logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy GDN 16/40 nadaje się do obudowy zamkniętej w kolumnach Tonsil?

GrzesieG 05 Sie 2005 17:22 2261 14
REKLAMA
  • #1 1709234
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Mam obecnie stare kolumienki Tonsilu, symbolu nie odczytam bo spełzł. Dwudrożne o wymiarach zewn. 21x26x42 czyli około 18l wewnątrz. Głośnik niskotonowy GDN 16/20 a w drugiej sypiący się GDN 16/25 (pewnie jakaś wymiana). Obecnie bardzo ładnie grają na niskiej mocy. Chciałbym jednak wymienić głośniki na dwa jednakowe i zobaczyłem GDN 16/40 na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59265936. Pytanie czy nada się do obudowy zamkniętej (nie bardzo znam się na parametrach głośników). Od razu uprzedzam, że nie zamierzam wiercić otworu na BR i stroić, jak się okaże że dla niego tak będzie lepiej.
  • REKLAMA
  • #2 1709427
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Ten glośnik GDN 16/40 nadaje się do obudowy zamkniętej.
    Jeżeli chodzi o głośnik Tonsil GDN 16/25 to jest to albo GD16/25 albo GDN 16/20, ponieważ nie spotkałem się z głośnikiem GDN 16/25.
  • REKLAMA
  • #3 1710090
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Masz rację - obydwa (chyba) są GD a z przyzwyczajenia piszę GDN. Pytanie czy pokryje pasmo jak ten obecny, bo kolumna jest dwudrożna (bez zwrotnicy)
  • #4 1710655
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Pokryć pokryje ale jeżeli chcesz kupić głośniki te z allegro to zapytaj sprzedającego czy głośnik ma mebrane na piance(najlepiej orginalną tonsila) jeżeli nie to nie kupuj poniewarz jak założy się no mebran stx to pasmo idzie na pysk oraz mają podbicia duże przy 50hz.A zwrotnica wystarczy że na syku masz kondensator
  • #5 1710657
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Te głośniki mają dość szerokie pasmo przenoszenia.
    Do tych głośników nie będzie potrzebny żaden głośnik średniotonowy.
  • REKLAMA
  • #6 1710846
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Kondensator jest, ale ciężko nazwać go zwrotnicą ;)
    Dzięki za porady.
    Zobaczyłem u tego sprzedawcy również kopułki w dobre cenie jak mi się wydaje.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58797865
    Czy jest sens wymieniać aby pasowały do większej mocy GDN-a ? Raczej nie zamierzam wyciskać dużej mocy z kolumn, więc sądzę, że różnica mocy głośników GDN i GDW nie będzie słyszalna.
  • REKLAMA
  • #7 1710877
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Może i jest ale napewno nie na to coś przypominające tylko z wyglądu głośnik wysokotonowy(to jest alphard i to jeden z gorszych modeli) chyba że lubisz dźwięk piasku kolenie po uszach oraz krutko słuchać muzyki (bardzo szybko męczy ucho)
  • #8 1710975
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To nie jest nowy głosnik 16/40 tylko regenerat. Kup i sprawdź jeśli bedzie OK sam kupie kilka.

Na pewno sa dobrze regenerowane lub składane. Problem tylko parametrów. No i do tonsila nie nadaje się guma i inne tego typu wynalazki...

Aha coś tam w tych parametrach mi nie pasuje. Jakis mały błąd w T-S. Za to stronka jest nieźle podmienioną tą z Tonsila z parametrami.

Ja bym tam wsadził GDN 18 SW z STX... Lub oryginalne GDN 16-30 (lub jakieś exportowe 16-tki) i dodał BR (liczony na 50-60Hz) PO wcześniejszym niewielkim zmniejszeniu wielkości obudowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1711207
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Odnośnie sprzedawcy, gościu jest pewien, kupowałem u niego juz kilka razy. Raz kupiłem regenerowane Tonsile tyle ze wiekszego kalibru:p 25/60 i zazyczyłem sobie pianke(dopłaciłem 10zł bo ponoć orginał Tonsila -nie wiem ile w tym prawdy ale pianka jest) ale głosniki miodas :P
  • #10 1711212
    GrzesieG
    Poziom 16  
    OK, GDW odpuszczam.
    Nie zamierzam wiercić dziur ani powiększać otworu. Odnośnie BR-a będę miał pytanie w innym temacie dla kolumny 10l (bo teraz gra gorzej niż jamnik)
    Jeszcze słówko o wytłumieniu. Oryginalnie Tonsil pakował jakąś wełnę mineralną w workach foliowych. Dziwne rozwiązanie ale chyba ten worek nie ogranicza pochłaniania dźwięku. Czy jest sens dokładać trochę więcej wełny mineralnej? Obecnie są trzy worki, mniej więcej 1/3 albo 1/4 pojemności obudowy.
  • #11 1711256
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie są to czasem takie lekkie trzydrożne kolumnienki z Tonsila, Jak tak to mógłbyś powymieniać prócz basów reszte, na kopułki z tonsila. Poszedł w stronę lepszej jakosci. Mógłbyś wstawić BR'a zamiast tego "średniotonowca". Ale mozę to inne kolumnienki.

W przypadku 16-tek tonsila tych nowszysch to naprawde warto bawić się w BR. Możesz pomyśleć też nad teslą ARN165-XX-8, XW 165

www.empire.com.pl

Ale bedziesz miał ciężko zejść poniżej 65Hz wg WinIsd co w praktyce oznacza jakies 80 Hz

W tym przypadku ciężko bedize znaleźc 16-tkę do zamkniętej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 1728737
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ja ma kolumny tonsila iw jednej kolumnie są dwa gdn 16/12 i gwizdek i wymieniam w nich głośniki na dwa gdn 16/30 i niewiem czy czasem nie zrobić w nich bass reflex tylko nie wiem gdzie dać tunel??.Pozdrawiam:D
  • #14 1730791
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Plany się zmieniły, nie będę modernizował tych kolumn. Zakupiłem inne, używane, wyszło taniej i grają lepiej. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59132269 Muszę tylko zakleić cewkę w jednym głośniku i mam z tym problem bo to nie jest zwykła tektura. To jest grube na 3-4mm, średnio twarde i już kruszy się. Podobnie teraz wygląda jak uszkodzona pianka z resorów tyle, że grubsza i bardziej zbita. Ma też swój ciężar co przejawia się innym brzmieniem głośników. Zakleję papierem, może trzeba będzie obciążyć dodatkowo?
  • #15 1747997
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    A jaki długi musi być ten tunel?? lepiej z boku go dać czy z tyłu??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika niskotonowego GDN 16/40 w zamkniętej obudowie kolumn Tonsil o pojemności około 18 litrów. Głośnik ten nadaje się do obudowy zamkniętej i pokrywa pasmo odpowiednie dla dwudrożnej kolumny bez zwrotnicy, jednak ważne jest, aby membrana była oryginalna, najlepiej piankowa Tonsila, gdyż zamienniki mogą pogorszyć charakterystykę pasma, zwłaszcza w okolicach 50 Hz. Wymiana głośników na identyczne GDN 16/40 jest możliwa, ale bez modyfikacji obudowy i otworów bass-reflex (BR). Warto zwrócić uwagę na jakość regenerowanych głośników oferowanych na aukcjach, gdzie parametry mogą być nie do końca zgodne z oryginałem. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zastosowania innych modeli głośników, takich jak GDN 18 SW STX lub oryginalne GDN 16-30, oraz ewentualnej budowy obudowy BR dla lepszego basu. Wytłumienie kolumn mineralną wełną w oryginalnych foliowych workach jest standardem, ale można rozważyć zwiększenie ilości wytłumienia. Wątek dotyczący wymiany kopułek wysokotonowych na modele GDW został odrzucony ze względu na ich niską jakość dźwięku. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup innych używanych kolumn, rezygnując z modernizacji starych Tonsil. Pojawiły się także pytania o długość i umiejscowienie tunelu bass-reflex w innych modelach kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA