logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreeny w Windows 10: KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, MEMORY_MANAGEMENT, CRITICAL_PROCESS_DIED

sieko_94 21 Wrz 2017 18:52 1494 7
REKLAMA
  • #1 16712595
    sieko_94
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witajcie mam spory problem dotyczący dysku, mianowicie chciałbym się doradzić czy według was da się jeszcze go naprawić, czy niestety nadaje sie tylko do utylizacji. Od paru miesięcy jade na dwóch systemach linux/windows10. Od czasu tych dwóch systemów po pewnym czasie i rzadszym użytkowaniu windowsa 10 zaczęły się pojawiać błędy różnej maści, szczególnie bluescreeny. Najpierw miałem problem z rozruchem, naprawa automatyczna nie pomagała wyskakiwał błąd z Plikiem dziennika SrtTrail.txt . Jakiś czas temu udało się przywrócić system do pewnego okresu i chodził. Ale z czasem zaczęły pojawiać się kolejne bluescreeny, najpierw KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, następnie błąd MEMORY MANAGMENT, a później jeszcze CRITICAL_PROCESS_DIED . Pojęcia nie mam co już zrobić z tym, kiepski ze mnie informatyk od napraw systemowych dlatego się radzę. Dzisiaj próbowałem przywrócić dane systemowe z przed miesiąca prawie to już wyskakiwał błąd. Zrobiłem w cmd jako administrator chkdsk c: /f /r , ale dwa razy wykrywanie i naprawianie błędów skonczyło się na 12%. Sprawdzałem też pamięc,poprzez diagnostyke pamięci systemu Windows, nie było żadnych błędów.

Obecnie o dziwo piszę z tego kompa, z którym mam problemy, myslalem ze po tym co mi nawyskakiwalo i po paru rozruchach i braku możliwości wejścia nawet w przeglądarke bo mi całkowicie zacinało kompa nic się już nie da zrobić. Dogrzebałem się do tego pliku SrtTrail.txt i główną przyczyną jest dokładnie "Zły dysk twardy.: Operacja wykrywania błędów 7a. Parametry = 0x4, 0x0, 0xffffc682a213f980, 0x1f30000" . Poza tym w niektórych testach w tym pliku SrtTrail.txt czas odczytu wynosi grubo grubo powyżej 500ms, a to się już chyba wiąże z bad sektorami.

Bardzo proszę o pomoc, jeżeli ktoś się orientuje w tym temacie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16712634
    sieko_94
    Poziom 8  
    sprawdzać to za pomocą CrystalDiskInfo czy HD Tune?

Screen ze S.M.A.R.T. dysku
    Dodano po 18 [minuty]:

Bluescreeny w Windows 10: KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, MEMORY_MANAGEMENT, CRITICAL_PROCESS_DIED
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16712716
    sieko_94
    Poziom 8  
    Co masz na myśli, że przy takiej ilości może to nie odnieść dobrych rezultatów? W sensie małe prawdopodobieństwo, że da się to naprawić i dysk jest do wymiany?
  • #6 16713123
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 382
    Dysk już mechanicznie wysiada, do wymiany!
  • Pomocny post
    #7 16713565
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    @sieko_94
    Po wykonaniu procedury naprawczej zamieść ponownie SMART oraz skan powierzchni z MHDD i zamieść zdjęcia.
    Nie masz nic do stracenia.
  • #8 16714007
    sieko_94
    Poziom 8  
    Ok, dzięki za pomoc Panowie. Dobrze, że co ważniejsze powrzucałem na dropboxa i na pendrive :) . Na razie nie zamykajcie tematu, postaram się ogarnąć tą procedurę naprawczą i wrzucę tu wszystkie wyniki. Ale mam już obawy, że i tak wiele to nie da i trzeba będzie się nastawić na kupno nowego dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem twardym, które objawiają się błędami bluescreenów w systemie Windows 10, takimi jak KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, MEMORY_MANAGEMENT oraz CRITICAL_PROCESS_DIED. Po próbie naprawy systemu i skanowania dysku, użytkownik otrzymał informację o 184 uszkodzonych sektorach. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie stanu dysku za pomocą narzędzi CrystalDiskInfo lub HD Tune oraz wykonanie procedury naprawczej. Wskazują również, że przy tak dużej liczbie uszkodzonych sektorów, dysk może być w stanie mechanicznym, który wymaga wymiany. Użytkownik planuje przeprowadzić naprawę i zamieścić wyniki skanowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA