logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik jednofazowy buczy przy włączeniu.

Lewuski510 02 Wrz 2017 22:22 18735 9
REKLAMA
  • #1 16677908
    Lewuski510
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    W hydroforze MH 1300 przy załączeniu zasilania silnik od czasu do czasu buczy i nie chce "zastartować". Czasami trzeba go włączyć 3 lub 4 razy aby zaskoczył. Problem w tym, że kilka kolejnych dni działa prawidłowo, a następnie parę razy nie zaskoczy. Sprawdzałem połączenia i jest o key. Mam zamiar wymienić kondensator - 25uF/450V ale nie wiem czy to pomoże. Jaka może być inna przyczyna losowego startu silnika. Mam kilka innych silników jednofazowych i nigdy nie było takiego problemu. Proszę o możliwe lokalizacje usterki
  • REKLAMA
  • #2 16677969
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4855
    Lewuski510 napisał:
    Mam zamiar wymienić kondensator - 25uF/450V ale nie wiem czy to pomoże.
    Wymień i sprawdź. Kondensator jest odpowiedzialny za start silnika.
  • #3 16677992
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Zanim wymienisz kondensator, zmierz jego pojemność, a przede wszystkim sprawdź działanie wyłącznika odśrodkowego, bo chyba taki występuje w tym silniku- tam bym szukał przyczyny Twojego "bólu".

Zapoznaj się z punktem 3,1,15 regulaminu forum i popraw tytuł w pierwszym poście!
  • REKLAMA
  • #4 16677997
    robokop
    Ocena: 6356
    Akrzy74 napisał:
    Zanim wymienisz kondensator, zmierz jego pojemność, a przede wszystkim sprawdź działanie wyłącznika odśrodkowego, bo chyba taki występuje w tym silniku- tam bym szukał przyczyny Twojego "bólu".

Nie ma tam wyłącznika odśrodkowego, to silnik z fazą pomocniczą. Ewidentnie kondensator do wymiany - kiedyś z ciekawości zrobiłem sekcję zwłok, okazało się, że wyprowadzenie jednej z okładzin się "odspawało".
  • REKLAMA
  • #5 16678007
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    robokop napisał:
    Nie ma tam wyłącznika odśrodkowego, to silnik z fazą pomocniczą

Nie byłbym tego taki pewien. Jeśli jednak masz rację- autor potwierdzi, chyżę czoła. :wink:
  • #7 16678406
    robokop
    Akrzy74 napisał:
    Nie byłbym tego taki pewien. Jeśli jednak masz rację- autor potwierdzi, chyżę czoła.

Rozbierałem kilka wersji tych pomp -silnik 2800rpm, z kondensatorem bodaj 10-20uF, w zależności od mocy. Opisane objawy faktycznie w przypadku "cywilizowanego" silnika wskazywały by wyłącznik odśrodkowy, tym niemniej nie ma tam takiego. A jest tak jak napisałem - kondensator do wymiany, ew. jeszcze przerwa w uzwojeniu - czasami aluminiowe uzwojenie jest źle połączone z miedzianym przewodem.
  • #8 16679445
    Lewuski510
    Poziom 2  
    Dzięki za informację. Kontaktowałem się z serwisem firmowym i potwierdzili brak wyłącznika odśrodkowego. Zastanawia mnie tylko fakt, że buczenie silnika bywa nieprzewidywalne. Przez 2 - 3 dni jest o key, a przy kolejnym włączeniu muszę włączać kilkukrotnie zanim zaskoczy. W serwisie także nie mogli (lub nie chcieli) udzielić żadnych konkretnych informacji podobno może to być spowodowane także spadkami napięcia. W moim wypadku napięcie nie spada po niżej 215 V czyli w granicach tolerancji. Proponują dostarczyć do serwisu ale przypadkowość awarii powoduje, że mam małą nadzieję na to, że uda się im zidentyfikować usterkę. Z tego powodu za pomocą forum sam usiłuję dojść do eliminacji tej usterki.
  • #9 16679969
    robokop
    Lewuski510 napisał:
    Przez 2 - 3 dni jest o key, a przy kolejnym włączeniu muszę włączać kilkukrotnie zanim zaskoczy. W serwisie także nie mogli (lub nie chcieli) udzielić żadnych konkretnych informacji podobno może to być spowodowane także spadkami napięcia. W moim wypadku napięcie nie spada po niżej 215 V czyli w granicach tolerancji. Proponują dostarczyć do serwisu ale przypadkowość awarii powoduje, że mam małą nadzieję na to, że uda się im zidentyfikować usterkę.
    Chyba raczej dostarcz tę pompę do serwisu. Ten silniczek ma nikczemnie mały moment rozruchowy i byle obciążenie wału może mu uniemożliwić start - nawet lekko ocierający o korpus wirnik.
  • REKLAMA
  • #10 16710589
    Lewuski510
    Poziom 2  
    Zgodnie z sugestią części internautów i po konsultacji z serwisem firmowym z Torunia wymieniłem kondensator rozruchowy 25 uF i jest o key.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik jednofazowy w hydroforze MH 1300 wykazuje problemy z uruchomieniem, objawiające się buczeniem przy włączeniu i nieregularnym startem. Użytkownik podejrzewa kondensator rozruchowy (25uF/450V) jako potencjalną przyczynę, jednak inni uczestnicy dyskusji sugerują również sprawdzenie wyłącznika odśrodkowego, który nie występuje w tym modelu. Wskazano na możliwość przerwy w uzwojeniu lub niewystarczający moment rozruchowy silnika. Po wymianie kondensatora, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA