logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzysk danych po uszkodzeniu systemu plików - wyjęcie dysku w trakcie pracy laptopa

abdul.98 16 Sty 2023 11:42 789 21
REKLAMA
  • #1 20388067
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam
    Przez swoja nieuwagę uszkodziłem system plików poprzez wyjęcie dysku gdy laptop pracował, myślałem że jest wyłączony.
    Na chwile obecną w laptopie jest wsadzony drugi dysk a ten jest w kieszeni na USB. Próbowałem już jakieś programy wszystkie odnajdują pliki ale jak przychodzi do zapisu to chcą niebotyczne kwoty. Jakich programów użyć by odzyskać dane.
  • REKLAMA
  • #2 20388077
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    abdul.98 napisał:
    Próbowałem już jakieś programy wszystkie odnajdują pliki ale jak przychodzi do zapisu to chcą niebotyczne kwoty. Jakich programów użyć by odzyskać dane.

Korzystam z iCare Data Recovery Pro na licencji nielimitowanej technicznej. Cena jaka jest, sam widzisz. Firmie program się już zwrócił, dzięki ludziom takim jak Ty, którzy mieli uszkodzony system plików i potrzebowali odzyskać dane. Także zachęcam do odwiedzenia serwisu, który te dane Ci odzyska - będzie taniej niż licencja :)
  • #3 20388079
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 181
    A te "niebotyczne kwoty" to ile?
    Chyba najtańszym obecnie programem do tego typu zadań jest DMDE.
    Jeśli szukasz darmowych to prawdopodobnie nie obsługują odzyskiwania danych w oryginalnych strukturach logicznych, choć mogę nie być na bieżąco.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #4 20388103
    abdul.98
    Poziom 14  
    OPservator napisał:
    abdul.98 napisał:
    Próbowałem już jakieś programy wszystkie odnajdują pliki ale jak przychodzi do zapisu to chcą niebotyczne kwoty. Jakich programów użyć by odzyskać dane.

Korzystam z iCare Data Recovery Pro na licencji nielimitowanej technicznej. Cena jaka jest, sam widzisz. Firmie program się już zwrócił, dzięki ludziom takim jak Ty, którzy mieli uszkodzony system plików i potrzebowali odzyskać dane. Także zachęcam do odwiedzenia serwisu, który te dane Ci odzyska - będzie taniej niż licencja :)

Myślałem że po to jest forum by poradzić coś a nie odsyłać na serwis. Gdyby były tam dane z Nasa pewnie poszedł by na serwis natomiast sa to dane takie że jeśli nie dam rady samemu to trudno zawsze się czegoś może nauczę
  • #5 20388109
    OPservator
    Poziom 39  
    abdul.98 napisał:
    Myślałem że po to jest forum by poradzić coś a nie odsyłać na serwis.

Ale kolego, nie masz darmowej opcji, więc odsyłam do najtańszej możliwej.
    Chyba że znajdziesz tutaj pomocnego samarytanina, co ma licencję i ogarnie Ci to za darmo w koszcie wysyłki w dwie strony.

Moderowany przez dt1:

Na jakiej podstawie są robione takie założenia?
    Nie została przeprowadzona żadna diagnostyka, a Kolega orzeka, nie mając pojęcia o stanie danych, że ich odzyskanie jest niemożliwe korzystając z darmowej opcji.

Cały udział Kolegi w tym wątku można potraktować raczej jako porady szkodliwe.

• #6 20388111
    abdul.98
    Poziom 14  
    SGdata napisał:
    A te "niebotyczne kwoty" to ile?
    Chyba najtańszym obecnie programem do tego typu zadań jest DMDE.
    Jeśli szukasz darmowych to prawdopodobnie nie obsługują odzyskiwania danych w oryginalnych strukturach logicznych, choć mogę nie być na bieżąco.
    Ostatni jaki miałem za roczną licencję chcieli 300$ i ok ja rozumiem że niektóre dane są bardzo cenne, wtedy tak naprawdę koszta nie grają roli ale do użytku domowego dla kilku zdjęć cena zaporowa. dawniej była Recuva czy jakoś tak jak się nie mylę i działała niestety teraz nie mogę się jej doszukać. Znaczy niby jest pobieram pobiera instaluję i jest jakiś inny program już.
  • REKLAMA
  • #7 20388124
    OPservator
    Poziom 39  
    abdul.98 napisał:
    dawniej była Recuva czy jakoś tak jak się nie mylę i działała niestety teraz nie mogę się jej doszukać

Recuva to obecnie AnyRecover, i podobnie jak iCare Data Recovery w wersji bez licencji - posiada limit odzysku.
  • #8 20388576
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    DMDE masz znacznie taniej, ograniczenia wersji demo są iluzoryczne, a jak Twoje dane i tego nie są warte, to hex-edit jest całkiem za darmo, ale żeby go użyć do odzyskiwania danych, trzeba coś umieć.
    Forum jest po to, by pomóc, ale zwróć uwagę, że nie pytasz, jak odzyskać dane, tylko jakich programów użyć. I jakie pytanie, takie odpowiedzi. Jak chcesz odzyskać dane, przede wszystkim przyłóż się do opisania problemu, pokaż, jak partycjonowanie dysku jest widziane przez DMDE. Nie sposób się nie zgodzić z uwagą Kol. dt1, że rozwiązywanie tego wątku powinno się zacząć od diagnostyki.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #9 20388656
    abdul.98
    Poziom 14  
    Przepraszam ale jestem totalnie zielony raz czy dwa uzywałem Recuve to nawet nie wiem co robić w tej kwestii, czy to o to chodziło?

Odzysk danych po uszkodzeniu systemu plików - wyjęcie dysku w trakcie pracy laptopa
  • #10 20388686
    kaleron

Kliknij na partycję "Nowy", daj "otwórz wolumin" i sprawdź zawartość.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20388792
    abdul.98
    Poziom 14  
    kaleron napisał:
    Kliknij na partycję "Nowy", daj "otwórz wolumin" i sprawdź zawartość.

nie nadpisze tym danych?? może warto zrobić kopię czy coś ??
  • #12 20388804
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    To ma za zadanie sprawdzenie czy są tam sensowne dane.

Samo otwarcie nic nie popsuje...
  • #13 20388812
    kaleron

W zasadzie powinno się wykonać pełną kopię posektorową, ale jeżeli wszystkie czynności będziesz wykonywał pod nadzorem i w kontrolowany sposób, jest nadzieja, ze załatwimy ten temat dwoma ruchami. Nadzieja, to wciąż nie pewność.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 20388824
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ok otworzyłem i są tam dane nawet nazwy folderów są takie jak maja być
  • #15 20388835
    kaleron

To teraz czytaj bardzo uważnie i bardzo dokładnie wykonaj instrukcje.
    1/ - zaznacz kratkę "zaawansowane"
    2/ - usuń partycję MSData
    3/ - wstaw partycję NTFS
    4/ - zastosuj zmiany przeklikując komunikaty, że rozumiesz ryzyko i zapisując dane wycofywania.
    5/ - odłącz i podłącz dysk z powrotem i sprawdź rezultat zmian.
    6/ - w razie gdyby próbował Ci się uruchomić chkdsk bezwzględnie natychmiast przerwij.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 20388849
    abdul.98
    Poziom 14  
    kaleron napisał:
    3/ - wstaw partycję NTFS
    4/ - zastosuj zmiany przeklikując komunikaty, że rozumiesz ryzyko i zapisując dane wycofywania.
    6/ - w razie gdyby próbował Ci się uruchomić chkdsk bezwzględnie natychmiast przerwij.

dostałem komunikat że nie znalazł boot sektora i że zostanie wykryta jako nie sformatowana czy mam kontynuować??
  • Pomocny post
    #17 20388897
    kaleron

Tak
    Poza tym wskaźnik B sugeruje, że powinien wykryć boot-sektor.
    Po zakończeniu operacji wystaw na forum sektory 0, 2048 i 625137663
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 20388911
    abdul.98
    Poziom 14  
    kaleron napisał:
    3/ - wstaw partycję NTFS

Dostałem do wyboru czy ma byc partycja MBR czy GPT to zrobiłem tak jak oryginalnie MBR właściwie jestem na punkcie 4 i lekko go nie rozumiem mogę prosić krok po kroku co mam zrobić
  • Pomocny post
    #19 20388918
    kaleron

Tak, MBR. Co do pkt. 4 - wyświetli Ci się seria komunikatów, których z pamięci nie odtworzę, ale są na tyle czytelne i intuicyjne, że nie powinieneś mieć problemów z odpowiednim zaznaczaniem opcji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 20389041
    abdul.98
    Poziom 14  
    No to coś jest nie tak bo zrobiłem tą partycję MBR i komunikatów nie dostałem no chyba że teraz mam kliknąć najpierw zastosuj to może wtedy bedą ale samemu wolę nie klikać
  • Pomocny post
    #21 20389046
    kaleron

Tak - zmiany musisz zastosować.
    Nie zapomnij o zapisaniu danych wycofywania - program sam to zaproponuje.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 20389083
    abdul.98
    Poziom 14  
    To chyba po krzyku dysk jest widziany normalnie wszystkie dane też są .
    Dziękuję bardzo za pomoc i kierowanie krok po kroku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uszkodził system plików przez wyjęcie dysku z laptopa w trakcie pracy. Szukał programów do odzyskiwania danych, ale napotkał wysokie koszty licencji. W dyskusji polecano kilka narzędzi, w tym iCare Data Recovery Pro, DMDE oraz Recuva (obecnie AnyRecover). Użytkownik był zaniepokojony możliwością nadpisania danych podczas próby odzyskiwania. Ostatecznie, po wykonaniu kroków diagnostycznych i przywracających, udało mu się odzyskać dane, a dysk był widoczny z wszystkimi plikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA