz jest wysoko napięciowy, końcówki są zasilane nap 63 albo 48v i to przy około 6A. To uzwojenia na moje nie będą nawinięte tak jak to napisałeś. A instalacja pod którą chce go podpiąć to ma 110v (czyli standardowo). A szukając jakiegos schematu, widziałem że do transforamtora wyjsciowego jakieś napięcie było dołączane z zasilacza. czy to też tak ma byś, czy nie zawsze to tak jest ????
    Pozdr

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za pomyłkę w nicku "Micho a", przypadkiem mi się napisało "michu a".... jeszcze raz przepraszam.....
  • #8 1708839
    micho a
    Poziom 35  
    powiem ci tak ja nigdy nie budowałem lini radiowęzłowej ale rozbebeszałem mnóstwo wzmacniaczy do weżla ( forte 101s 201 s akord 41c moderato 401 itd)

żadnego napięcia zasilania di tegpo trafa !! trafo radiowęzłowe jest podłaczone TYLKO I WYŁACZNIE POD WYYJŚCIE WZMACNIACZA!!
    no i co z tego że jest zasilany 63v ??? przecież tyle nigdy nie bedzie na wyjściu tego wzmacniacza ??tam bedzie maxymalnie jak pisałem ok 20v wartości skutecznej napięcia czyli muzyka

zadaniem trafa radiowęzłowego jest to napięcie podnieśc w ten sposób że przy maksymalnej mocy wzmaka w na wyjściu trafa bedzie 120 czy tasm 110v ( na polkatach wszystkic jest linia 30v i 120v nie ma 110 no ale może u ciebie jest )

stąd liczymy to trafo jak zwykłe sieciowe z tym że uzw pierwotne liczymy na 20v bo tyle tam jest maksymalnie a wtórne na 110v bo tytle ma być przy 20v na pierwotnym .......... reszta to analogia jak w sieciówkach liczymy prądy przekroje przewodów i nawijamy......

ja nigdy nie spotkałem sie z dołaczaniem trafa do napięcia zasilania zawsze tylko do wyjścia wzmacniacza ( czasem jeszcze duży kondensator w szereg żęby przed stałtm napiciem trafo zabezpieczyć
  • #9 1708892
    cjjack
    Poziom 15  
    Ja szperając po produktach tylko widziałem max 110v, bo to jest standard ta dzisiajsze czasy chyba, np www.dexon.pl tam są na 110V i własnie z tamtąd bede brał głosniki do linii radiowezłowych.
  • #10 1709865
    micho a
    Poziom 35  
    to może 110v mniejsza o to rób wszystko tak jak opisałem tylko na 110v na prawde jestem prawie pewny że tak sie trafa wykonuje ......... bo jak innaczej przecież op to chodzi żeby podnieśc napięcie z praktyki wiadomo że rdzeń musi przenieść cała mnoc wzmacniacza
  • #11 1709981
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Mała uwaga - Transformatorów głośnikowych NIE oblicza się tak samo jak sieciowych. Transformator głośnikowy pracuje w zupełnie innych warunkach niż sieciowy i w związku z tym musi być zupełnie inaczej wykonany. W grę wchodzi dużo szersze pasmo przzenoszonych częstotliwości przy jednocześnie rozsądnych zniekształceniach. Dla uzyskania dobrego przenoszenia niskich tonów, uzwojenia muszą mieć większą liczbę zwojów, aby główna indukcyjność uzwojenia pierwotnego była wystarczająca. Są do obliczania tego odpowiednie wzory. Sam sposób nawijania też jest inny. Należy pamiętać również, że taki transformator musi móc przenieść sygnał w jakimś założonym akustycznym paśmie przenoszenia, a nie tylko 50Hz - a więc rdzeń musi być większy, żeby nie ulegał zbyt szybko nasyceniu.
  • #12 1710537
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Z reguły w instalacjach radiowęzłowych stosuje się głośniki z małymi trafami podłączonymi do głośnika i uzwojenia pierwotne trafa są włączone równolegle w sieć.Nie ma wtedy problemu z dopasowaniem impedancji,bo można podłączyć sporą ilość takich głośników a wzamk powinien mieć na wyjściu trafo podwyższające na 110V.Mam kilka takich traf,wymontowanych z głośników sufitowych i napisz ile ich potrzeba to mogę tanio sprzedać.Pozdrawiam,Zygmunt.
  • #13 1711230
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jakoś nigdy nie widziałem, coby wzmacniacz radiowęzłowy miał wyjście 110V...
    100, 70 lub 75, 50, 30 to i owszem... Małe (20W) brzezińskie trafoczki glośnikowe TGR mają odczepy 100 i 120V z jednej a 8ohm z drugiej.
    Ale wartości 110V to jakoś nie spotkałem :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki wzmacniacza Elektronika WS 1024 na wzmacniacz radiowęzłowy, ze szczególnym uwzględnieniem doboru i obliczenia transformatora wyjściowego. Wzmacniacz ma moc około 120W i pracuje przy impedancji 8–130 Ω, zasilany napięciem 48–63V przy prądzie około 6A. Transformator radiowęzłowy powinien podnieść napięcie wyjściowe wzmacniacza do standardowego napięcia linii radiowęzłowej, zwykle 100V lub 110V, choć w praktyce spotyka się też inne wartości (np. 70V, 75V, 50V, 30V). Transformator taki różni się od sieciowego, musi mieć większą indukcyjność uzwojenia pierwotnego, odpowiedni rdzeń i być zaprojektowany do przenoszenia szerokiego pasma częstotliwości z minimalnymi zniekształceniami. Zaleca się użycie gotowych transformatorów radiowęzłowych, np. typu K211 z wzmacniaczy Forte 201, które są dostępne na rynku. Uzwojenie pierwotne transformatora powinno być dostosowane do maksymalnego napięcia wyjściowego wzmacniacza (około 20V RMS), a wtórne do napięcia linii (około 110V). W instalacjach radiowęzłowych głośniki często mają własne małe transformatory, a ich uzwojenia pierwotne łączone są równolegle w sieć. Nie stosuje się dodatkowego napięcia zasilającego do transformatora wyjściowego. Warto zwrócić uwagę, że transformator głośnikowy musi być odpowiednio zaprojektowany, aby uniknąć nasycenia rdzenia i zapewnić dobre przenoszenie niskich tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA