logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router D-Link DWR-921 i konfiguracja internetu w PLAY

andrzej.drozd 26 Sie 2017 12:27 10494 6
REKLAMA
  • #1 16664218
    andrzej.drozd
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam problem z konfiguracją routera D-Link DWR-921.
    Otóż uruchomiłem i skonfigurowałem sieć i router działał z 4 tygodnie temu. Później wyjechałem na wakacje z miejsce gdzie trudno o zasięg i zabrałem router ze sobą żeby sprawdzić czy działa. Nie złapał sygnału więc odłożyłem do na bok.

Po powrocie do domu chciałem go ponownie uruchomić ale tu powstał problem. Na routerze zapaliła się i świeci/mruga czerwona dioda od siły sygnału. Trudno żebym niemal w centrum dużego miasta nie miał zasięgu. Zresetowałem router, przeszedłem po raz kolejny proces konfiguracji ale dioda nadal mruga. W ustawieniach routera jest przycisk do szukania sieci przez router i tu moje zaskoczenie bo router nie znajduje żadnej sieci w zasięgu (przypomnę mieszkam niemal w centrum dużego miasta).

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Może ktoś ma ten router skonfigurowany pod PLAY i byłby w stanie przesłać kilka zrzutów konfiguracji sieci? Może ktoś wogóle wie jakie powinny być ustawienia sieci to może prowadzę dane ręcznie?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16664348
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Po pierwsze kartę przełóż do telefonu i sprawdź czy "żyje" - jesli to jakiś prepaid to mogło mu cosik wygasnąć od nieużywania.

Jesli karta OK to w routerze sugeruję przywrócić ustawienia fabryczne i zrobić konfigurację od nowa.
  • REKLAMA
  • #3 16664353
    andrzej.drozd
    Poziom 8  
    Karta jest na abonament i w Ipadzie działa. Ponowna konfiguracja (przeprowadziłem iż z 10 razy) nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 16664374
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Dla Play APN to internet i jeśli jest zasięg to DWR-921 powinien łączyć z internetem. Skąd pochodzi ten zabytkowy DWR-921?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16664411
    andrzej.drozd
    Poziom 8  
    Pochodzenie routera raczej nie ma tu znaczenia bo przecież był czas kiedy działał normalnie.
  • REKLAMA
  • #7 16664458
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    W zależności od operatora te routery maja różne FW. W konfiguracji trzeba wybrać odpowiednia konfiguracje portu WAN, w twoim wypadku rolę WAN stanowi modem LTE/3g. Do tego profil z odpowiednim APN dla Play, preferowany rodzaj sieci LTE czy 3G i powinien działać. Konieczny zasięg sieci macierzystej 3G/LTE Play jesli to abonament internetowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem D-Link DWR-921, który przestał łączyć się z siecią po powrocie z wakacji. Mimo że karta SIM działa w innym urządzeniu, router nie znajduje żadnej sieci, a czerwona dioda sygnalizuje brak sygnału. Użytkownik próbował wielokrotnie resetować router i konfigurować go od nowa. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie karty SIM, przywrócenie ustawień fabrycznych, a także poprawną konfigurację portu WAN oraz ustawienia APN dla operatora PLAY, co jest kluczowe dla uzyskania połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA