Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz irobot przestaje ładować.

PawelPawel125 10 Sep 2017 13:01 6852 13
  • #1
    PawelPawel125
    Level 3  
    Cześć wszystkim. Zasilacz po podlaczeniu normalnie laduje, napiecie prawidlowe itp, po kilku minutach przestaje ladowac. Gdzie mogę szukać problemu mniej więcej, i co sprawdzic ?
    (Przestaje ladowac dioda led nie swieci, a zeby znow zaczal ladowac trzeba na jakis czas pozostawic zasilacz odlaczony odbzasilania)
  • #3
    jdubowski
    Tube devices specialist
    PawelPawel125 wrote:
    po kilku minutach przestaje ladowac. Gdzie mogę szukać problemu mniej więcej, i co sprawdzic ?

    Zasilacz jest podłaczony bezpośrednio do akumulatora czy w urządzeniu jest jeszcze jakaś elektronika kontrolująca ładowanie?
    Stan akumulatorów sprawdzony?

    PawelPawel125 wrote:
    Przestaje ladowac dioda led nie swieci, a zeby znow zaczal ladowac trzeba na jakis czas pozostawic zasilacz odlaczony odbzasilania


    Ta dioda na zasilaczu czy w urządzeniu? To dioda sygnalizująca działanie zasilacza czy dioda sygnalizująca naładowanie, ładowanie lub połączenie z ładowanym urządzeniem?
  • #4
    PawelPawel125
    Level 3  
    scalaki całe, nie nagrzewa się, kondensatory również ok. Zasilacz podłączony jest do stacji dokującej, do niej jedzie robot i rozpoczyna ładowanie. Dioda jest w zasilaczu i sygnalizuje że ładuje lub nie.
  • Helpful post
    #5
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - na odkurzaczu jest wskażnik naładowania akumulatora , proszę napisać
    co pokazuje wskażnik w momencie przerwania ładowania .

    Dodano po 1 [minuty]:

    Prawdopodobnie akumulator do wymiany .
  • #6
    PawelPawel125
    Level 3  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - na odkurzaczu jest wskażnik naładowania akumulatora , proszę napisać
    co pokazuje wskażnik w momencie przerwania ładowania .
    Dodano po 1 [minuty]:
    Prawdopodobnie akumulator do wymiany .


    Odkurzacz pokazuje, że jeszcze jest rozładowany, dopiero po kilku operacjach odłączenia i podłączenia od prądu zasilacza odkurzacz jest naładowany.. Aktualnie podłączyłem czasowy przełącznik, 15 min zasilacz podłączony do prądu 15 nie. I tak się ładuje.
  • #7
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę dokładnie się przyjrzeć w miejsce zaznaczone na czerwono , czy tam było
    coś poprawiane ?
    Jaki to typ odkurzacza .

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zasilacz irobot przestaje ładować.
  • #9
    sq2bnc
    Level 11  
    Witam. Z opisu wynika, że nie świeci dioda led ale określ czy w stacji dokującej. Czy jeżeli wprowadzisz odkurzacz na styki stacji włącza się i jakiego koloru dioda w włączniku robota ?
    Sprawdź wtyk z zasilacza do stacji dokującej.Jak długo używasz I ROBOT?
  • #10
    PawelPawel125
    Level 3  
    wojtek 9007 wrote:
    czy tam było
    coś poprawiane ?

    Wymieniłem kondensator 100uF, ciężko było go wyciągnąć, z drugiej strony płytki odłamało się kawałek, ale cały obwód naprawiłem w 100%.
    sq2bnc wrote:
    Z opisu wynika, że nie świeci dioda led ale określ czy w stacji dokującej.

    Chodziło o diodę w zasilaczu, jak zgaśnie w zasilaczu to i w stacji też od razu.
    sq2bnc wrote:
    jakiego koloru dioda w włączniku robota ?
    Kolor diody zależny jest od stopnia naładowania (czerwony) rozładowany mocno, (pomarańczowy) średnio, (zielony) naładowane.
    wojtek 9007 wrote:
    Jaki to typ odkurzacza ?
    irobot roomba 630
    sq2bnc wrote:
    Jak długo używasz I ROBOT?
    2-3 lata (sporo, akumulator ani razu nie wymieniany, ale wydaje mi się, że jeszcze da radę podziałać, bo daje rade naładowany sporo pojeździć)
  • Helpful post
    #11
    _jta_
    Electronics specialist
    U mnie były podobne problemy z ładowaniem, myślałem że ładowarka zepsuta, a okazało się, że to problem z akumulatorem - tam jest jakiś układ ładowania w samym iRobocie, on sprawdza stan akumulatora, i jak stwierdzi problem, to wygląda tak, jakby zasilacz źle działał. Można jeszcze spróbować przetrzeć styki wazeliną (od akumulatora w środku, od stacji dokującej), mogą mieć słaby kontakt, wazelina to poprawia.
  • #12
    PawelPawel125
    Level 3  
    _jta_ wrote:
    Można jeszcze spróbować przetrzeć styki wazeliną

    W jaki sposób wazelina poprawia kontakt ? Pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem.
  • #13
    _jta_
    Electronics specialist
    Sam byłem zdziwiony, jak przeczyściłem spirytusem złocone kontakty (bo myślałem, że brudne i dlatego słabo łączą), zaczęły działać jeszcze gorzej, a potem przetarłem wazeliną i pomogło - łączyły dobrze. Gdyby to był inny metal, tobym myślał, że to sprawa korozji, ale przecież złoto nie powinno korodować. Może było słabej próby...
  • #14
    PawelPawel125
    Level 3  
    Wszystkim dziękuję za pomoc, temat zamykam, najbardziej prawdopodobne rozwiązanie mojego problemu - wymiana akumulatora.