logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 1.6 hdi - kłopot z ustawieniem rozrządu .

majki891 21 Sie 2017 01:54 25539 5
REKLAMA
  • #1 16653768
    majki891
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam kolegów ,
    Mam kłopot z silnikiem 1.6 hdi , a mianowicie :
    Zakupiłem silnik który nie miał paska rozrządu i zdjęte było koło pasowe wraz z tarczą magnetyczną .
    Ustawić pompę paliwa i wałek rozrządu zrobiłem tylko pytanie , jak ustawić wał i tarczę magnetyczną , zakupiłem nowy zestaw . Czy jest na to jakiś sposób ???
    Bardzo proszę o porady , ewentualnie zdjęcia .
    Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16653775
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Przecież tam powinien być klin więc nie ma opcji by założyć koło inaczej na wał.
    Koło ma tylko jeden okrągły otwór. Otwór ma być na godzinie 12 i przez niego wkładasz blokadę 5mm w która w chodzi w obudowę pompy oleju. Klina na wale jest wtedy chyba na godzinie 3.
    Zobacz tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=iuOECxVYlAU
  • REKLAMA
  • #3 16654250
    majki891
    Poziom 10  
    No właśnie jest problem bo pierścień magnetyczny prawdopodobnie był przedstawiony gdyż ponad 40 obrotów wału kolejowego i brak możliwości zestrojona z otworem centrujacym wałka rozrządu.

Dodano po 1 [minuty]:

Następnie sprawdziłem czy ten pierścień jest sciagalnu i szczerze powiem że spadł sam pod naporem palców.
  • REKLAMA
  • #4 16654394
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Zaryzykowałbym stwierdzeniem że masz uszkodzone to koło. Jak on ma się niby trzymać skoro śruba dociska tylko koło?
    Daj zdjęcie po tym jak to się rozpadło na części.
  • REKLAMA
  • #5 16654454
    majki891
    Poziom 10  
    Ok, przypuszczam że powinno być zaprasowane na gorąco ale niewiadomo kto co z tym robił wcześniej .
  • #6 18898835
    orzech_swin
    Poziom 2  
    Jak sobie poradziłeś mam ten sam problem, koło na klinie i przekręcę tylko o 3/4 obrotu po ustawieniu na blokady
REKLAMA