logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz irobot przestaje ładować.

PawelPawel125 10 Wrz 2017 13:01 11013 13
REKLAMA
  • #1 16691406
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    Ocena: 19
    Cześć wszystkim. Zasilacz po podlaczeniu normalnie laduje, napiecie prawidlowe itp, po kilku minutach przestaje ladowac. Gdzie mogę szukać problemu mniej więcej, i co sprawdzic ?
    (Przestaje ladowac dioda led nie swieci, a zeby znow zaczal ladowac trzeba na jakis czas pozostawic zasilacz odlaczony odbzasilania)
    Załączniki:
    • Zasilacz irobot przestaje ładować. IMG_20170910_124321.jpg (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz irobot przestaje ładować. IMG_20170910_124346.jpg (3.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16691485
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    PawelPawel125 napisał:
    po kilku minutach przestaje ladowac. Gdzie mogę szukać problemu mniej więcej, i co sprawdzic ?

Zasilacz jest podłaczony bezpośrednio do akumulatora czy w urządzeniu jest jeszcze jakaś elektronika kontrolująca ładowanie?
    Stan akumulatorów sprawdzony?

PawelPawel125 napisał:
    Przestaje ladowac dioda led nie swieci, a zeby znow zaczal ladowac trzeba na jakis czas pozostawic zasilacz odlaczony odbzasilania

Ta dioda na zasilaczu czy w urządzeniu? To dioda sygnalizująca działanie zasilacza czy dioda sygnalizująca naładowanie, ładowanie lub połączenie z ładowanym urządzeniem?
  • REKLAMA
  • #4 16692669
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    scalaki całe, nie nagrzewa się, kondensatory również ok. Zasilacz podłączony jest do stacji dokującej, do niej jedzie robot i rozpoczyna ładowanie. Dioda jest w zasilaczu i sygnalizuje że ładuje lub nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16692839
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - na odkurzaczu jest wskażnik naładowania akumulatora , proszę napisać
    co pokazuje wskażnik w momencie przerwania ładowania .

Dodano po 1 [minuty]:

Prawdopodobnie akumulator do wymiany .
  • #6 16693438
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    wojtek 9007 napisał:
    Witam - na odkurzaczu jest wskażnik naładowania akumulatora , proszę napisać
    co pokazuje wskażnik w momencie przerwania ładowania .
    Dodano po 1 [minuty]:
    Prawdopodobnie akumulator do wymiany .

Odkurzacz pokazuje, że jeszcze jest rozładowany, dopiero po kilku operacjach odłączenia i podłączenia od prądu zasilacza odkurzacz jest naładowany.. Aktualnie podłączyłem czasowy przełącznik, 15 min zasilacz podłączony do prądu 15 nie. I tak się ładuje.
  • #7 16693598
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę dokładnie się przyjrzeć w miejsce zaznaczone na czerwono , czy tam było
    coś poprawiane ?
    Jaki to typ odkurzacza .

Dodano po 1 [minuty]:

Zasilacz irobot przestaje ładować.
  • #9 16693646
    sq2bnc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Z opisu wynika, że nie świeci dioda led ale określ czy w stacji dokującej. Czy jeżeli wprowadzisz odkurzacz na styki stacji włącza się i jakiego koloru dioda w włączniku robota ?
    Sprawdź wtyk z zasilacza do stacji dokującej.Jak długo używasz I ROBOT?
  • #10 16693782
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    wojtek 9007 napisał:
    czy tam było
    coś poprawiane ?

Wymieniłem kondensator 100uF, ciężko było go wyciągnąć, z drugiej strony płytki odłamało się kawałek, ale cały obwód naprawiłem w 100%.
    sq2bnc napisał:
    Z opisu wynika, że nie świeci dioda led ale określ czy w stacji dokującej.

Chodziło o diodę w zasilaczu, jak zgaśnie w zasilaczu to i w stacji też od razu.
    sq2bnc napisał:
    jakiego koloru dioda w włączniku robota ?
    Kolor diody zależny jest od stopnia naładowania (czerwony) rozładowany mocno, (pomarańczowy) średnio, (zielony) naładowane.
    wojtek 9007 napisał:
    Jaki to typ odkurzacza ?
    irobot roomba 630
    sq2bnc napisał:
    Jak długo używasz I ROBOT?
    2-3 lata (sporo, akumulator ani razu nie wymieniany, ale wydaje mi się, że jeszcze da radę podziałać, bo daje rade naładowany sporo pojeździć)
  • Pomocny post
    #11 16694734
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    U mnie były podobne problemy z ładowaniem, myślałem że ładowarka zepsuta, a okazało się, że to problem z akumulatorem - tam jest jakiś układ ładowania w samym iRobocie, on sprawdza stan akumulatora, i jak stwierdzi problem, to wygląda tak, jakby zasilacz źle działał. Można jeszcze spróbować przetrzeć styki wazeliną (od akumulatora w środku, od stacji dokującej), mogą mieć słaby kontakt, wazelina to poprawia.
  • #12 16695322
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    _jta_ napisał:
    Można jeszcze spróbować przetrzeć styki wazeliną

W jaki sposób wazelina poprawia kontakt ? Pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem.
  • #13 16695457
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Sam byłem zdziwiony, jak przeczyściłem spirytusem złocone kontakty (bo myślałem, że brudne i dlatego słabo łączą), zaczęły działać jeszcze gorzej, a potem przetarłem wazeliną i pomogło - łączyły dobrze. Gdyby to był inny metal, tobym myślał, że to sprawa korozji, ale przecież złoto nie powinno korodować. Może było słabej próby...
  • REKLAMA
  • #14 16695926
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    Wszystkim dziękuję za pomoc, temat zamykam, najbardziej prawdopodobne rozwiązanie mojego problemu - wymiana akumulatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem iRobot, który przestaje ładować po kilku minutach, mimo że na początku działa prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu akumulatora oraz elektroniki kontrolującej ładowanie. Użytkownik potwierdził, że zasilacz jest podłączony do stacji dokującej, a dioda sygnalizacyjna w zasilaczu gaśnie, co wskazuje na problem z ładowaniem. Wskazano na możliwość wymiany akumulatora, który nie był dotychczas wymieniany przez 2-3 lata. Użytkownik zastosował czasowy przełącznik do ładowania, co poprawiło sytuację. Dodatkowo, zasugerowano przetarcie styków wazeliną, co pomogło w poprawie kontaktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA