logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja komputera. Więcej RAMu i SSD czy lepsza karta.

Andrzej1988z 01 Paź 2017 17:21 1245 3
REKLAMA
  • #1 16731606
    Andrzej1988z
    Poziom 1  
    Dzień dobry.

Będę przeprowadzał modyfikację komputera mojego siostrzeńca.

intel i7 4790k podkręcony do 4,6 GhZ
    ASRock Z87 EXTREME4
    Karta graficzna hd7770 1024 mb
    6 GB ram DDR 3 (3x2gb)
    Dysk HDD chyba seagate 240 gb
    Q-tec 850 W
    Corsair GRAPHITE 760T CASE

Pytanie - czy zamienić RAM na DDR 4 32 GB oraz dysk SSD iridium pro czy wymienić kartę graficzną na 1080 ? Co da większy przeskok jakościowy?

Komputer głównie do gier takich jak Battlefield, WoT, GTA Online oraz programów Word, Excel, Paint.

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16731626
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15540
    Jak chcesz na tej płycie zamontować DDR4?
    Zacznij od dołożenia pamięci, 8GB to obecnie standard, następnie wymiana karty na coś mocniejszego, chociaż nie wiem czy jest sens pchać się aż w GTX1080.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16731951
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Obawiam się, że trzeba będzie wymienić i to i to jeśli ten komputer ma wyglądać jakoś sensownie.

240GB to bardzo mało, 3 duże gry i już dysk zapchany.

6GB RAM to zbyt mało jak na obecne gry, w wielu tytułach znacząco odbije się to na wydajności 8 GB to absolutne minimum. Kupowanie więcej niż 16GB nie ma prawie żadnego sensu, tylko nieliczne gry będą w stanie wykorzystać więcej niż 16GB pamięci. Do tego obecne ceny są bardzo wysokie. Lepiej kupić 16GB RAM teraz a kolejne 16 czy nawet 32GB dorzucić za dwa lata gdy ceny zmaleją, do tego czasu 16 GB wystarczy spokojnie. Ogólnie to nawet 16GB nie jest do końca opłacalne, no ale da się to jeszcze jakoś uzasadnić, np niektóre gry jak Cities Skyline albo Planetary Anihilation rzeczywiście mogą wymagać ponad 10 GB żeby działały bez problemowe przy bardziej rozbudowanych mapach, ponadto przy 16 GB nie trzeba się martwić o to co dzieje się w tle, jakieś aktualizacje i inne pierdoły, nie trzeba nawet przeglądarki zamykać :) Czasem zdarzy się też gorzej zoptymalizowana gra, albo zechce Ci się odpalić jakiś emulator i wtedy dodatkowy RAM się przyda.

Karta graficzna też nieproporcjonalnie słaba w porównaniu do procesora.

Trudno stwierdzić co bardziej odbije się na wydajności, więcej RAMu czy lepsza karta graficzna, to zależy od konkretnego tytułu. Ale jak wspomniałem, musisz dokupić i RAM i kartę, inaczej jedno będzie ograniczało drugie.

GTX 1080 będzie ok w sensie będzie pasował wydajnościowo do procesora.

SSD dokupiłbym na końcu, a ogólnie to jakiś HDD z prawdziwego zdarzenia by się chyba też przydał:p
  • #4 16732206
    kaitek85
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Zacząłbym całą przygodę od zasilacza.
REKLAMA