logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilacza

Davvvi 13 Wrz 2017 17:54 5223 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy po podłączeniu wtyczki zasilacza do aktywnego huba USB 3.0 zasilanie z USB komputera powinno zostać odcięte?

Nie zawsze — w wielu hubach przełączanie zasilania jest realizowane elektronicznie, więc po wpięciu wtyczki zasilacza napięcie z USB i zasilacza może się chwilowo nakładać, choć idealnie układ powinien to rozdzielać [#16697498][#16697491] W praktyce wystarczy nawet krótki impuls lub zanik/zapalenie drugiego zasilania, żeby elektronika huba zaczęła się zachowywać niestabilnie [#16706673] W tej dyskusji ostatecznie okazało się jednak, że problem nie leżał samym hubie, tylko w sposobie uruchamiania mini‑PC: sterownik Digispark/programator podawał co jakiś czas impulsy i zakłócał start, a po odwróceniu programatora w gniazdku problem ustąpił [#16981866] Po tej zmianie hub zaczął działać poprawnie razem z komputerkiem nawet po dłuższym czasie [#16981866]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16697347
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    Witam. Posiadam HUBa USB 3.0 z 7 portami. HUB ma własne zasilanie. I tu moje pytanie. Gdy odłączę zasilacz i wyciągnę wtyczkę huba to hub dalej działa bo ma zasilanie z USB komputerka. Ale czy gdy podłączę samą wtyczkę zasilacza bez włączania go do gniazdka, to czy nie powinno odcinać zasilanie z gniazda USB? U mnie nie odcina i po podłączeniu zasilacza zasilanie z USB i zasilacza się nakłada. Czy tak powinno być?
  • #2 16697491
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4888
    Davvvi napisał:
    Czy tak powinno być?
    Często tak bywa. Czy tak być powinno? Zapewne nie.
    Należałoby sprawdzić wewnątrz układy zasilające. Możliwe, że jest to wszytko w jakiś sposób zabezpieczone elektronicznie.
  • #3 16697498
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Przełączanie jest elektroniczne (i pewnie balansowane), nie ma żadnego przełącznika w samym gnieździe, swoją drogą to by było idiotyzmem bo zrywało by transmisję przy wkładaniu wtyczki, nieprawdaż?
  • #4 16697740
    Davvvi
    Poziom 27  
    Panowie pewnie macie racje ,bo przy gnieździe zasilania jest prawdopodobnie tranzystor. Elementy smd więc trudno mi rozpoznać ale wygląda jak tranzystor. W takim bądź razie mam inny kłopot. Otóż komputerek jak i hub jest podłączony pod listwę zasilającą sterowaną przekaźnikiem. Wiadomo gdy listwa się włączy to pojawia się zasilanie na komputerku i hubie. Komputerek się uruchamia i jest git. Problem jest w tym ,że co jakiś czas wszystko co jest wpięte w huba nie działa i nawet wyciąganie i wkładanie nie pomaga. Dopiero odłączenie huba od USB komputerka i ponowne podłączenie pomaga. Wie ktoś w czym może tkwić problem?
  • #5 16697916
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Blokada gniazda USB w komputerze może nastąpić np. przy przeciążeniu, reset bezpiecznika następuje po całkowitym odłączeniu danego urządzenia.
    Teraz zagadka, ile i jakiego sprzętu masz podłączonego do HUBa?
    Jakie natężenie może dostarczyć fabryczny zasilacz?
    To tylko jedna z możliwości, nie wykluczone że HUB to zwykły chiński badziew i dochodzenie co mu dolega może trwać w nieskończoność.
  • #6 16698011
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ogólnie hub to Chiński sprzęt. Ogólnie do huba mam podłączony pilot Mele F10 Deluxe i klawiaturę Logitecha K400plus. Tzn same odbiorniki i tyle. Czasem dysk podłączam. Ale zreguły jest odpięty. Zasilacz ma 5V,2A. Komputerek to jest minikomputerek Wintel Pro. W biosie (UEFI) jest sporo ustawień usb ale wszystko standardowo po Angielsku,a ja nie znam wièc nie wiem co jest co.
  • #7 16698187
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Więc zrób jakieś zdjęcie z tych ustawień BIOSu.
    Poza tym, do samych odbiorników zasilacz jest zbędny, problem może być dopiero z dyskiem.
  • #8 16699243
    Davvvi
    Poziom 27  
    O to kilka fotek z biosu.
    Aktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilacza
  • #9 16699291
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Power Management ustaw na Disabled, device power up delay wyłącz całkiem jeśli się da.
  • #10 16699579
    Davvvi
    Poziom 27  
    A tak na przyszłość co daje zmiana tych ustawień? To ustawienie device power up delay mogę zmienić tylko na Manual ,a tak to wygląda?
  • #11 16699597
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Wyłącza zarządzanie energią i opóźnione włączenie zasilania.
    Manual i ustaw 0 sekund.
  • #12 16701092
    Davvvi
    Poziom 27  
    Niestety nie da się ustawić na 0. Minimum 1 więc tak ustawiłem. Da się jeszcze coś zmienić czy to już wszystko? Sama zmiana w Power Management nie pomogła.
  • #13 16701142
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Nie bardzo jest co ustawić, zobaczymy jak teraz będzie działać.
  • #14 16701204
    Davvvi
    Poziom 27  
    Pierwszy test i lipa w dalszym ciągu HUBa nie widzi. Gdy urządzenie jest wyłączone tylko przyciskiem power to nie ma problemu. Problem jest gdy komputerek jest odcięty od sieci.
  • #15 16701242
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    On na płycie głównej powinien mieć jeszcze wolne wyjścia na USB, może to by było lepsze rozwiązanie jak HUB.
  • #16 16701328
    Davvvi
    Poziom 27  
    Tak to wygląda. Może i są tylko gdzie?
    Aktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilaczaAktywny hub USB 3.0 z 7 portami - problem z zasilaniem z USB i zasilacza
  • #17 16701731
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Na oko nie widać.
    Albo są używane przez wbudowane moduły (wifi itp).
    Trzeba by się wczytać w dokumentację płyty.
  • #18 16701805
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1128
    Akurat PowerUP Delay należy zwiększyć.
    Im więcej ustawimy, tym więcej czasu dajemy urządzeniu USB na poprawne uruchomienie się nim zostanie odrzucone.

W Windows, w opcjach zasilania wyłącz jeszcze selektywne wstrzymywanie usb.
    I w Managerze urządzeń w sekcji USB odznacz wszystkie "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia[...]"
  • #19 16702203
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ok. Więc zwiększyłem z 1 na 10sec. W windows zmieniłem tylko w Managarze urządzeń gdyż w opcjach zasilania nie mam nic do ustawiania związanego z USB. Komputerek jest dojść mocno okrojony. Plan zsilania mam tylko zrównowarzony i nic więcej.

Zauważyłem że gdy HUB nie działa to muszę odpiąć kabelek USB i zasilanie HUBa. Niby komputerek widzi HUBa ,bo gdy odepnę go gdy nie działa to i tak jest dźwięk odłączenia USB. Ale ponowne podłączenie już nie działa. Dopiero po odpięciu zasilania HUBa i ponownym podpięciu HUB rusza. Obawiam się,że to jednak chińszczyzna jest. Zobaczę jeszcze po zmianie tych ustawień czy coś to dało.

Edit. Pierwsze uruchomienie i nic nie dało,ale znalazłem inne ustawienie. Oto zdjęcie. Może tu coś sie da zmienić?
  • #20 16702277
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Może to i nie głupie.
    Wyłącza natywną obsługę USB w momencie startu komputera, dopiero system inicjalizuje kontroler i sprzęt (minus jest taki że w biosie nie będzie działać klawiatura USB ani dysk USB nie będzie widziany).
    Windows oczywiście będzie widział sprzęt bez zmian.
  • #21 16702672
    Davvvi
    Poziom 27  
    Panowie wszystko zawodzi. Polecicie jakiegoś HUBa USB 3.0 z min.5 gniazdami,aktywny żeby był.
  • #22 16702959
    Karaczan
    Poziom 42  
    A gdy HUB nie reaguje to widać go w Managerze urządzeń?
    Ew spróbuj jeszcze w Managerze zrobić Skanowanie w poszukiwaniu zmian sprzętu.
    Zobacz czy wtedy go zobaczy.

Jak odnajdzie to szło by dodać Skanowanie do autostartu.
  • #23 16702995
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ogólnie to nie wiem czy go widać bo wszystko mam podłączone pod huba. Drugie USB jest zajęte przez zewnętrzną kartę wifi 5Ghz. Ale na upartego sprawdzę to i dam znać. Karta podpięta bezpośrednio pod USB działa bez zarzutu.
  • #25 16703099
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Panowie ale co ma system, HUB głupieje w momencie włączenia zasilania ew. procedury POSTu. Po wyjęciu i włączeniu zasilacza działa poprawnie.
  • #26 16703398
    Karaczan
    Poziom 42  
    Na innych komputerach tak samo się zachowuje?

Masz możliwość otworzenia tego huba by zobaczyć na jakich układach jest on oparty?
    Można by też ewentualnie dobudować układ na tranzystorze odcinający zasilanie wtyczkowe w momencie zaniku zasilania z portu USB. Rozwiązało by to problem.
  • #27 16703417
    Davvvi
    Poziom 27  
    Karaczan napisał:
    Na innych komputerach tak samo się zachowuje?

Masz możliwość otworzenia tego huba by zobaczyć na jakich układach jest on oparty?
    Można by też ewentualnie dobudować układ na tranzystorze odcinający zasilanie wtyczkowe w momencie zaniku zasilania z portu USB. Rozwiązało by to problem.

Mam jeszcze jeden minikomputerek i na tamtym działał dobrze . Ale w tamten jest starszej generacji bez USB3.0. Wpięty był w USB 2.0. Kupiłem drugi komputerek,bo ten jest szybszy i właśnie z powodu USB 3.0.

HUBa mogę rozebrać ,zrobię fotkę.

A co do budowy układu z tranzystorem odcinającym zasilanie to nic nie da. Sprawdzałem,trzeba wypiąć i zasilanie i kabel USB3.0. Wtedy dopiero HUB wraca do żywych. Problem na pewno jest odcięcie zasilania na komputerek i hub. Bo gdy wyłącze komputerek przyciskiem power ,a huba nie odłączę z prądu to działa normalnie. Komputerek ma służyć jako SmartTV więc mam dobudowany układ na Arduino który symuluje wciśnięcie przycisku power zaraz po podaniu na niego zasilania. Sam komputerek w trybie czuwania pobiera około 4 Watt,HUB wraz z dwoma odbiornikami od klawiatury i pilota ,plus dysk zewnętrzny USB 3.0 to kolejne 3 Watt. Wiem że to nie jest jakoś dużo ale mimo wszystko wolałbym aby nie pracowało to 24h.
  • #28 16703442
    Karaczan
    Poziom 42  
    Na 2gim porcie USB tego minikomputerka zachowuje się tak samo?
    Hub może pracować bez zasilacza gdy jest mało obciążony prądowo, np tylko pendrivem?
    Zobacz czy bez zasilacza będzie pracować poprawnie.

Ew mam taki pomysł żebyś odwrócił zasilacz huba w gniazdku 230V.
    Pomysł na pograniczu paranormalności, ale nie śmiej się ;)
    Mnie to kiedyś pomogło na resetowanie i zwiechy komputera podczas włączania TV. Mam starą instalację bez uziemienia, komputer i TV zasilane z innych gniazdek.
    Z wypiętym HDMI wszystko było OK. Z wypiętym dekoderem C+, a połączonym TV z kompem też było OK.
    Różnicy potencjału na ekranie wypiętego kabla HDMI a obudową komputera było ok 30V.
    Odwrócenie wtyczki zasilacza od dekodera C+ rozwiązało problem.
    Jakiś lewy był ;)
  • #29 16703470
    Davvvi
    Poziom 27  
    Podłączyłem do portu USB 2.0 i sprzęt wykryło ale komunikat o nie rozpoznanym sprzęcie. Odłączyłem zasilanie HUBa przez zadilacz i HUB ruszył. Może zewnętrzne zasilanie Huba powoduje problemy. Zobaczę bez zewnętrznego zasilania co się będzie dziać.

Edit. Po resecie biosu HUB działa poprawnie z własnym zasilaniem. Jak narazie brak problemu z niedziałającym hubem pod odcięciu zasilania,ale poczekam dłużej ,bo wtedy prawdopodobieństwo nie działania wzrasta.
  • #30 16703615
    Karaczan
    Poziom 42  
    Zajmij czymś huba intensywnie, np przekopiuj kilka filmów lub innych dużych plików na podpięty do huba dysk.
    Z pendrivea na dysk i odwrotnie ;)

Jednym odwalać potrafi od nadmiaru danych, innym od temperatury.
    BIOS ustawiłeś tak samo jak poprzednio czy coś dodatkowo zmieniłeś po resecie?

Jakby mu dalej odbijało to odpal jakiegoś linuxa z pendrivea.
    Tam można by dokładniej podejrzeć np przez dmesg co się dzieje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z aktywnym hubem USB 3.0 z 7 portami, który ma własne zasilanie. Po odłączeniu zasilacza, hub nadal działa dzięki zasilaniu z portu USB komputera, co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania. Użytkownik zauważa, że podłączenie samego zasilacza bez włączania go do gniazdka nie odcina zasilania z USB, co prowadzi do nakładania się zasilania. W dyskusji poruszane są kwestie związane z elektroniką huba, w tym obecność tranzystora w układzie zasilania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, w tym wyłączenie zarządzania energią oraz opóźnienia włączania zasilania. Po kilku próbach i zmianach ustawień, użytkownik odkrywa, że problem może leżeć w sposobie uruchamiania komputera, co prowadzi do zakłóceń w działaniu huba. Ostatecznie, po odwróceniu programatora, problem ustaje, a hub działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA