logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić prędkość LTE na ZTE MF283+ i rozwiązać problem z zawieszaniem?

vanor 02 Wrz 2017 15:20 2511 13
REKLAMA
  • #1 16677129
    vanor
    Poziom 10  
    Witam, posiadam obecnie internet LTE od Orange z routerem ZTE MF283+. Problemem jest po pierwsze jego prędkość, która przez zdecydowaną większośc czasu oscyluje w granicach tej, z poniższego screena:
    Od wielkiego święta prędkość przekracza 5Mb/s, rekordem było 31Mb/s zmierzone pewnego kwietniowego poranka. Parametry z programu 3wg3-watch:
    Mieszkam w odległości 1,7km od jednego BTSa (po drodze jest las, który mam praktycznie za oknem od strony nadajnika), i po około 3,2km od dwóch innych, do których wizja jest bez przeszkód (miejscowość Gozdów, koło Koła, woj. wielkopolskie). Chciałbym zatem się zapytać, czy porządna antena LTE dałaby radę poprawić znacząco osiągi tego Internetu?

Po drugie od kilku dni doszedł kolejny problem z tym sprzętem, mianowicie dosłownie co chwilę router ten się zawiesza i zrywa połączenie, po czym przez kilka dobrych minut nie można otworzyć panelu urządzenia, aby dokonać ponownego połaczenia, a niekiedy jedynym rozwiązaniem jest odłączenie go od prądu. To dość mocno daje mi się we znaki, gdyż prowadze sklep internetowy i niestety potrzebuję stałego, stabilnego połączenia (na kabel nie mam co liczyć - światłowody położyli na sąsiednim osiedlu, a sam iwestor twierdzi że o mojej lokalizacji narazie nie ma mowy, a stare kable pozwalają na max 1Mb/s ze względu na dużą odległosć od centrali). I teraz nasuwa się pytanie, czy opłaca się szukać anteny do tego urządzenia, czy lepiej kupić inne wraz z anteną?
  • REKLAMA
  • #2 16677416
    Damiann193
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Jaki masz poziom zasięgu na routerze? Czy jesteś pewny że router łączy się z siecią LTE?

Dodano po 5 [minuty]:

Zdjęcie które zamieściłeś z parametrami sygnału otwiera mi się w taki sposób że nic nie widać. Fajnie jakbyś zrobił screna z panelu urządzenia.
  • #3 16677431
    vanor
    Poziom 10  
    Na chwilę obecną sprawa wygląda tak (może na tym screenie będzie to lepiej widoczne):
  • REKLAMA
  • #4 16677449
    Damiann193
    Poziom 15  
    Ja u siebie ma dużo słabszy sygnał ale RSRQ mam -6 czasem -7, jest to wskaźnik jakości połączenia. Próbowałeś ustawić router w jakimś innym miejscu?
    Dodano po 3 [minuty]:
    Troszkę źle spojrzałem. Siła sygnału (RSRP) to -114 więc bardzo słabo.
  • #5 16677464
    vanor
    Poziom 10  
    Router stoi na parapecie okna, z którego jest widok w kierunku trzech najbliższych BTSów. Spróbuję jeszcze wejść z nim na dach w miejsce, gdzie miałaby przyjść antena i wówczas przetestuję połaczenie.
    Pytanie jeszcze tylko, czy problemy ze zrywaniem połączenia i zacinaniem sie urządzenia to wynik słabego sygnału? Bo tak na chłopski rozum to biorąc słaby sygnał nie ma chyba wpływu na to czy panel działa czy nie, czy jednak się mylę?
  • #6 16677469
    Damiann193
    Poziom 15  
    Panel powinien działać niezależnie czy masz zasięg czy nie także raczej wina urządzenia.
  • #7 16677475
    vanor
    Poziom 10  
    W takim razie jutro czeka mnie wspinaczka na dach, wówczas wykonam testy i wrzucę z nich screeny, a w tygodniu udam się do Orange z reklamacją urządzenia.
    Kwestia jeszcze zakupu anteny: czy polecana na wielu forach antena CyberTecha byłaby w stanie cokolwiek tu wskórać?
  • REKLAMA
  • #8 16677476
    Damiann193
    Poziom 15  
    Sam posiadam antenę CyberTech o zysku 10dBm i się sprawdza. U mnie odległość od BTS wynosi prawie 6km i po drodze mam sporo przeszkód.

Dodano po 1 [minuty]:

Tylko z kupnem anteny bym się wstrzymał na twoim miejscu bo może to być wina routera ze masz tak kiepski zasięg. Jak długo posiadasz ten router?
  • #9 16677647
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5799
    Najlepiej pobiegaj po całym mieszkaniu i sąsiadach. Na dachu może być ślisko. Bezpieczniej było zrobić testy pod BTS-em LTE1800 na terenie szpitala przy Poniatowskiego i w Kościelcu pod BTS-em LTE800 Orange na telefonie LTE z Network Cell Info aby sprawdzić jak obciążone są te BTS-y. A kwestia routera to odrębna sprawa, jego wymiana nie poprawi zasięgu a tym bardziej nie zmniejszy obciążenia na LTE1800NetWorks z Przemysłowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 16677685
    Damiann193
    Poziom 15  
    Wymiana routera może poprawić zasięg. Miałem taki przypadek że router mobilny miał lepszy zasięg od stacjonarnego, a tak po za tym to nie wiadomo czy router autora tematu jest na 100% sprawny dlatego napisałem żeby poczekał z zakupem anteny ponieważ miał zamiar oddawać go na gwarancję.
  • #11 16677715
    matek451
    Poziom 43  
    Standardowo modemy LTE USB oraz te wbudowane w routery stacjonarne LTE czy MiFi LTE mają podobną czułość. Podobny jest też zysk anten LTE w nie wbudowanych czyli niewielki. W sumie nie ma zbyt dużych różnic w parametrach sygnału pokazywanych przez nie w tych samych warunkach. Za parametry sygnału LTE odpowiada modem LTE w MF283+ i on działa prawidłowo. W przypadku kolegi połączenie na LTE1800 jest realizowane z BTS-a odległego o ponad 3 km a pokazane prędkości mogą wskazywać na jego przeciążenie, dla pewności jeszcze test pod BTS-em Przemysłowa. Bliższy BTS na terenie szpitala ale po drodze las. Nie wiemy jak obciążony więc test pod nim w celu sprawdzenia prędkości. antena Dual LTE1800 15dBi z Cybertecha pozwoli wymusić połączenia z każdym z nich po kolei ale warto wiedzieć jak działają przy prawidłowym sygnale i jakie przy nim dają prędkości. Dla porównania test pod BTS-em LTE800 Orange w Kościelcu, odległym o 3km. Pasmo LTE800 ma większy zasięg. Wymuszone ponoć LTE800 w domu pokazało na http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip dziwne wyniki dotyczące CID BTS-a ale lepsze prędkości. testy pod BTS-ami pozwolą wybrać pasmo a więc i antenę oraz ewentualny BTS na LTE1800. I to jest podstawowy czynnik przed wyborem anteny, router i jego awaria to wtórna sprawa. Do testów pod BTS-ami jest niepotrzebny. Te wykonuje się na telefonie LTE z Network Cell Info. Pokażą parametry sygnału ECI, eNB BTS-a, do tego speedtesty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16680203
    vanor
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o testy pod BTSami to wykonam je dopiero jutro/pojutrze, gdyż nie mam dostępu do telefonu z LTE. Udało mi się jednak zrobić mały test, wyniosłem router na dach garażu (żeby uniknąć konieczności wspinaczki na stromy dach domu).
    Przy czym speedtest pokazał DL 17Mb/s a UL 14Mb/s. Ciekawi mnie jakie wyniki osiągnąłby będąc w punkcie, w którym miałaby znaleźć się antena, czyli jakieś 2-2,5 raza wyżej. I z tego co widać router połączył się z BTSem na terenie szpitala, nie mogłem połączyć się ani z tym na kominie MZEC w Kole ani na ul. Przemysłowej, nie mówiąc już o tym że nie mogłem wymusisz na routerze przejścia na pasmo 800Mhz aby połączyć się z nadajnikiem w Kościelcu. Więcej danych wrzucę jak tylko uda mi się pożyczyć telefon z LTE i pomierzyć pod BTSami.
  • #13 16680454
    matek451
    Poziom 43  
    Test na zewnątrz pokazał dostateczne parametry sygnału LTE1800 Networks ze szpitala. Prędkości niezłe. Sprawdzisz pod BTS-ami i zadecydujesz o dalszych krokach czyli antenie i jej ustawieniu na konkretny BTS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16688128
    vanor
    Poziom 10  
    Sprawa została rozwiązana - w listopadzie mają zostać położone światłowody w mojej lokalizacji, więc narazie wstrzymam się z zakupem anteny i jakoś przetrzymam do tego listopada. Dziekuję wszystkim udzielającym się w temacie za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z prędkością internetu LTE na routerze ZTE MF283+ od Orange, z prędkościami rzadko przekraczającymi 5Mb/s, a maksymalnie osiągającymi 31Mb/s. Mieszka 1,7 km od BTS-a, ale przeszkody terenowe, takie jak las, mogą wpływać na sygnał. Użytkownik rozważa zakup anteny LTE, aby poprawić osiągi. Dodatkowo, router często się zawiesza, co może być związane z jakością sygnału lub awarią urządzenia. Użytkownicy sugerują testy sygnału w różnych lokalizacjach oraz rozważenie wymiany routera, zanim zdecyduje się na zakup anteny. Ostatecznie, użytkownik informuje, że w jego lokalizacji w listopadzie zostaną położone światłowody, co skłania go do wstrzymania zakupu anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA