logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1.4 16V 2001 - problem z ustawieniem wałków rozrządu po regeneracji

Buczykij 08 Wrz 2017 12:55 9750 20
REKLAMA
  • #1 16688147
    Buczykij
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem. Otóż w samochodzie pękł rozrząd. Oczywiście zdemontowałem głowicę i przypuszczenia się potwierdziły (zawory dostały tłokami. Dokładnie 12 z 16). Głowica poszła do regeneracji i planowania i teraz stanąłem w pewnym punkcie przy montażu. Zablokowałem wał w GMP, tylko że teraz problem mam taki że nie mogę ustawić wałków w takim położeniu aby rowki na ich końcach były do siebie symetryczne (powinny być równolegle ustawione) bez sytuacji gdzie nie naciskają na zawór przy GMP tłoka.

-wałki nie są pomieszane
    -tłok na pewno jest w położeniu GMP
    -panewki się nie obróciły

Skończyły mi się pomysły. Dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16688215
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Ustawiasz tłoki w połowie skoku czyli zrób obrót wału o 90 stopni w obojętnie którą stronę i wtedy kręć wałkami by je ustawić na znaki, wtedy cofasz wał o 90 stopni by był znów w GMP.
  • #3 16688299
    Buczykij
    Poziom 8  
    I wtedy tłoki nie oprą się o zawory?
  • REKLAMA
  • #4 16688311
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Jeszcze nie widziałem tak długich zaworów by się oparły o tłoki które są w połowie skoku.
    Nie oprą się.
    Tak to się właśnie powinno robić - głowice czy walki zakłada się jak tłoki są w połowie swojego skoku.
  • REKLAMA
  • #5 16688368
    Buczykij
    Poziom 8  
    Jak cofam tłoki do GMP to brakuje parę milimetrów i tłok opiera się o zawór.
  • #6 16688472
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    A wałki masz dobrze ustawione? Może trzeba obrócić o 180st. Wycięcia nie są symetryczne.
  • #7 16688475
    Buczykij
    Poziom 8  
    Są dobrze ustawione, ponieważ linia rowków na końcach walków musi być poniżej pokrywy zaworów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16688586
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Buczykij napisał:
    Jak cofam tłoki do GMP to brakuje parę milimetrów i tłok opiera się o zawór.

Więc zakręć wałem w drugą stronę i wtedy montuj.
    Powinno być tak że pierwszy tłok na górze wraz z czwartym a na pierwszym krzywki zaworów powinny być do góry zwrócone czyli zawory zamknięte.
    Możesz ustawić w GMP i wtedy włożyć wałki tak by znaki na nich pasowały i delikatnie dokręcać.
    Musi pasować, jak nie to masz odwrócone wałki - ssący z wydechem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1646086.html

Tu masz jak sprawdzić który walek jest który
    https://obrazki.elektroda.pl/8337797200_1372933666.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/5834559200_1372933665.jpg
  • #9 16688631
    Buczykij
    Poziom 8  
    Tylko że jak na pierwszym krzywki są do góry to na czwartym są do dołu :/
  • #10 16688654
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Sprawdź wałki wedle tego co podałem linki, ustawiasz wedle tematu który podałem?
    Może źle wkładasz blokadę wału lub masz złą blokadę.
    Na moje to wałki źle włożone.
  • #11 16688657
    Buczykij
    Poziom 8  
    Bez blokady również potrafię ustawić górny martwy punkt. Obracałem wałki o 180 stopni i albo napierwszym tłoku się blokuje albo na czwartym.
    Edit: Tak sprawdzałem wałki wg tego tematu już wczoraj.
  • #12 16688682
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Buczykij napisał:
    Bez blokady również potrafię ustawić górny martwy punkt. Obracałem wałki o 180 stopni i albo napierwszym tłoku się blokuje albo na czwartym.
    Edit: Tak sprawdzałem wałki wg tego tematu już wczoraj.

To co? Głowica za bardzo splanowana? UPG nie taka?
  • #13 16688691
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Czy stwarzałeś czy walki masz poprawnie włożone - ssący w miejsce ssącego?
    Cudów nie ma.
  • #14 16688692
    Buczykij
    Poziom 8  
    Uszczelka identyczna jak wcześniej. Głowica zebrana 0.1mm. A do GMP brakuje z 3mm.
  • #15 16695744
    Buczykij
    Poziom 8  
    Witam po dłuższej przerwie. Otóż po przestudiowaniu większości internetu znalazłem filmik gdzie rusek wymienia głowicę. I tam właśnie dostałem olśnienia. Otóż w minucie 21:30 wsadza wałki i UWAGA: wałki wkłada odwrotnie niż do tej pory uważałem (patrzyłem po krzywkach z waszego obrazka + wpisywałem na allegro i na zdjęciu widać że wałek ssący to ten co po środku ma dwa paski bardziej oddalone od siebie,a wydechowe mają bliskie siebie paski. coś takiego: ssący => |.......| wydechowy=> | | ) To ja zadowolony skręcam tak jak rusek na filmiku i teraz EFEKT. Przy odpaleniu auta z kolektora ssącego bucha ogniem czyli to raczej tak nie powinno być.

Aha i jeszcze dodam że kilka popychaczy było przytkanych więc wszystkie rozruszałem na imadle tak by ich nie poprzycinało lecz dalej nie dało żadnego efektu. (po tym próbowałem wsadzić wałki tak jak powinno być lecz dalej nie chciały one się zgrać by założyć blokadę lub żeby nie opierało się o tłok :C )

Filmik ruska: https://www.youtube.com/watch?v=KalSKwoId4o
  • #16 16695766
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Buczykij napisał:
    coś takiego: ssący => |.......| wydechowy=> | | )

Przecież na filmie jest dokładnie odwrotnie :D
    Wałek ssący siedzi z przodu silnika, wydechowy od strony grodzi.
    Daj zdjęcie jak kładziesz te wałki.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #17 16695868
    kaza12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Buczykij napisał:
    kilka popychaczy było przytkanych więc wszystkie rozruszałem na imadle
    ech, wymień je
  • #18 16696560
    Buczykij
    Poziom 8  
    milejow napisał:
    Buczykij napisał:
    coś takiego: ssący => |.......| wydechowy=> | | )

Przecież na filmie jest dokładnie odwrotnie :D
    Wałek ssący siedzi z przodu silnika, wydechowy od strony grodzi.
    Daj zdjęcie jak kładziesz te wałki.

Kolego przecież napisałem że według poradnika jak sprawdzić wałki + przegladanałem kilkanascie zdjec z allegro to wałki są oznaczane tak:
    ssący => |.......| wydechowy=> | | jednak rusek w filmie zakłada je odwrotnie, więc ja też tak założyłem i teraz bucha ogniem...
  • Pomocny post
    #19 16697285
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Weź podnieś wałki i dmuchnij ciśnieniem w dziury po świecach, może już pogiąłeś zawory.
    Bez urazy ale chyba już najwyższy czas dać to składanie komuś mającemu pojęcie, o ile jeszcze jest co składać.

Dodano po 15 [minuty]:

Buczykij napisał:
    ssący => |.......| wydechowy=> | |

Na zdjęciach w necie też są odwrotnie, nie tak, jak zaznaczyłeś.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2601412.html
    W tym temacie jest dokładnie wyjaśnione jak odróżnić te wałki.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #20 16697873
    m789
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Tak ma być:
    Renault Megane 1.4 16V 2001 - problem z ustawieniem wałków rozrządu po regeneracji
  • #21 16698709
    Buczykij
    Poziom 8  
    Dobra dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Wałki powinny być jak rusek wkładał oraz jak wystawił zdjęcie Pan m789. Już tydzień temu mogłem mieć go złożony lecz ja głupi założyłem tylko pokrywa + rozrząd, a że strzelało ogniem z ssącego to ja go drugi raz rozbierałem myśląc że coś na ch.. złożyłem. Okazało się że łapał przez to lewe powietrze bo wystarczyło jeszcze dołożyć kolektor ssący, zapiąć wszystkie rurki podciśnienia oraz wtyczki i chodzi jak ta lala. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Przynajmniej już rozrząd jest w małym paluszku :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia wałków rozrządu w Renault Megane 1.4 16V po regeneracji głowicy, po pęknięciu rozrządu. Użytkownik zablokował wał w górnym martwym punkcie (GMP), jednak napotkał trudności w symetrycznym ustawieniu wałków, które powinny być równolegle. Uczestnicy forum sugerowali, aby ustawić tłoki w połowie skoku, co pozwoli na prawidłowe ustawienie wałków. Po kilku próbach i błędach, użytkownik odkrył, że wałki były zamontowane odwrotnie, co prowadziło do problemów z zapłonem. Po poprawnym zamontowaniu wałków i dołączeniu kolektora ssącego, silnik zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA