logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie

sniperghost13579 23 Sie 2017 10:58 2649 20
REKLAMA
  • #1 16658369
    sniperghost13579
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam.Chciałbym w najbliższym czasie zamontować w domu internet Lte , stąd moje pytanie jaka będzie najlepsza antena(chce zamontować ją na kominie) i router ,dodam ,że mieszkam na wsi .Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16658517
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    Czy ty jesteś poważny ? Co mnie interesuje gdzie ty zamontujesz antenę jak nie podałeś miejscowości ani operatora, z którego chcesz korzystać. Wsi w Polsce są tysiące, tak trudno podać jej nazwę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16658544
    Kromsoon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    matek451 napisał:
    Czy ty jesteś poważny ? Co mnie interesuje gdzie ty zamontujesz antenę jak nie podałeś miejscowości ani operatora, z którego chcesz korzystać. Wsi w Polsce są tysiące, tak trudno podać jej nazwę?

Informacja o tym, że mieszka na wsi ma na celu przekazanie, że z zasięgiem nie będzie tak łatwo. Jaki operator? Nie napisał to pewnie jeszcze się zastanawia tak? Zadaje normalne pytanie a ty wyskakujesz z tzw. "pyskiem" czy on jest poważny bo nie podał Ci gdzie mieszka....

Mieszkając na wsi musisz na stronie operatora gdzie zamierzasz zamówić internet sprawdzić czy jesteś w zasięgu sieci LTE, inaczej będziesz miał problem z prędkością. Antenę i router możesz zakupić o operatora, a jeśli chcesz inne niż te oferowane przez niego to może kolego matek451 jako "specjalista" podpowie Ci przy zakupie.
  • #4 16662133
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    Kolega @matek451 jest konkretnym fachowcem w tej dziedzinie ale faktycznie powinien troszkę przystopować z takimi wyskokami do użytkowników bo nie każdy jest alfą i omegą, nie musi wiedzieć jakie podać informacje przy pisaniu posta i normalne jest, że po rejestracji na forum nie wie od razu jak się po nim poruszać.
  • REKLAMA
  • #5 16662372
    matek451
    Poziom 43  
    Sformułowanie podstawowych informacji, niezbędnych do uzyskania pomocy nie wymaga wielkiej wiedzy,trzeba być alfą i omegą aby podać lokalizację i operatora ?Zanim zada się pytanie wystarczy poczytać podobne tematy na forum , których jest tysiące tak jak moich odpowiedzi. Według Panów niedługo będę musiał najpierw przepraszać a potem błagać aby autor tematu łaskawie podał konkretne dane. Jakoś nikt z was nie zauważa że ja tutaj pomagam non profit a dzięki tym poradom użytkownicy unikają nieprawidłowych wyborów i problemów. 95% ofert, sprzętu anten na rynku to śmieci a sprzedawcy wciskają kit aż miło. To w ich interesie jest współpraca z udzielającym pomocy. Tematy sformułowane jak ten powinny trafić do kosza bo nie sposób na nie merytorycznie odpowiedzieć. Zresztą widać że autor tak naprawdę nie potrzebuje żadnej pomocy bo nie raczy się interesować własnym tematem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16662546
    sebap
    Poziom 41  
    matek451 napisał:
    Według Panów niedługo będę musiał najpierw przepraszać a potem błagać aby autor tematu łaskawie podał konkretne dane.

Demonizujesz.
    matek451 napisał:
    Jakoś nikt z was nie zauważa że ja tutaj pomagam non profit a dzięki tym poradom użytkownicy unikają nieprawidłowych wyborów i problemów. 95% ofert, sprzętu anten na rynku to śmieci a sprzedawcy wciskają kit aż miło.

Przypuszczam, że mnóstwo ludzi zauważa, ja na pewno. Twoja wiedza w tym temacie jest bezdyskusyjna.
    matek451 napisał:
    Tematy sformułowane jak ten powinny trafić do kosza bo nie sposób na nie merytorycznie odpowiedzieć.

Zgadzam się.
    matek451 napisał:
    Zresztą widać że autor tak naprawdę nie potrzebuje żadnej pomocy bo nie raczy się interesować własnym tematem.

Tak robi większość, którzy wchodzą tutaj po szybką pomoc.
    Pisząc swój poprzedni post nie miałem na myśli tego, konkretnego tematu czy użytkownika.
    Chciałem przez to powiedzieć, że nie zawsze musisz być tak ostry, kolego matek451.
    Pozdrawiam.
  • #7 16662567
    matek451
    Poziom 43  
    Ja z reguły tak reaguję ale później i tak staram się pomóc. Ot taka stara szkoła, wyniesione z dawnych czasów. Najwięcej wyniosłem od nauczycieli którzy z pozoru byli srodzy ale potrafili nauczyć jak mało kto. Dzisiaj króluje bezstresowe podejście do ucznia i efekty znane są wszystkim. A profesjonalne rozwiązanie wymaga rzetelnego podejścia do problemu i konkretnych danych. Szybko nie da się tego zrobić. Taką 'pomoc" oferują konsultanci operatorów i wszelkiej maści handlarze złomem, którzy wcisną każdy kit aby tylko sprzedać i zainkasować kasę. Specjalistyczne Fora uczą jak się przed tym ochronić ale aby pomoc była skuteczna pytający muszą włożyć choć minimalny wkład własny. To tyle w ramach OT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 16669302
    sniperghost13579
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Nie mam jeszcze wybranego konkretnie operatora z którego będę korzystał ,chce po prostu aby ktoś kto się lepiej zna w tym temacie podpowiedział mi jaką antenę i router najlepiej wybrać aby była jak najlepsza moc sygnału i prędkość internetu ,gdyż w internecie jest wiele różnych anten z czego większość to chińskie podróbki które do niczego się nie nadają.Mieszkam na wsi gdzie otaczają mnie lasy i pagórki ,mam bardzo wolny internet i postanowiłem spróbować coś z tym zrobić stąd moje pytanie tutaj na forum .Wg mapki znajduję się w zasięgu 4g lte jednak różnie z tym bywa .
  • #9 16669314
    sebap
    Poziom 41  
    Znaczy, że to tajemnica gdzie mieszkasz?
  • #10 16669413
    matek451
    Poziom 43  
    No i sami Panowie widzicie kto miał rację. Co ma zrobić człowiek chcący pomóc koledze jeśli ten nie przejawia żadnej woli współpracy ? Kolego tobie się nie da pomóc, ja jestem ponoć fachowcem w tych sprawach ale nie wróżką, nie mam szklanej kuli. Ja potrzebuję konkretnych informacji a taka jest na poczatek lokalizacja. Jeśli to wieś wśród lasów to trzeba wybrać optymalnego operatora, ofertę , sprzęt, technologię, pasmo i antenę do niego. Wbrew pozorom nie jest to łatwe. Profesjonalna porada wymaga wiedzy ale bez podania nazwy tej wsi i jej lokalizacji nikt ci nie pomoże. Chyba ze wszelkiej maści amatorzy których nie brak w internecie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 16669631
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    sniperghost13579 napisał:
    Mieszkam na wsi gdzie otaczają mnie lasy i pagórki ,mam bardzo wolny internet i postanowiłem spróbować coś z tym zrobić stąd moje pytanie tutaj na forum .

Wdrap się może na najwyższe drzewo na którym mógłbyś umieścić router LTE i sprawdź jak tam jest net.

Kup karty różnych operatorów w zasięgu do testów, zainstaluj NCI na ltelefonie lte i poczytaj
    obowiązkowa lektura

podajesz tutaj testy (NCI dwie pierwsze zakładki, + speedtest)
    - z domu z drzewa od strony bts-a
    - pod bts-em (200-400m widoczny bts) od strony domu
  • REKLAMA
  • #12 16672020
    wojgrud
    Poziom 2  
    Witam Kolegów,podepnę się pod pytanie,miejscowość to Zawady k. Kampinosu,w odległości 3,6 km do 4,5 km mam bts głównych operatorów,moja działka jest bardzo gęsto obsadzona drzewami ,okolica również.Posiadam już zamontowaną antenę atk-20 (dla aero2) oraz pozyskałem atk-10.Chcę atk-10 zamontować w polaryzacji poziomej
    nad już istniejącą atk-20 ok. 30 cm jedna od drugiej-tak jak koledzy polecają...i oczywiście do routera ...Czy to dobry pomysł?
  • #13 16672158
    matek451
    Poziom 43  
    Jaki operator i oferta wchodzi w grę? Orange i T-Mobile mają swoje LTE800 na BTS-ach Kampinos-Niepodległości 22 oraz Teresin. Na nich tez wspólne LTE1800NetWorks i agregacja LTE-A1800+800. LTE1800Networks na BTS-ie Kampinos -A. Play posiada własny BTS w Paprotni ul. Sochaczewska 41 na nim LTE1800, LTE2100, LTE2600 i LTE800 oraz agregacja wszystkich pasm. Plus korzysta z LTE1800Aero2 i LTE800 oraz ich agregacji na BTS-ach Kampinos-Chopina 22 i w Teresinie. ATK-20+ATK10/800-980 do LTE800 z tych lokalizacji. Pozostaje kwestia wyboru operatora i sprzętu. Proponuję najpierw testy operatorów w tej lokalizacji. Jak widać wystarczy podać lokalizację i temat od razu nabiera rozpędu. Liczą się konkrety a nie hipotezy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16672239
    wojgrud
    Poziom 2  
    Dziękuję-mam utrudniony dostęp do masztu antenowego i samego prowadzenia przewodów,chcę zamontować "zespół" anten tak, by móc obracać nimi na pozycję które podał Kolega,niestety nie mam telefonu z LTE...kombinuję, by zmontować anteny i później wykonać testy u poszczególnych operatorów
  • #15 16672344
    matek451
    Poziom 43  
    A na czym chcesz wykonać testy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 16787816
    ChillSnail
    Poziom 2  
    Witam,
    Podepne się pod temat. Proszę o radę. Mieszkam w Radomiu przy ul. Mikosa. Mam do bts-a jakieś 400m od siebie na Słowackiego 257. Aktualnie posiadam internet od Orange ale to nie był mój wybór i do tego router Alcatel mw40v. Ściany w domu są dość grube i czasami połączenie jest trochę wolne żeby film na netflixie obejrzeć w dobrej jakości. Planuje wymienić router na huawei b593s-23 i moje pytanie jest następujące czy warto inwestować w nowy router? Czy da on lepszy sygnał? Ewentualnie czy opłaca się dokupić antenę zewnętrzną tyle że kabel by miał ok. 10m. Proszę o pomoc.
  • #17 16787850
    matek451
    Poziom 43  
    Zasięg z tego BTS-a na LTE1800NetWorks. Orange korzysta z niego wraz z T-mobile, zdarza się że to pasmo jest przeciążone. Brak na tym BTS-ie LTE2600 i LTE800 Orange. Do tego najgorszy z możliwych routerek MiFi czyli Alcatel. Wymiana na B593s-22 to kiepski pomysł. Jak już to na router z LTE-A. ale najpierw test pod BTS-em na twoim kierunku. Do testu ten Alcatel lub telefon LTE z aplikacją Network Cell info. Pokaże parametry sygnału i ECI BTS-a, do tego speedtest w porze wieczornej. Pozwoli to sprawdzić obciążenie sektora na BTS-ie i sprawdzić prędkości przy optymalnym sygnale.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 16788106
    ChillSnail
    Poziom 2  
    Byłem aktualnie pod tym masztem z bts-em ale za nic mnie nie chciało z nim połączyć. Za to z innym mnie połączyło. Podsyłam screenshota. Połączenie z dworu i z domu. Jak już router LTE-A to jaki model możesz polecić do ok.400-500 zł?
    Załączniki:
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-202106.png (284.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-202059.png (270.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-192137.png (584.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-193922.png (232.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-193912.png (207.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171029-192201.png (487.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 16788200
    matek451
    Poziom 43  
    Jakie prędkości przy tym sygnale -72dBm ? Wszystkie połączenia z drugim sektorem na BTS-ie LTE1800NetWorks przy Słowackiego 257. Mapa w NCI pokazuje bzdury.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 16788245
    ChillSnail
    Poziom 2  
    Prędkość to w granicy od 4 do 10Mbps gdzie w tym samym miejscu T-Mobile do 20Mbps wyciągał. W domu mam od 1 do 3 Mbps. Ogólnie tragedia.
  • #21 16790352
    ChillSnail
    Poziom 2  
    Dzisiaj to wygląda tak. Pomiar w domu i pod anteną. Postawić antenę ma maszcie i przerzucić się na inny byś?
    Załączniki:
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-193336.png (596.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-193100.png (297.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-193053.png (316.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-191608.png (596.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-191442.png (295.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepsza antena i router do internetu 4G LTE na wsi - montaż na kominie Screenshot_20171030-191424.png (236.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru anteny i routera do internetu 4G LTE na wsi, z uwagi na trudności z zasięgiem w obszarach wiejskich. Użytkownicy podkreślają znaczenie podania lokalizacji oraz operatora, aby uzyskać precyzyjne porady. Wskazano na konieczność sprawdzenia zasięgu LTE na stronie operatora oraz na testowanie różnych operatorów w danej lokalizacji. Zasugerowano, że anteny i routery oferowane przez operatorów mogą być niewystarczające, a użytkownicy powinni rozważyć zakup sprzętu od innych producentów. Wspomniano o modelach anten ATK-20 i ATK-10 oraz routerach, takich jak Huawei B593s-23. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi operatorami, takimi jak Orange, T-Mobile, Play i Plus, oraz ich ofertami LTE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA