logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ogrzewanie dmuchanego jacuzzi 1200 l z pieca CO węglowego - jak to zrobić?

leszman 01 Wrz 2017 21:44 9159 5
REKLAMA
  • #1 16676165
    leszman
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Planuje ustawic w piwnicy dmuchane jacuzzi 1200 l lecz nie wiem jak zabrac sie za jego ogrzanie. Grzałka elektryczna odpada zostaje piec CO węglowy, myślałem o dodatkowym boilerze i pompce w jacuzzi ktora pompowała by wodę przez boiler ale nie mam pewnosci co do tego ani nie wiem jak sie za to zabrac (jaka pompka itp). Jeśli ktoś ma pomysł to będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16676293
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Sprecyzuj , co rozumiesz pod pojęciem "dmuchane" ?
  • REKLAMA
  • #4 16676647
    leszman
    Poziom 10  
    Sciany nie sa twarde tylko nadmuchiwane powietrzem ( jak materac do plywania). A moze byc tak ze jedna pompka w jacuzzi pompuje przez wymiennik a druga czesc wymiennika podlaczona jest pod obieg centralnego w domu? Jaka kupic pompke? Zanurzeniowa ? Zewnetrzna? ( bedzie potrafila zassac wode bo jak bedzie na zewnatrz przy wyłączonym zasilaniu to nie będzie zalana wodą?)
  • REKLAMA
  • #5 16689287
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Kolego leszman . Z tego co do tej pory napisałeś , wynika raczej , że chcesz podgrzać wodę w basenie . Nie wiem czy wiesz ale z jacuzzi to nie ma nic wspólnego. podgrzewanie wody to jedna sprawa a efekt masażu podwodnego i tzw "perełek" , czyli wdmuchiwanego powietrza to coś zupełnie innego . O jakiej pompie wspominasz i co ona ma robić w tym twoim jacuzzi ? Wybij sobie z głowy umieszczanie jakiegokolwiek elektrycznego urządzenia w wodzie !
  • #6 17165117
    leszman
    Poziom 10  
    Temat rozwiązany. Okazal sie banalnie prosty a nikt oprocz goscia z Castoramy nie wpadl na ten pomysl. Wystarczy kupic 2×70cm gietkie weze przylaczeniowe i rurke miedziana gietka nastepnie wygiac ja w grzalke i podlaczyc do CO. Po zagrzaniu wody wyciagamy grzalke i wieszamy obok jacuzzi. Jak by ktos potrzebowal informacji to grzalka jest z rurki 15mm ma 20 metrow (i tak za duzo) zwinieta jest w spiralę. Woda zimna ma 13 stopni gdy na piecu jest 65 i zamkniery obieg na boiler to po 2.5 godz woda ma juz 38 stopni. Temat do zamknięcia.
REKLAMA