logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung 20GB wykrywa tylko 2GB i brak danych - jak odzyskać pliki?

Amigo201 04 Sie 2005 09:05 2268 12
REKLAMA
  • #1 1705030
    Amigo201
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam taki problem otóż dysk samsunga o pojemności 20GB w kompie pokazuje mi tylko 2GB, po za tym podłączając dysk w innym komputerze pokazuje że na dysku niema nic poza koszem, a powinny być na nim dane.
    jak napisałem wcześniej dysk pokazuje pojemność tylko 2GB ale wolnego obszaru kilka mega, a przecież nie widać na nim zadnych danych.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Dane , które były na dysku nie ukrywam są dla mnie bardzo ważne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1705269
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    To ja napiszę czego masz NIE robić. Otóż nie próbuj skanować dysku scandiskiem, disk doctorem ani żadnym programem tego typu. Sprawdź programami które podali koledzy wcześniej. Ewentualnie skombinuj jeszcze Get Data Back.
  • #5 1705286
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    a w jakim kompie wpioles ten dysk moze tenk komp troszke starawy jest i nie obsluguje takich duzych hdd
  • REKLAMA
  • #6 1705360
    Amigo201
    Poziom 16  
    Dzięki za sugestie. Pokombinuję troche i dam znać jaki efekt
    Jeżeli chodzi kompa to napewno niejest za stary poprostu tak się stało w pewnym momencie w kompie i w innych jest taki sam efekt.
    Jakby były jeszcze jakieś pomysły to proszę o podpowiedzi. A może to jakiś wirusik siedzi????
  • #7 1705869
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Amigo201 napisał:

dysk samsunga o pojemności 20GB w kompie pokazuje mi tylko 2GB

Tę wielkość 2GB podaje ci:
    - SETUP komputera
    - program partycjonujący dysk
    - a może to wielkośc partycji odczytywana przez windowsa lub dos

Może eksperymentowałeś z zakładaniem partycji, dysków logicznych albo instalacją różnych systemów operacyjnych na jednym dysku?

A może jakiś programik repartycjonujący (Partition Magic)?

Może zmieniałeś parametry opisujące dysk w SETUPie np: z LBA na Large lub Normal.

:?:
  • #8 1706222
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mi tez wydaje sie ze to raczej cos z partycja!słuchaj stwórz dyskietke startowo wpisz 'fdisk' i zobacz moze poprostu ktos utworzył ci jedna partycje i zamiast 100% wpisał 10% i dlatego z 20GB-100% masz 2GB-10%!Moim zdaniem powinienes zobaczyc z rozszerzona partycja!Najlepiej usun i załoz ponownie!Moim zdaniem to jest przyczyna, dlaczego wykrywa ci go jako 2GB a nie jako 20GB
  • REKLAMA
  • #9 1706432
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Kiedyś spotkałem się z przypadkiem że komputer zawiesił się i nie chciał wstać (no system disk... ) Zaglądając na dysk (8GB firmy no name) okazało się że partycja zmieniła swój format na "nieznaną".
    Przejechaliśmy go Easy Recovery, odzyskaliśmy dobre 80% danych. Po formacie chodzi do dzisiaj :)
    Inny (IBM 30GB) dysk miał podobne symptomy (zgubił partycje przy nieprawidłowym wyłączeniu), podpięcie go do komputera z WIN XP załatwiło problem (winda na starcie poprawiła błąd).

Moim zdaniem - zajrzyj fdiskiem i potraktuj go easy recovery
  • #10 1707247
    Hakerpl
    Poziom 11  
    Spróbuj mu zrobic porzadny format. Morze pomorze
  • #11 1707354
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Spróbuj mu zrobic porzadny format. Morze pomoże

Po porządnym formacie na pewno nie odzyska już danych.
    Cytat:

. Dane , które były na dysku nie ukrywam są dla mnie bardzo ważne.
  • #12 1708608
    Amigo201
    Poziom 16  
    Witam ponownie!
    Więc sytuacja teraz przedstawia się tak:
    dysk potraktowałem programem drive rescue znalazł mi mnóstwo informacji na dysku, czyli chyba moje pliki, które tam trzymałem bo jest rozszerzenie mp3. Teraz proszę o podpowiedz co robić z tym dalej? poniewaz pomoc jest tylko po angielsku, a z moją znajomością tego języka wolałbym nie próbować.
    Chyba, że ten program easy... jest lepszy i prostszy w obsłudze to też prosiłbym o konkretny instruktaż jak co gdzie i kiedy.
    Pozdrawiam

A jeszcze jedno brakuje nazw wszystkich plików. czy to jest normalne?
  • #13 1709549
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    na poczatek chcialem powiedziec ze jak cos nowego zapisales na tym dysku to szanse na odzyskanie danych sa o wiele mniejsze
    pozatym programy odzyskuj±ce dane nie s± doskona³e (czesto nie potrafia odzyskac nazw plikow oraz mozesz sie liczyc z tym ze czesc(jak nie wiekszosc)mp3 bêdzie'zmiksowanych'(wieksze pliki/czesto zlepki z ró¿nych innych)
    u mnie uzycie takiego programu to jest ostatecznosc najpierw kombinuje z linuxem(i chyba tylko poto uzywam linuxa)
    wg mnie easy recovery jest najlepsze -bedziesz jednak musial sie postarac o pelna wersje np pozyczyc od kogos znajomego...(poniewaz wersja demo nie pozwala na zapisanie odzyskanych danych)

(jak wetnie mi tablice partycji to staram sie najpierw operowac fdiskiem z plyty instalacyjnej jakiegos linuxa(np pld)lub wlaczam instalator np mandrake9.1 dochodze do kroku tworzenia partycji wtedy daje cos kolo"odzyskaj tablice partycji"-czasem to cos daje pozatym czesto jak windows czegos nie widzi-po odzyskaniu tablicy partycji to linux po 'zamontowaniu' dysku potrafi czasem zobaczyc wszystko...(i skopiowac na inny dysk)(windows potrafi po uruchomeniu dopisac nowe dane na dysk z ktorego straciles dane-przez co utrudnia ci odzysk )

pozatym poczytaj inne moje posty tez cos znajdziesz o odzysku pewnie cos znajdziesz

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung o nominalnej pojemności 20GB jest wykrywany przez system jako mający tylko 2GB, a na innych komputerach pokazuje jedynie pusty kosz, mimo że powinny być na nim ważne dane. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonej lub nieprawidłowej partycji, co może być efektem błędów w konfiguracji BIOS-u (np. zmiana trybu LBA), nieprawidłowego tworzenia partycji lub uszkodzenia tablicy partycji. Zalecane jest użycie specjalistycznych programów do odzyskiwania danych, takich jak Drive Rescue, Easy Recovery lub Get Data Back, które potrafią zidentyfikować i odzyskać pliki nawet przy uszkodzonych partycjach. Nie należy natomiast używać narzędzi typu scandisk czy disk doctor, które mogą pogorszyć sytuację. Po odzyskaniu danych można rozważyć ponowne utworzenie partycji za pomocą narzędzi typu fdisk lub programów do partycjonowania. Formatowanie dysku nie jest zalecane przed odzyskaniem danych, gdyż powoduje utratę plików. W przypadku odzyskiwania plików często zdarza się brak oryginalnych nazw plików oraz częściowe uszkodzenie zawartości, zwłaszcza dużych plików mp3. Wskazane jest również sprawdzenie dysku pod kątem wirusów, choć główna przyczyna to uszkodzenie struktury partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA