logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik - Czy da się wyłączyć wifi w określonych godzinach nocnych?

kukiz1986 20 Wrz 2017 21:18 10563 16
REKLAMA
  • #1 16710839
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    Witajcie, czy jest jakaś reguła pozwalająca wyłączyć kartę wifi w okreslonych godzinach?
    Ewentualnie gdy już nie ma takiej opcji to całego mikrotika powiedzmy od 1 w nocy do 5 rano.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16710886
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1009
    mozesz zrobic sobie skrypty wlaczajace/wylaczajace interfejs wireless i odpalac z scheduller-a...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 16711514
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    kukiz1986 napisał:
    Witajcie, czy jest jakaś reguła pozwalająca wyłączyć kartę wifi w okreslonych godzinach?
    Ewentualnie gdy już nie ma takiej opcji to całego mikrotika powiedzmy od 1 w nocy do 5 rano.

Jak CI napisano, skrypt i scheduler. PRzy czym skryt zawiera wyłączenie komende która możesz wydać w teminalu z palca. Przetestuj w terminlu czy działa i jak działa zapisz jako skrypt.

Czyli 1 skrypt zawierać:
    /interface disable wlan1

Drugi skrypt:
    /interface enable wlan1

wlan1 to nazwa Twojego interfejsu WiFi na mikrotiku. Niekoniecznie tak dokładnie się u Ciebie musi nazywać.

Reszta to scheduler kiedy to ma banglać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16748929
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Interval ustawione na 0, więc wykona się tylko raz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 16770418
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Tam pisze ze intervał jest 365 dni, raz na rok to sie ma wyłączać ?
  • Pomocny post
    #11 16770518
    bogiebog
    Poziom 43  
    kukiz1986 napisał:
    CO mam ustawić? "1"?

jak to się ma ruchamiać co 1dzien to
    1d 0:0:0

Dodano po 2 [minuty]:

kukiz1986 napisał:
    jak miałem na 0 to powiedziano mi ze wykona się tylko raz. To dodałem więcej.

I dobrze ci powiedziano, ale to forum to nie jazda bez trzymanki, _TY_ musisz też myśleć.

Dodano po 1 [minuty]:

Na próbę zrób sobie test, zał/wył gdzie interval = 0d 0:10:0
    może lepiej jednak nie, bo znowu coś skoncisz.
  • Pomocny post
    #12 16776186
    tplewa
    Poziom 39  
    @kukiz1986

Mikrotik ma swietne Wiki https://wiki.mikrotik.com/wiki/Main_Page jak i dobre forum https://forum.mikrotik.com/ - jak ma sie do czynienia z tym sprzetem fajnie tam troche posiedziec.

Sam wiecej czasu w zyciu zajmowalem sie sprzetem CIsco/Juniper... MT kupilem najpierw do domu i teraz polecam wszedzie gdzie potrzeba niedrogiego i dobrego sprzetu. Praktycznie zaczynalem z zerowa wiedza odnosnie RouterOS i dzieki zarowno forum jak i wiki pierwsza i to nie banalna konfiguracje (w commandline bo nie cierpie www czy WinBOX-a) zrobilem w pare dni... wiec polecam od czasu do czasu poczytac nawet tematy co sie dzieje w swiecei MT - mimowolnie czlowiek wiele spraw zapamietuje (z problemow innych) :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16776280
    bogiebog
    Poziom 43  
    kukiz1986 napisał:
    ale z funkcją scheduler miałem pierwszy raz do czynienia.

A wielki to problem byłoby trochę własnego wysiłku włożyć w rozwiązanie swojego problemu ?
    Przejrzeć dokumentacje schedulera, raptem 3 parametry do ogarnięcia co oznacza każdy, przykładów perdyliony, dla mnie capisz leniem i roszczeniową postawą, "powiedzcie co mam zrobić bo mi się nie kce czytać co tam w dokumentacji producent napisał"
  • #16 16776296
    bogiebog
    Poziom 43  
    kukiz1986 napisał:
    Poważne zarzuty.

Po tym jak loker dał ci wskazówkę, nadal nie przeczytałeś dokumentacji (a przeczytałeś ?) tylko znowu wpisałeś co ci wpadło do główy, bez zastanowienia i potem jojczysz ponownie na forum "że znowu mi nie działa".

To nie forum "płacę i wymagam"
    Rady i wskazówki są darmowe ale wymagamy wkładu własnego i wysiłku od autora tematu.

Postawy roszczeniowe lub capiące leniem będa 'tępione' na tym forum.
  • #17 16776425
    tplewa
    Poziom 39  
    kukiz1986 napisał:
    Dobra, dałem na 1 i działa :) Ogólnie Mikrotika trochę znam ale z funkcją scheduler miałem pierwszy raz do czynienia. Dziękuję za pomoc.

Dlatego polecam czasem poczytac forum itp. :) Unika sie problemow np. z jakimis bledami ktore sie czasem wkradaja do RouterOS i czasem mozna poczytac o ciekawych rozwiazaniach jakie ludzie robia - ot zawsze kiedys jakis patent moze sie przydac...

Zreszta zabawa z sieciami to ciagle nauka :) jak sie czlowiek nie rozwija i nie jest na bierzaco to po roku zostaje 100 lat za murzynami jak to sie mowi :) Osobiscie sieciami juz sie nie zajmuje (ot dobrze obecnie mozna jedynie w korpo zarobic, a tego unikam) - ale staram sie nie wypasc z obiegu bo w zyciu roznie bywa :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można wyłączyć kartę WiFi w Mikrotiku w określonych godzinach. Odpowiedzi sugerują użycie skryptów do włączania i wyłączania interfejsu WiFi oraz schedulera do automatyzacji tego procesu. Użytkownik dowiaduje się, że skrypt do wyłączenia interfejsu to "/interface disable wlan1", a do włączenia "/interface enable wlan1". Problemy z działaniem schedulera są omawiane, w tym ustawienia interwałów, które muszą być poprawnie skonfigurowane, aby skrypty działały codziennie. Użytkownik ostatecznie rozwiązuje problem, zmieniając interwał na 1 dzień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA