logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Z dysku "wyparowało" kilkaset GB danych. Jak?!

MiniMomo 25 Sie 2017 22:47 1224 10
REKLAMA
  • #1 16663609
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Witam! Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Kilka dni temu łączyłem dyski w RAID i musiałem zrobić backup ważnych plików i gier. W tym celu wyjąłem dysk z laptopa i podłączyłem do PC. Po zakończeniu procesu kopiowania wyłączyłem maszynę i włożyłem dysk z powrotem do laptopa. Gdy go włączyłem oczy prawie mi wypadły, ponad 100 GB od tak sobie zniknęło. Dysk nie ma bad sectorów (skanowany niedawno), foldery nie były ukrywane na PC ani przez nikogo, ani nic nie usuwane. proszę o pomoc, ponieważ miałem tam kilka ważnych plików, zapisy gier oraz ich pliki.
  • REKLAMA
  • #2 16663661
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Podaj SMART dysku i zrób screena z zarządzania dyskami. Prawdopodobnie po prostu zniknęła Ci partycja z powodu nie przypisania przez system litery. Już miałem taki przypadek ze swoim komputerem...
  • REKLAMA
  • #3 16663673
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Piotr160292 napisał:
    Prawdopodobnie po prostu zniknęła Ci partycja

Nie sadzę. Autor wątku napisał
    MiniMomo napisał:
    ponad 100 GB od tak sobie zniknęło

zamiast "zniknęła mi partycja".
  • #4 16663736
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Co pokazuje DMDE?
  • #5 16663740
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Na razie próbuję odzyskać dane programem Recuva. Jeśli nie da efektów to jutro spróbuję DMDE. Przy okazji - Recuva znalazła więcej plików poza tymi które są widoczne, więc wydaje mi się że jest jeszcze jakaś nadzieja.
  • REKLAMA
  • #6 16663864
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Program znalazł dane - ok. Podstawowe pytanie jest takie, czy stan dysku pozwala na bezpośrednie odzyskiwanie danych z niego. Być może ryzykujesz utratę danych odzyskując z uszkodzonego dysku. Wymaganego SMARTu nie załączyłeś.
    Piotr160292 napisał:
    Prawdopodobnie po prostu zniknęła Ci partycja z powodu nie przypisania przez system litery. Już miałem taki przypadek ze swoim komputerem...

To co autor napisał sugeruje bardziej utratę części folderów na partycji aniżeli partycji.
  • #7 16664073
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    MiniMomo napisał:
    Dysk nie ma bad sectorów (skanowany niedawno)

A jednak dodaj SMART, odczytaj przez HDDExpert.
  • #9 16664434
    MiniMomo
    Poziom 8  
    willyvmm napisał:
    Może pliki zostały przeniesione a nie skopiowane i siedzą sobie przy kawie w backupie.

Nie rozumiem.
    Skanowanie programem Recuva i DMDE nie dało efektu. Programy znalazły pliki ale te, które sam kiedyś usunąłem, a te z GTA V itd. nie zostały odnalezione. Tych znalezionych windows nie zaliczał do zajętego miejsca przed kopiowaniem i teraz też nie zalicza, ponieważ po obliczeniu na dysku "zgubione pliki" zajmują ok. 150 GB, czyli tyle ile na PC, a te widoczne ok. 40 GB, więc nie mogą to być pliki znalezione przez programy. To log z HDDExpert
    Załączniki:
    • out.txt (1.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 16664503
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Usuń literę partycji, daj screen z DMDE z okna partycje po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych. Wejdź w DMDE na partycje. Czy po wybraniu wszystkie znalezione+rekonstrukcja danych też nie ma?
    P.S. Jeśli chcesz odzyskać konkretny zapis gry a nic go nie znajduje - zakładamy, że utracona jest część $MFT oraz że nieznana programom jest ewentualna sygnatura pliku. Należy zacząć od odszukania sygnatury, tzn. tak dla laika będzie to powtarzający się dla każdego sava ciąg zer i jedynek (w hex trochę inaczej, bo ciąg liter i liczb). Wobec tego w edytorze hex należałoby zerknąć na co najmniej 2-3 savy i odszukać ten ciąg. Następnie określić, czy save ma stały rozmiar, czy też nie. Jeśli stały to wyszukujemy ciąg danych w DMDE w obszarze partycji i po jego znalezieniu kopiujemy odpowiednią liczbę sektorów. Jeśli ma zmienną, to postępujemy prawie identycznie, lecz nie kopiujemy określonej ilości sektorów, a kopiujemy taką ilość sektorów, z jakiej wynika, że plik w danym miejscu się kończy.

Przykład:
    Niech typowe zdjęcie jpg będzie utraconym plikiem (akurat dla jpg znana jest programom sygnatura pliku ale pokażę to dla sposobu o jakim mówię.
    1. Sygnatura pliku jpg to FF D8 FF. Szukamy więc jej w obszarze partycji/dysku w DMDE:
    Z dysku "wyparowało" kilkaset GB danych. Jak?!
    Tu akurat dodatkowo offset 0 powinno być zaznaczone, by program nie znajdował bzdur, dla twojego pliku offset może być inny niż 0.
    2. Po znalezieniu zapisujemy sektor początkowy pliku:
    3. Ponieważ wiemy, że końcową sygnaturą pliku jpg jest FF D9 możemy łatwo znaleźć koniec pliku. UWAGA! - Jeśli dalsza część zaczyna się od FF DB to jest dopiero koniec miniatury pliku a nie pliku.:
    4. Wobec powyższego przykładowy plik zaczyna się w sektorze 1 027 488 a kończy w 1 027 519. Wobec powyższego robimy kopię posektorową do pliku od sektora 1 027 488 do 1 027 519. Po wykonaniu nadmiar pliku możemy obciąć za pomocą dowolnego hex edytora.
    5. Zmieniamy rozszerzenie naszej kopii na właściwe dla odzyskanego pliku, w tym przypadku jpg i plik działa.
  • #11 17946648
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Temat zamknięty. Powód: przedawnienie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą ponad 100 GB danych po podłączeniu dysku z laptopa do PC w celu wykonania backupu. Po powrocie dysku do laptopa, dane zniknęły, mimo że dysk nie wykazywał bad sectorów. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie SMART dysku oraz użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak Recuva i DMDE. Wskazano na możliwość, że partycja mogła zniknąć z powodu braku przypisania litery przez system, a także na ryzyko dalszej utraty danych podczas prób odzyskiwania. Użytkownik zauważył, że programy odzyskują pliki, które wcześniej usunięto, a nie te, które były ważne. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu przedawnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA