logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fototranzystor ze starej myszki do Arduino?

heniu_psujek 31 Sie 2017 17:59 705 6
REKLAMA
  • #1 16673781
    heniu_psujek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, być może mój problem jest banalny do rozwiązania, ale musze prosić Was o pomoc.

Mam problem z odczytem stanu wyjścia fototranzystora. Wylutowałem go ze starej myszki komputerowej. Na środkową nóżkę podaje napięcie 5V, lewą podpinam przez rezystor do masy. Na mierniku wszystko jest ok, pomiędzy nóżkami jest napięcie 5V przy nieoświetlonym fototranzystorze, gdy oświetle go diodą IR napięcie spada na ok. 0,9 V.

No i tutaj pojawia się moję pytanie, jak ten cały majdan podpiąć pod Arduino?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16673838
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Przykładowo do wejścia analogowego.
    Jak podłączyć fototranzystor ze starej myszki do Arduino?
  • REKLAMA
  • #3 16673935
    heniu_psujek
    Poziom 7  
    Niestety nie działa, na wejściu analogowym pojawia się ciąg zer niezależnie od tego czy oświetlę czujnik czy też nie
  • REKLAMA
  • #4 16673941
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Wróżki nie zrobią pomiarów.
  • REKLAMA
  • #5 16673978
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1302
    Pokaz program którym odczytujesz te zera.

Pozdr
  • #6 16674125
    heniu_psujek
    Poziom 7  
    wklejam kod:
    void setup() {
    Serial.begin(9600);
    }

void loop() {
    int a=analogRead(A0);
    Serial.println(a);
    }

Dziwna sprawa, bo wpisałem ten kod do nowego pliku w Arduino IDE i działa, odczytuje wartości ok 70 przy nieoświetlonym fototranzystorze, a przy oświetleniu diodą IR jest ok 950 na wejściu. Ale kiedy ten sam kod wpiszę do programu sterującego dwoma silnikami mam ciąg zer. Ten fototranzystor mam zamiar wykorzystać przy odczycie prędkości obrotowej silnika no więc te dwa kody muszą jakoś działać w jednym pliku.
  • #7 16674664
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1302
    Bez całego kodu trudno bedzie Ci pomóc.

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem fototranzystora ze starej myszki komputerowej do Arduino. Po wylutowaniu fototranzystora i podłączeniu go do zasilania 5V, użytkownik zauważa, że napięcie na wyjściu spada z 5V do 0,9V po oświetleniu go diodą IR. Początkowo próbował odczytać wartości na wejściu analogowym Arduino, ale otrzymywał same zera. Po wklejeniu prostego kodu do Arduino IDE, odczyty są poprawne, jednak w przypadku użycia tego samego kodu w programie sterującym silnikami, wartości znów są zerowe. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na jednoczesne działanie obu funkcji w jednym programie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA