logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Huawei B593 u-12 z kartą Orange

Marcin Kawa 20 Sie 2017 12:55 10878 4
REKLAMA
  • #1 16651170
    Marcin Kawa
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, dołączę się do wątku bo właśnie kupiłem ten route, Huawei B593 u-12 i:
    czy jest jakiś pomysł dlaczego po włożeniu karty od plusa działa bez problemu, choć słaby zasięg ale po włożeniu karty Orange nie może nawiązać połączenia ? miga na zielono ta lampka a po chwili świeci na czerwono (czyli nie nawiązał połączenia z siecią) mimo że ma 3 kreski czyli lepiej niż z simkartą Plusa. Może ma jednak simlocka na orange (mimo, że sprzedawca na allegro zapewnia że simlocka nie ma) ?
    Czy ktoś z innych kupujących ten router ma podobny problemem ?

Dodam, że obie karty włożyłem to swojej komórki internet śmigła - mimo, że nie mam LTE w komórce to działało. W routerze ta nowa karta Orange, z tej promocji 100 giga za free na miesiąc jeśli zarejestrujesz adres - karta z Plusa ma już kilka lat czy to może robić różnicę ? Nie wydaję Mi się ale może coś zmienili :/
    any ideas ? please .

Moderowany przez jimasek:

Wydzieliłem jako nowy wątek - proszę nie zaśmiecać starych tematów.

• REKLAMA
  • #2 16651226
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Pytaj handlarza tym demobilem z T-Mobile na Allegro, za coś końcu bierze pieniądze. Moją opinię na ich temat znasz. Postaraj się o telefon LTE i pokaż screena z telefonu LTE z aplikacją Network Cell Info z kartą Orange. Pokaże parametry sygnału i dane BTS-a. Test w domu w miejscu routera i na zewnątrz? Jaka to lokalizacja ? To że działa 3G Orange na telefonie nie oznacza że tak samo będzie z LTE. Na BTS-ie Przemków, Wysoka 58 nie ma potwierdzonego LTE800 Orange. Działa natomiast 3G z UMTS900NetWorks. Tak samo na BTS-ie Wilkocin. Jaka technologię wymusiłeś na tym B593, robiłeś testy 3G Orange? APN dla Plusa i Orange jest taki sam czyli internet i taki powinien być ustawiony na B593 niezależnie czy to 3G czy LTE. Pokaż tez screena z telefonu na 3G z Network Cell Info.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16652108
    Marcin Kawa
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    To że działa 3G Orange na telefonie nie oznacza że tak samo będzie z LTE

No właśnie chodzi o to, że nawet 3G nie działa na routerze - w ogóle nie ma połączenia/zalogowania się do sieci (bo to oznacza świecenie się czerwonej lampki).
    A skoro na telefonie się łączy t ona routerze też powinno. Tam gdzie była opcje do wyboru "Auto" albo Tylko LTE" albo "Tylko 3G" to sprawdziłem każdą po kolei i nic :/
    Testów na zewnątrz nie robiłem bo w domu mam zasięg (w plusie i orange ).

Testy z Network Cell Info zrobię jak znowu będę na miejscu - na razie Mnie tam nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 16653230
    prosiak22
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    a ja strzelam że jest to wina APNu

dla orange jest jednak z hasłem
    Apn internet
    • Nazwa użytkownika: internet
    • Hasło: internet
    • Uwierzytelnianie: normalne

:)

Jeśli nie łączy Ci się z plusem to nie ma on simlocka bo to przecież z router z Tmobile.
  • #5 16697673
    Marcin Kawa
    Poziom 11  
    prosiak22 napisał:
    Apn internet
    • Nazwa użytkownika: internet
    • Hasło: internet
    • Uwierzytelnianie: normalne

Dokładnie tak dałem, z tą różnicą że za hasło dałem to wydrukowane na tylnej stronie routera - i DZIAŁA.
    Takie ustawienie APN wystarczyło.
REKLAMA