logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie ciśnienie wody w kranie piec immergas nike star 24 3 e

_precious_ 16 Wrz 2017 16:29 14256 19
REKLAMA
  • #1 16702608
    _precious_
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam chciałbym zapytać jaka może być przyczyna spadku ciśnienia ciepłej wody w kranie (zimna woda cisnienie OK).
    Spadek ciśnienia pojawił się po tym jak przed moim domem została usuwana usterka wodno-kanalizacyjna. Była zakręcona woda po puszczeniu wody ponownie musiałem przeczyscic sitka w kranach,(były zawalone brudem).
    Czy na piecu mogło dojść do jakiegoś przytkania, czy jestem w stanie temu sam zaradzić, czy tylko serwis.
    Dziekuje za odpowiedź i ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16702900
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Czy nie zapomniałeś o sprawdzeniu filtrów wody.Pewnie jest przed piecem.Sprawdź jeszcze baterię.Niektóre typy miały dodatkowe filtry,ale dostępne dopiero po odkręceniu baterii.Przy liczniku od wody też jest filtr.Każdy przytkany filtr to spadek ciśnienia.
  • #3 16703003
    _precious_
    Poziom 9  
    Tak jak pisałem ciśnienie zimnej wody jest o.k.
    Krany sprawdzałem o.k.
    Na piecu nie wiem gdzie się filtry znajdują i czy mogę się do nich jakoś dobrać.
  • #5 16703359
    _precious_
    Poziom 9  
    Przed piecem nic nie mam, a instrukcja nic nie wspomina o filtrze na piecu.
  • #6 16703387
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Dziwne,że instalator nie założył filtrów.Teraz tylko czekać,może odezwie się jakiś spec od twojego typu kotła skoro zewnętrzne przyczyny teoretycznie zostały wyeliminowane.
  • REKLAMA
  • #8 16704228
    _precious_
    Poziom 9  
    W którym muejscu na piecu się ona znajduje?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 16704362
    _precious_
    Poziom 9  
    Czy jest problem z wykreceniem przeczyszczeniem i ponownym montażem?
  • Pomocny post
    #11 16704478
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 972
    Uszczelki musisz sobie załatwić nowe. Dla Mnie to proste a dla Ciebie to nie wiem. Do odkręcenia masz dwie nakrętki (jedna od góry, druga mniejsza z tyłu). Na końcu wyciągasz zawleczkę. Całość unosisz do góry żeby mosiężny gwint ze zdjęcia został w kotle.
  • #12 16704493
    _precious_
    Poziom 9  
    Czy te uszczelki to jakieś specjalistyczne czy kupie je wszędzie?
  • #14 16704931
    _precious_
    Poziom 9  
    Nie rozkręca do puki nie bede miał pewności ze kupie potrzebne uszczelki. Muszę rozebrać i złożyć i musi działać choćby nie gorzej niż przed próbą naprawy.
    Jak nie pójdzie to serwis.
  • #16 16893145
    krzysn33
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam mam problem z piecem immergas jak odkręce wide w kranie to spada mi cisnienie na piecu tak jakby ta woda byla polaczona z obiegiem . Co robic pomozcie. Moj tel to 690 955 557.
  • #18 18466769
    kayttt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

podłączam się do tematu. Mam piec immergaz eolo star 24 3e. Jestem po wymianie pionów, instalator, który montował kocioł też nie założył filtra przy wejściu do pieca, jestem po przeczyszczeniu fluksostatu i ogranicznika przepływu, troche marasu było, ale nie zauważyłem poprawy.
    Nie bardzo znam się na kotłach immergaz, ale czy jest jakaś regulacja przepływu? Problem jest taki, że nie da się używać wody w kuchni i brać prysznic lub korzystać z umywalki w jednym czasie, czy to jest normalne przy tych kotłach? przy berettach aż takiej różnicy nie widzę.
  • #19 19910403
    karasko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    _precious_ napisał:
    Nie rozkręca do puki nie bede miał pewności ze kupie potrzebne uszczelki. Muszę rozebrać i złożyć i musi działać choćby nie gorzej niż przed próbą naprawy.
    Jak nie pójdzie to serwis.

Dzień dobry,

czy udało się ustalić przyczynę usterki ? Mam podobny problem :(

Przemek
  • #20 21518262
    Linux3003
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    I jaka była przyczyna tego słabego przepływu?

Podsumowanie tematu

✨ Problem niskiego ciśnienia ciepłej wody w kranie przy piecu Immergas Nike Star 24 3 E pojawił się po awarii wodno-kanalizacyjnej i ponownym odkręceniu wody. Zimna woda ma prawidłowe ciśnienie, a sitka w kranach zostały oczyszczone. Dyskusja wskazuje na możliwość zapchania kryzy (biała pastylka) w czujniku przepływu na piecu, co jest częstą przyczyną spadku ciśnienia ciepłej wody. Kryza znajduje się w miejscu oznaczonym na schemacie (element nr 4). Uszczelki przy demontażu kryzy mogą wymagać wymiany lub smarowania silikonowego, a ich dostępność i rodzaj (wodna, gumowa/oring) są istotne dla prawidłowego montażu. Brak filtrów przed piecem może również wpływać na problem, jednak w modelu Nike Star 24 3 E instrukcja nie wskazuje na obecność filtrów na piecu. W przypadku trudności z samodzielną naprawą zalecany jest serwis. Dodatkowo, w podobnych modelach Immergas i innych kotłach, uszkodzenie wymiennika bitermicznego lub zaworu dopuszczania wody może powodować spadki ciśnienia. Użytkownicy zgłaszają także problemy z regulacją przepływu i współużytkowaniem kilku punktów poboru ciepłej wody jednocześnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA