logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki GPZ KZ LTD 305 - brak iskry oraz jak zasilić moduł AC CDI ?

Kuczus 31 Sie 2017 12:09 4287 9
REKLAMA
  • #1 16673139
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam.
    Walczę z ww motocyklem.
    Aktualnie nie mam iskry. Zasilanie do modułu przychodzi z czerwonego, białego oraz czarnego kabelka z osobnej cewki zasilania AC CDI więc występuje tylko podczas kręcenia rozrusznikiem.

Wartość napięcia ( oczywiście zmiennego ) na odpiętym module:
    czerwony-czarny 100V ( 350ohm )
    biały- czarny 100V (350ohm)
    czerwony biały 5V (4.5ohm)

Po podłączeniu modułu, w każdej kombinacji ok 5V. Zwarć na module na tych przewodach zasilających nie ma. Regulator odpięty, przewody z impulsatora także ( z podłączonymi nie ma różnicy, napięcia takie same)

Wymieniłem cały stator ("słoneczko" z cewkami) - napięcia i rezystancje bardzo zbliżone do siebie na obu zestawach - sprzedawca zapewniał, że sprawne.

Pytanie główne. Jak mogę w domowych warunkach zasilić moduł?
    Przypuszczam, że bezpośrednio z gniazdka sieciowego 230V zmiennego odpada?

W załączniku schemat instalacji, bardzo słabej jakości, ale tylko taki znalazłem w sieci
    Kawasaki GPZ KZ LTD 305 - brak iskry oraz jak zasilić moduł AC CDI ?gpz.JPG (857.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16673631
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Gaszenie masz odłączone od instalacji? Interlock działa prawidłowo (dioda i czujniki biegu jałowego, stopki bocznej)? Dysponujesz innym schematem? Ten jest nieczytelny i wydaje mi się że posiada błędy. Czy moduł nie potrzebuje zasilania z akumulatora do pracy przyśpieszacza zapłonu?
    Jeśli w.w. czynniki nie są przyczyną problemów, to stawiam na uszkodzony moduł CDI. Napięcie zasilające po podłączeniu CDI jest za niskie, co może być skutkiem zwarcia tyrystorów lub błędem pomiarowym (lepiej w takich przypadkach korzysta się z oscyloskopu).
  • #4 16673697
    Kuczus
    Poziom 19  
    Mam jeszcze taką wersję.
    Kawasaki GPZ KZ LTD 305 - brak iskry oraz jak zasilić moduł AC CDI ?
    Jeśli chodzi o gaszenie, to i z wpiętą wiązką z diodą ( dioda sprawna ) i czujnikami, jak i zwartym przewodem brązowo-czarnym do masy, iskry brak.
    Na weekend będę miał dostęp do oscyloskopu, lecz jak wcześniej napisałem, przed podpięciem modułu, napięcie jest mierzone przez miernik na wartość 100V zmiennego, a po podłączeniu na 5V zmiennego, a wątpię, że takie zakłócenia robi sama kwestia podpięcia modułu.

Jeśli chodzi o napięcie z akumulatora do modułu, to byłem święcie przekonany, że tylko napięcie zmienne powinno do niego dochodzić ( a wyprzedzeniem zapłonu reguluje na podstawie prędkości obrotowej wału, którą oblicza na podstawie odczytu z dwóch impulsatorów . Czy kolega jest pewien, że napięcie 12V powinno dochodzić do tego modułu?

Jeśli chodzi o rezystancję pinów impulsatora względem masy, to jest nieskończoność. Oba Impulsatory są podłączone bezpośrednio do modułu przez kostkę 4pinową (2/impulsator)
  • #5 16673721
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Kuczus napisał:
    Czy kolega jest pewien, że napięcie 12V powinno dochodzić do tego modułu?

Tamten schemat był mylący, na tym schemacie wyraźnie widać że nie ma zasilania z akumulatora.
    O jakim brązowo-czarnym piszesz? Przewód brązowo-biały od interlocku powinien mieć potencjał masy aby iskra była.
    Czy przewód czerwony od statora, to nie jest masa? Upewnij się że na przewodzie białym od statora nie ma zwarcia do masy w wyniku działania stacyjki lub wyłącznika zapłonu.
  • REKLAMA
  • #6 16673782
    Kuczus
    Poziom 19  
    Przepraszam, "literówka". interlock, to przewód brązowo-biały i ten też zwierałem do masy.
    Przewód czerwony nie ma połączenia do masy, ani fizycznie w stojanie, ani poprzez instalacje. Jest podłączony od cewki CDI do modułu.
    Stacyjkę również odpinałem, nawet ją pominąłem:

Podpiąłem z instalacji tylko cewkę CDI + impulsator do modułu, oraz cewki WN podłączone do wkręconych w silnik świec. Zwarcie brązowo białego do masy. Napięcie na rozrusznik bezpośrednio z akumulatora i wtedy również napięcie na module j.w 5V zmiennego. Po odpięciu modułu 100V.
  • REKLAMA
  • #8 16681556
    Kuczus
    Poziom 19  
    Po wymianie modułu, iskra jest.
    Dziękuję za pomoc. Moduł miałem drugi, no ale jak się okazuje, oba uszkodzone.
    Pozdrawiam.
  • #9 16717370
    Kuczus
    Poziom 19  
    Pytanko jeszcze jedno.
    Naprawiłem jeden z modułów, iskra na obu cewkach. Wkleiłem w starą obudowę na kleju poliuretanowym do szyb, niestety moduł przestał działać, iskry brak.

Naprawiłem drugi i teraz kombinuję, czym to zalać? Może coś z żywicą? Zabezpieczyć czymś elementy PCB przed zaklejeniem? Ktoś ma sprawdzone metody?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmagał się z brakiem iskry w motocyklu Kawasaki GPZ KZ LTD 305, analizując zasilanie modułu AC CDI. Po pomiarach napięcia z cewki zasilającej, stwierdził, że napięcia są zbyt niskie po podłączeniu modułu. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie impulsatorów, interlocku oraz ewentualnych uszkodzeń modułu CDI. Po wymianie modułu, iskra została przywrócona, co potwierdziło, że pierwotny moduł był uszkodzony. Użytkownik również pytał o metody zabezpieczenia naprawionych modułów przed uszkodzeniem.
REKLAMA